Természetesen ez a ragu más gombával is elkészíthető. Andrea Gombamánia blogján rengeteg újdonsággal (számomra újdonság!) találkoztam, valamint töménytelen hasznos információval a vadon termő gombákat illetően. Ajánlom figyelmetekbe!
Gombás bruschetta
(Recept: Jamie Oliver - Jamie természetesen)
Hozzávalók 2 főre:
- 300 g gomba (nálam vegyesen szürke tölcsérgomba és csiperke), megtisztítva, felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 ágacska friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 6 szál petrezselyem, felaprítva
- 20 g vaj
- 1 teáskanál chili pehely (ízlés szerint friss chili is használható)
- 1 közepes citrom kifacsart leve
- só, bors
- olívaolaj
- 4 szelet kenyér + 1 gerezd fokhagyma
Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a gombát, az aprított fokhagymát, és zöld fűszereket. Ízesítsük sóval, borssal, chilivel, keverjük át, majd erős láng felett pirítsuk 5-6 percig (ha a gomba folyadékot ereszt, hagyjuk elpárologni). Ha a gombának már van egy kis színe, adjuk hozzá a vajat és a citromlevet. Keverjük át és hogy még szaftosabb legyen adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Főzzük még 1-2 percig, keverjük át, hogy a szaft jól befedje a gombát.
Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával és kanalazzunk egyenlően a gombás raguból minden szeletre. Tálaljuk azonnal!
Nagyon nagyon szeretjük! A nyár végén, amikor sok gomba volt, a vajtinórut kiló számra sütöttem, és ez a változat az egyik nagy kedvencem :) Én sok-sok zsályával készítettem :)
VálaszTörlésMushroom Bruschetta
VálaszTörlésIngredients (serves 2)
- 300 g mixed mushrooms (I used cloud funnel and button mushroom), wiped clean, sliced
- 2 cloves garlic, chopped
- 2 sprigs of fresh thyme, leaves picked
- 6 sprigs of fresh parsley, chopped
- 20 g butter
- 1 teaspoon chilli flakes
- juice of 1 medium lemon
- salt, pepper
- olive oil
- 4 slices of sourdough bread + 1 clove garlic
Method
In a large pan heat 2-3 tablespoons olive oil. Add mushrooms to the pan, give it a shake. Add the chopped garlic, thyme and parsley. Season with salt, pepper, chilli and leave to fry for 5-6 minutes.
Once the mushrooms have got some colour going on, add butter and lemon juice. Toss again and add 2-3 tablespoons of water into the pan to make a creamy sauce. Simmer for 1-2 minutes more until you have a simple sauce.
Toast the bread slices, rub them with garlic. Pile the mushrooms with the sauce on top of the bread.
Serve immediately!