Ezek a kis dundi energia golyók először októberben készültek el, amikor túrázni mentünk a Bükkbe. Úgy gondoltam jól fognak jönni csemegének a 10-20 kilométeres távok során, amikor a folyamatos folyadékbevitel és az elveszett energia pótlása a cél. Javasolt ilyenkor összetett, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása (gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék), amelyek által később következik be a vércukorszint emelkedés, majd csökkenés, így akár egy óráig is kibírjuk (persze ez főleg intenzív sportolásra igaz, de egy hosszú túra során is érdemes erre odafigyelni).
Ezek az energia golyók nagy népszerűségnek örvendtek a túratársak körében is, így úgy gondoltam a karácsonyi
gasztro ajándékok listájából sem maradhat ki. A hozzávalók köre kifogyhatatlan, bátran kísérletezzünk többféle variációval.
Hasonlót már készítettem néhány éve szintén karácsonyra. Persze nem kell hozzá semmilyen alkalom... ha csak egészséges nasira vágyunk, mindenképpen készítsük el.
Kókuszos datolya energia golyók(Recept inspiráció: Daily Garnish)Hozzávalók kb. 36 db-hoz:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre kókuszreszelék + extra a bevonáshoz
- 1/2 bögre pirított tökmag
- 1/4 bögre víz
- 12 szem datolya, kimagozva, negyedekre vágva
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bio narancs reszelt héja
- csipet só
Konyhai robotgépben daráljuk finomra a zabpelyhet, kókuszreszeléket és tökmagot. Adjuk hozzá a datolyát, vaníliát, fahéjat, narancshéjat és sót. Folyamatosan dolgoztassuk a robotgépet, miközben lassan kezdjük el adagolni a vizet, amíg a massza enyhén ragacsossá válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot).
Formázzunk golyókat a masszából, forgassuk meg kókuszreszelékben és fogyasszuk azonnal vagy tároljuk dobozban hűvös helyen (10-14 napig eláll).
Coconut Date Energy Balls
VálaszTörlésIngredients (makes about 36 pieces)
- 1 cup rolled oats
- 1 cup desiccated coconut + extra for coating
- 1/2 cup toasted pumpkin seeds
- 1/4 cup water
- 12 dates, pitted, chopped
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 1 orange's zest
- pinch of salt
Method
Add rolled oats, desiccated coconut and toasted pumpkin seeds to a food processor and let it spin. Add dates, vanilla, cinnamon, orange zest and salt, then let it process for 2-3 minutes. Slowly start adding the water until the mixture becomes a bit sticky and wet.
Form little balls with your hands and roll them in desiccated coconut. Eat them straight or keep them in a box in cool place.