Gyönyörűek, ugye? Na, de térjünk rá a lényegre... a receptre. Néhány hete a szombaton megvásárolt céklák leveléből mindig frissen salátát készítettem. Hozzádobtam egy kis paprikát, paradicsomot, csírát, meg, amit a hűtőben találtam zöldséget, kis olívaolaj, citromlé és már ettük is. A céklalevélnek enyhén kesernyés íze van - azonban ropogós -, de ha hozzádobunk más zöldséget is, egész izgalmas ízeket varázsolhatunk belőle. Ugyanannyi tápanyag megtalálható benne, mint magában a céklában. Saritól jött az ötlet, hogy most nem nyersen salátában fogja végezni, hanem egy könnyű quichet készítek belőle. Egyszerű és gyors változat, ugyanis a tésztaréteg kimaradt és csak egy egyszerű tojásos, tejszínes, sajtos, zöldséges keverék lett kisütve.
Céklaleveles quiche
Hozzávalók 2 főre:
- 2 csokor cékla levele, megmosva, csíkokra vágva
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 db bio tojás
- 200 ml zabtejszín vagy normál tejszín
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 100 g sajt, reszelve
- só, bors
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- kókuszzsír vagy olívaolaj
Kókuszzsíron dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt, adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk további 2 percig. Adjuk hozzá a céklalevelet és pároljuk 5-7 percig, amíg a levelek megpuhulnak. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tálban verjük fel a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a szerecsendiót, adjuk hozzá a chilipelyhet. Öntsük hozzá a zabtejszínt, majd jöhet a sajt és a hagymás céklalevél. Keverjük jól össze, majd öntsük a keveréket egy kivajazott kerek formába (az enyém 26 cm átmérőjű, így viszonylag vékony lett a quiche, szóval lehet kisebb átmérőjű formába is önteni). Süssük 175-180 fokon kb. 25-30 percig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Friss salátával tálaljuk.
Beet green quiche
VálaszTörlés(Inspired by Sari's recipe - http://cookyourdream.com)
Ingredients
- 2 bunches of beet greens, stems removed, coarsely chopped
- 1 onion, peeled and finely chopped
- 4 cloves garlic, peeled and finely chopped
- 3 organic eggs
- 200 ml oat cream
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 100 g greated cheese
- salt, pepper
- 1/4 teaspoon grated nutmeg
- coconut or olive oil
Heat coconut oil in a pan and sauté the onion for 3-4 minutes until transparent and soft, then add garlic and cook for another 2 minutes. Stir in beet greens and cook for 5-7 minutes until the greens get soft. Remove from heat and set aside to let cool.
Preheat the oven to 175C (350F).
In a bowl whisk together the eggs, oat cream, salt, pepper, nutmeg, chili flakes and cheese. Add the beet green mixture and stir to blend. Transfer it to a lightly buttered prepared pan and bake for 25-30 minutes on 175-180C (350F) until the top is golden brown and the eggs are set. Serve it with fresh salad.
jok a kepek!csak nem uj gep?
VálaszTörlésSzia Zizi! gyönyörű az összes zöldség. én most vettem a Lehelen gömbcukkinit, imádom, tölteni fogom. Tényleg gép új?
VálaszTörlésA képek iphonography eredményei!!! Ha hiszed, ha nem a 3Gs iPhone-nal csináltam és a zseniális fotó applikációknak köszönhetően varázsoltam belőlük ezt! Iphonograpy rulezz! :) Akár canon 7d-vel is csinálhattam volna, ugye? :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉn is tölteni fogom a gömbcukkiniket holnap! :) Nincs új gép (majd lesz hamarosan)! A kommentjeink épp elkerülték egymást, így az előző kommentben láthatod, hogy mit válaszoltam Jucinak a képekkel kapcsolatban!
Love, love, love these gorgeous shots!! Sigh. I could linger in that beautiful market for ages. :-)
VálaszTörléslemegyek a boltba iphone-t
VálaszTörlésKrista,
VálaszTörlésif you come to Hungary in September, I'll take you to this market. It's really beautiful!
jaj de jól hangzik, el is készítem, vacsorára - Köszi
VálaszTörlésBeastie!
VálaszTörlésVisszajelzést várok, hogy tetszett! :)