Pages

2012. december 23., vasárnap

Csokilikőr

Bejegyezte: Zizi dátum: 9:30

Három napja beköltöztem a konyhába, gyártom az ajándékokat. Alig mozdulok ki onnan... a számítógéphez is ma ültem le először, hogy kitegyem még gyorsan karácsony előtt ezt a receptet. Utána újra konyha: vegán trüffel golyók gyártása, vegán narancsos sütőtök kenyér sütése vár még rám, aztán csomagolás, pakolás, utolsó simítások és valamikor éjszaka ágyba fogok kerülni, reményeim szerint. Karácsonykor nagy közös főzések, sütések anyával, szóval legközelebb december 27-én lesz időm pihenésre. De nem panaszkodom, szeretem az ilyen kreatív kihívásokat!

Néhány szó erről a csodás ajándékról. Már tavaly is megcsináltam apának és öcsémnek, noha tömény csokoládé és tejszín tartalma miatt női italnak is kiváló. Köszönet a receptért a Tearoom-os lányoknak. Nagyon egyszerű elkészíteni, így érdemes kipróbálni. Kiváló ajándék bármilyen alkalomra.

Csokilikőr 

Hozzávalók fél literhez:
- 100 g 70%-os csokoládé
- 150 g nád porcukor (kristálycukor is használható, de a por gyorsabban elolvad)
- 200 ml tejszín
- 250 ml fehér rum
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, szitálva
- kapcsos üveg

Egy lábasban keverjük össze a tejszínt a porcukorral és a kakaóporral. Alacsony lángon melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockákra tördelt csokit. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a csokit, majd vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük hozzá a rumot és keverjük el.

Apró szemű szűrőn át töltsük bele az üvegbe és tároljuk hűvös helyen. Ha kicsit besűrűsödne, hígítsuk rummal. Alkoholtartalmánál fogva sokáig eláll.


1 megjegyzés on "Csokilikőr"

Zita on 2013. január 22. 12:24 írta...

Chocolate Liqueur

Ingredients (makes 500 ml ~ 2 cups)

- 100 g dark chocolate (70% cocoa content)
- 150 g powder sugar
- 200 ml cream
- 250 ml rum
- 4 tablespoons unsweetened cocoa powder, sifted
- 1 bottle

Method

In a pan mix together cream, powder sugar and cocoa powder. Start heating over low heat. Slowly add the dark chocolate. Stirring continuosly melt the chocolate. Remove pan from the heat and let it cool until lukewarm. Mix rum with this melted chocolate sauce, stirring until smooth.

With the help of a strainer pour the liqueur into the bottle and store it in a cold place. If it gets a bit too thick, dilute it with a splash of rum.

Megjegyzés küldése

2012. december 23., vasárnap

Csokilikőr


Három napja beköltöztem a konyhába, gyártom az ajándékokat. Alig mozdulok ki onnan... a számítógéphez is ma ültem le először, hogy kitegyem még gyorsan karácsony előtt ezt a receptet. Utána újra konyha: vegán trüffel golyók gyártása, vegán narancsos sütőtök kenyér sütése vár még rám, aztán csomagolás, pakolás, utolsó simítások és valamikor éjszaka ágyba fogok kerülni, reményeim szerint. Karácsonykor nagy közös főzések, sütések anyával, szóval legközelebb december 27-én lesz időm pihenésre. De nem panaszkodom, szeretem az ilyen kreatív kihívásokat!

Néhány szó erről a csodás ajándékról. Már tavaly is megcsináltam apának és öcsémnek, noha tömény csokoládé és tejszín tartalma miatt női italnak is kiváló. Köszönet a receptért a Tearoom-os lányoknak. Nagyon egyszerű elkészíteni, így érdemes kipróbálni. Kiváló ajándék bármilyen alkalomra.

Csokilikőr 

Hozzávalók fél literhez:
- 100 g 70%-os csokoládé
- 150 g nád porcukor (kristálycukor is használható, de a por gyorsabban elolvad)
- 200 ml tejszín
- 250 ml fehér rum
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, szitálva
- kapcsos üveg

Egy lábasban keverjük össze a tejszínt a porcukorral és a kakaóporral. Alacsony lángon melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kockákra tördelt csokit. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a csokit, majd vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük hozzá a rumot és keverjük el.

Apró szemű szűrőn át töltsük bele az üvegbe és tároljuk hűvös helyen. Ha kicsit besűrűsödne, hígítsuk rummal. Alkoholtartalmánál fogva sokáig eláll.


1 megjegyzés:

  1. Chocolate Liqueur

    Ingredients (makes 500 ml ~ 2 cups)

    - 100 g dark chocolate (70% cocoa content)
    - 150 g powder sugar
    - 200 ml cream
    - 250 ml rum
    - 4 tablespoons unsweetened cocoa powder, sifted
    - 1 bottle

    Method

    In a pan mix together cream, powder sugar and cocoa powder. Start heating over low heat. Slowly add the dark chocolate. Stirring continuosly melt the chocolate. Remove pan from the heat and let it cool until lukewarm. Mix rum with this melted chocolate sauce, stirring until smooth.

    With the help of a strainer pour the liqueur into the bottle and store it in a cold place. If it gets a bit too thick, dilute it with a splash of rum.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez