A bazsalikom is a piacról van. Ebbe az ételbe háromfélét tettem: citromosat (kemangie), bordót és "hagyományosat". Mátyásék árulnak egy negyedik félét is, amelynek számomra ánizsos illata van, amit nem szeretek. Kutatgattam egy kicsit a neten, valószínűleg ez az ánizsos illatú afrikai származású kámfor bazsalikom lehet. Aki szeretne elveszni a bazsalikomok világában, annak ajánlom ezt és ezt az oldalt. Sok hasznos információt meg lehet tudni a bazsalikomokról.
A recept nagyon egyszerű... elkészítjük a pestos quinoa-t, beletöltjük a cukkinikbe és megsütjük. Ha nem kapunk gömbcukkiniket, természetesen a quinoa betölthető bármilyen más tökfélébe, cukkinibe.
Pestos quinoa-val töltött gömbcukkinik
Hozzávalók 2 főre:
- 4 db gömbcukkini (vagy 4 db közepes - 20 cm hosszúságú - cukkini)
- 1 bögre quinoa
- 2 közepes marék bazsalikom levél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1/2 citrom facsart leve
- 50 g kecske krémsajt (opcionális)
- 1-2 dl olívaolaj
- só, bors
A cukkiniket megmossuk, levágunk a felső részükből egy kalapnyit és kikanalazzuk a magos belsejét. Közben a quinoa-t kétszeres mennyiségű (2 bögre) sós vízben feltesszük főni. Felforraljuk, majd fedőt teszünk rá és takarékon főzzük 10-15 percig. Ha készen van, tegyük félre kihűlni. Konyhai robotgépbe tesszük a bazsalikom leveleket, a fokhagymát, a fenyőmagot és az olívaolajat. Összeturmixoljuk és ízesítsük sóval, borssal. A pestot ráöntjük a megfőtt quinoa-ra, jól elkeverjük és hozzáadjuk a krémsajtot. Ezt a pestos keveréket töltjük bele a cukkinikbe, rárakjuk a kalapot és 170-180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Delicious and healthy, Zita. Love your presentation. :-)
VálaszTörlésGlobe zucchinis filled with pesto quinoa
VálaszTörlésIngredients:
- 4 small globe zucchinis
- 1 cup cooked quinoa
- 2 handful of basil leaves
- 4 cloves garlic
- 1 tablespoon pine nuts
- 1/2 lemon's juice
- 50 g goat cream cheese (optional)
- 100-200 ml olive oil
- salt, pepper
Wash the zucchinis then cut a small top for each one. Using a spoon, scoop out the flesh, makin sure not to puncture the outer skin. Set aside.
To make the pesto put all the ingredients: basil leaves, garlic cloves, pine nuts, olive oil, salt and pepper in a kitchen blender and mix everthing until combine (incorporated). Pour the pesto over the cooked quinoa and mix well. This time you can stir in the goat cream cheese.
Stuff the zucchinis with this pesto quinoa then top each with its hat. Place them in a baking dish, drizzle with olive oil and bake the zucchinis for 30 minutes on 170-180C (350F). Serve with green salad.