A mákos guba eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. A századforduló idején még a kemence földjén a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben. (Forrás: Wikipédia)
A nagyim mindig kelt tésztából sütötte, ezt a receptet hoztam el nektek. Az idén karácsonykor anyával átvesszük a mákos guba készítésének stafétáját, így együtt fogjuk megsütni ezt a karácsonyi desszertet, amely mindannyiunkat a nagyira emlékeztet.
Mákos guba
Hozzávalók 2 főre:
- 20 ml langyos tej
- 1 + 5 teáskanál nádcukor
- 12 g friss élesztő
- 280 g sima liszt, szitálva
- 40 g vaj, olvasztva
- 1 db bio tojás, szétválasztva
- csipet só
- 5 evőkanál méz
- 10 evőkanál darált mák
- forró víz
A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt tegyük szobahőmérsékletű helyre.
Az élesztőt 10 ml langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk (kb. 5 perc). Egy nagy tálban a tojássárgáját 5 teáskanál cukorral és egy csipet sóval elkeverjük. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, majd az élesztős keveréket és a maradék langyos tejet. Adagokban adjuk hozzá az átszitált lisztet és fakanállal dolgozzuk össze a tésztát.
Borítsuk lisztezett felületre és dagasszuk addig, amíg szép sima, fényes felületű, rugalmas tésztát kapunk (kb. 10 perc). Vajazzuk ki a tálat (amiben összekevertük a tésztát), tegyük vissza az átdagasztott tésztát, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni legalább egy órát, amíg a duplájára növekszik.
Tépjünk le a tésztából egy darabot és lisztezett felületen és formázzunk 10 cm hosszú (kb. 2-3 cm átmérőjű) "kígyót" belőle. Ezt vágjuk kb. 2 cm hosszú darabkákra és formázzunk kis golyókat belőlük. A maradék tésztát ugyanígy dolgozzuk fel. A kis golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le megint konyharuhával és kelesszük újabb 30-45 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Kenjük meg a golyókat (gubákat) a tojásfehérjével és süssük kb. 30-35 percig, amíg aranybarnák lesznek. Tegyük a gubákat egy tál forró vízbe és hagyjuk ázni 3-4 percig, majd szűrjük le.
A beáztatott - enyhén megpuhult - gubákat tegyük egy tálba, csurgassuk rá a mézet és szórjuk meg a darált mákkal. Jól keverjük össze egy kanállal és tálaljuk melegen.
Egy tipp: ne vízbe, hanem vaníliás (vaníliarúddal felfőzött) tejbe áztasd a gubákat. ;)
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésMákos Guba, Hungarian Christmas Dessert
VálaszTörlésIngredients (serves 2)
20 ml lukewarm milk
1 + 5 tsp sugar
12 g fresh yeast
280 g all-purpose flour, sifted
40 g unsalted butter, melted
1 egg yolk
1 egg white, for the glaze
pinch of salt
5 tbsp honey
10 tbsp ground poppy seeds
boiling water
Method
Before you start making the dough, keep all the ingredients at room temperature for an hour.
In a small bowl dissolve the yeast and 1 teaspoon of sugar in 10 milliliters of lukewarm milk. Let it stand until foamy, about 5 minutes.
In a large bowl whisk the egg yolk with 5 teaspoons of sugar and a pinch of salt. Then add the melted butter. Add the yeast mixture and the remaining lukewarm milk. Gradually add the flour and use a wooden spoon to combine the dough. When the dough holds together, it is ready for kneading.
Turn the dough out onto a well-floured surface and knead until smooth, shiny and elastic (about 10 minutes). Place the dough in a buttered bowl, turning to coat evenly with butter. Cover with a tea towel and let it rise in a warm place for an hour, until it’s almost doubled in size.
Pinch a small piece from the dough and on the floured surface roll it out (with your hands and palms) to form a 10 cm-long rope (diameter 2-3 cm). Repeat with the remaining dough. Cut each rope into small (2 cm long) pieces and form them into small balls with your hands. Place them on a baking sheet, cover with a tea towel and let them rise again for 30-45 minutes.
Preheat the oven to 180°C (350°F). Brush the balls with the remaining egg white. Bake until golden brown for about 30 to 35 minutes.
Place the baked balls in a heat-proof bowl and add in boiling water, just enough to cover. Let them soak for 3 to 4 minutes, then drain.
Place the balls in a serving bowl, pour honey over them and sprinkle with poppy seeds. Mix with a spoon and serve warm.