A mázas diós lencsesültnél ígértem két köret receptet, amelyek szintén beilleszthetők a karácsonyi menübe. Tavaly rozmaringos sütőtökös burgonyapüré készült, az idén lecserélem a sütőtököt a szintén szezonális paszternákra. Főztem már belőle krémlevest (ennek a receptje később, karácsony után jön majd) és kipróbáltam ebben a püré változatban is.
A paszternák gyökérzöldség, a petrezselyemhez nagyon hasonló ízű, csak édesebb. A paszternák keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz. Jól kiegészíti a burgonyát ebben a pürében, amelyet kakukkfűvel dobtam fel. A vegánok a tejfölt és a vajat cseréljék le szójatejfölre és nagyon jó minőségű bio margarinra.
- 200 g paszternák (pucolt mennyiség), meghámozva, kockára vágva
- 330 g burgonya (pucolt mennyiség), meghámozva, kockára vágva
- 100 ml tejföl
- 20 g vaj
- 2-3 szál friss kakukkfű levelei
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
A meghámozott, felkockázott paszternákot és burgonyát tegyük fel sós vízben főni. Kb. 25-30 perc alatt megpuhul, ekkor szűrjük le. Öntsük a zöldséget vissza a lábasba, adjuk hozzá a tejfölt és a vajat, majd burgonyatörővel pépesre törjük. Ízesítsük sóval, borssal és a kakukkfűvel. Jól keverjük el és melegen tálaljuk.
Mashed Parsnip Potatoes With Thyme
VálaszTörlésIngredients (serves 2-3)
- 200 g parsnips, peeled, diced
- 330 g potatoes, peeled, diced
- 100 ml sour cream
- 20 g butter
- 2-3 sprigs of thyme
- salt, pepper
Method
In a large sauce pan cover potatoes and parsnips with water. Bring to boil and simmer until vegetables are tender, 25-30 minutes. Drain potatoes and parsnips. Mash with a potato masher, mixer or immersion blender. Add sour cream and butter to thin a bit and make mash creamier. Season with salt, pepper and thyme. Serve it warm with a nut roast.