Ez a házi csokoládés mogyorókrém garantált siker. Érdemes nagyobb adaggal készíteni belőle, mert mi sem fogunk tudni ellenállni. Ha van konyhai robotgépünk elég gyorsan elkészülünk vele. És igen, a törökmogyoró nem olcsó mulatság, de egy guszta üvegbe csomagolt házi Nutellára mindenkinek felcsillan a szeme, bárkinek is ajándékozzuk. Válasszunk hozzá jó minőségű tej-és étcsokoládét, hogy elkerüljük a felesleges adalékanyagokat. A krémet két receptből gyúrtam össze, az egyik Dóráé, a másik az ausztrál barátnőmé, Emiko-é (ő még videót is készített hozzá, érdemes megnézni).
Szofisztikáltabb ajándékozottnak a tejcsokoládé mennyiségét 350 grammra, az étcsokoládét pedig 150 grammra változtatnám. :) Vegánok pedig a tejcsokoládé helyett használjanak rizstej alapú csokoládét.
Házi csokoládés mogyorókrém
Hozzávalók:
- 250 g törökmogyoró
- 400 g jó minőségű tejcsokoládé
- 100 g jó minőségű étcsokoládé
- 3 evőkanál mogyoró- vagy kókuszolaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 teáskanál só
A mogyorót tepsire tesszük és 170-180 fokra előmelegített sütőben addig pirítjuk (kb. 8-10 perc), amíg a héj jól megbarnul, a mogyorószemek pedig megpörkölődnek. Az így elkészült mogyorót konyharuhába öntjük és ledörzsöljük vele a mogyorószemek héját (nem baj, ha marad egy kevés rajtuk). Ezután a mogyorót robotgépben krém állagúra őröljük (kb. 10-12 perc). Hozzáadjuk a mogyoróolajat, a kakaóport és a sót, majd tovább járatjuk a robotgépet, hogy a massza teljesen összeálljon.
Vízgőz felett egy tálban megolvasztjuk a tej- és étcsokoládét, majd ezt a mogyorós keverékhez öntjük. Még néhány percre bekapcsoljuk a robotgépet, hogy a krém jól összekeveredjen. Kis üvegekbe töltjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. fél liter mogyorókrém lesz.
Homemade Nutella
VálaszTörlésIngredients (makes 500 ml, about 2 cups)
- 250 g hazelnut
- 400 g milk chocolate
- 100 g bittersweet chocolate
- 3 tablespoons hazelnut or coconut oil
- 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
- 1/2 teaspoon salt
Method
Preheat the oven to 170C (338F). Line a baking sheet with parchment paper, place the hazelnuts on it and toast them for about 8-10 minutes until the nuts have darkened and the skins have blistered. Wrap the nuts in a kitchen towel and rub to remove as much of the skin as possible. Let cool completely.
In a food processor grind the hazelnuts until they form a paste (about 10-12 minutes). Add hazelnut oil, cocoa powder and salt. Continue to process the mixture until it is very smooth.
Add a little boiling water to a saucepan and heat until simmering. Break the chocolates into small pieces and add to a heatproof bowl. Suspend the bowl over the simmering water, but do not allow the base of the bowl to touch the water. Heat the chocolate, stirring regularly, until melted, then remove from the heat.
Add the melted chocolate to the hazelnut mixture and continue to blend until smooth. Transfer to a jar and let it cool (the texture will be a bit runny, but it will thicken as it cools).