A mai még abban is különleges, hogy cukor és semmilyen egyéb édesítő nem került bele. A palacsintát egyetlen banán édesíti, a kókuszkrémet pedig három szem datolya. Szóval inkább csak édeskés a palacsinta az öntettel és nem édes, viszont nagyon finom. A banán nagyon jó ízt és puhaságot ad neki, amit imádok. Aki édesebben szeretné elkészíteni, az tehet a kókuszkrémbe mézet vagy nádcukrot ízlés szerint. A krém receptjét a Green Kitchen Stories blogjáról vettem. Került bele fahéj és gyömbér is, így a konyhában mennyei illatok terjengtek vasárnap reggel.
Vegán cukormentes banán-kókusz palacsinta vaníliás kókuszkrémmel
Hozzávalók:
- 1/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre kókuszreszelék
- 2 evőkanál foszfátmentes sütőpor
- 1 bögre zabtej
- 1 db banán
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
- kókuszzsír a sütéshez
- 1 db fahéjrúd
- 1 db vaníliarúd
- 3 db datolya, kimagozva
- 1 kis darabka gyömbér, meghámozva
- 2 evőkanál tápióka vagy kukorica keményítő
(A recepthez használt bögre 250 ml-es és mérettől függően 8-12 db palacsinta lesz ebből a mennyiségből.)
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a kókuszreszeléket, a sütőport és a sót. Egy kis tálkában villával törjük össze a banánt, öntsük hozzá a zabtejet és adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, majd jól keverjük el. Őrizzük meg magát a vaníliarudat, mert én ezt használtam a kókuszkrémhez. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és keverjük simára a tésztát. Tegyük félre, amíg felrakjuk a kókuszkrémet.
Öntsük egy kis lábasba a kókusztejet, adjuk hozzá a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a datolya szemeket. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot és főzzük tovább. A 2 evőkanál tápióka keményítőt 2 evőkanál vízzel keverjük ki egy tálkában és adjuk a kókuszkrémhez. Keverjük jól el és főzzük további 20-25 percig, alkalmanként megkeverve, amíg egy kicsit besűrűsödik. A végén szűrjük át a krémet, hogy ne maradjon benne semmi. Tegyük félre, amíg megsütjük a palacsintákat. Tegyünk egy kevés kókuszzsírt a teflonserpenyőbe és forrósítsuk fel. Kisebb adagot kanalazzunk (2 adag is mehet egyszerre) a palacsinta tésztából a serpenyőbe, közepes lángon sütjük az egyik oldalukat, amíg aranybarnák lesznek. Megfordítjuk és a másik oldalukon is sütjük 1-2 percig. A megsült palacsintákat locsoljuk meg kókuszkrémmel.
Vegan sugar-free banana coconut pancake with vanilla coconut cream
VálaszTörlésIngredients for 8-12 pancakes:
- 1 cup white spelt flour
- 1/4 cup whole wheat spelt flour
- 1/2 cup shredded coconut (unsweetend)
- 2 tablespoons aluminium free baking powder
- 1 cup oat milk
- 1 ripe banana, mashed with a fork
- 1 vanilla pod, split and seeded
- pinch of salt
- coconut oil
Ingredients for vanilla coconut cream:
- 400 ml (1 can) coconut milk
- 1 cinnamon stick
- 1 vanilla pod (you can use only the skin of the vanilla that was seeded for the pancake)
- 3 dates, pitted
- 1 small piece of ginger, peeled
- 2 tablespoons tapioca or corn starch
In a bowl mix together the dry ingredients: flour, shredded coconut, baking powder and salt. In another bowl mash the banana then add oat milk, vanilla. Give each mixture a stir then add the wet to the dry combining just until mixed. Set aside for 10 minutes to allow the batter to rise.
Meanwhile make the coconut cream. Put coconut milk, cinnamon stick, ginger and vanilla in a pot. Let it boil on medium heat, while stirring, then turn down the temperature so that it simmers. In a small bowl mix the 2 tablespoons tapioca starch with 2 tablespoons water and add it to the coconut cream, cooking for another 20-25 minutes (occaisonally stirring). Drain the cream (removing the cinnamon stick, dates, ginger, vanilla pod) and set aside.
Prepare a non-stick pan with 1/4 teaspoon coconut oil on medium heat. Spoon batter into pan, forming 2 small pancakes. Cook until lightly brown on the bottom. Turn and brown the other side. Serve the pancakes with the vanilla coconut cream.
Ez nagyon jol hangzik, ki fogom probalni - Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com) Koszonom! :)
VálaszTörlésMagdi,
VálaszTörlésmajd jelezz vissza, hogy ízlett! :)