A receptet egyik kuktáskodásom során tanultam Makitól, egy egészséges édességek órán. Nagyon picit változtattam csak rajta, ugyanis a juharszirupon kívül rapadura (finomítatlan nádcukor) van a receptben, amit én lecseréltem mézre. Az órán vegán csokoládé ganache-t készítettünk hozzá, az idő rövidsége miatt én ezt lecseréltem málna coulis-ra.
Vegán cukormentes csokoládétorta málna coulis-val
Hozzávalók:
- 1 és 1/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre + 2 evőkanál cukormentes kakaó
- 1/2 bögre kókuszzsír, felolvasztva
- 1/2 bögre méz
- 1 bögre juharszirup
- 1 bögre zabtej
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 teáskanál méz
Egy tálba szitáljuk bele a száraz hozzávalókat: lisztek, kakaó, szódabikarbóna, sütőpor, só, fahéj. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet a juharsziruppal, a mézzel, a kókuszolajjal, az almaecettel és a vaníliával. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük el, hogy sima tésztát kapjunk. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra, egy 22 cm-es kapcsos formát pedig béleljünk ki sütőpapírral, kenjük be kókuszzsírral és szórjuk meg 2 evőkanál kakaóporral. Öntsük a tésztát a formába és süssük 40-45 percig 175-180 fokon. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük.
A torta sülése közben készítsük el a coulis-t. A málnát botmixerrel pürésítsük, majd szűrjük illetve passzírozzuk át egy szűrőn egy spatula segítségével. Az így kapott sima szószhoz adjunk két teáskanál mézet. Ezzel a gyönyörű pirosas bordós málna coulis-val csorgassuk meg a tortaszeleteket.
Ahol vendégségben voltunk, csodaszép színekben pompázott a kert, csináltam néhány képet nektek. Imádom a nyári virágokat, de hát ki nem?
Ez most csontig hatolt. Ha Panni meggyógyul, rögtön megsütöm! De 1 bögre juharszirup??? Az nem olcsó... A nádcukorból is fél bögre kellene bele?
VálaszTörlésA vegán ganache miből készül?
Viki,
VálaszTörléshát igen, a juharszirup nem olcsó, de nagyon jól szuperált ebben a receptben. Nem tudom mennyire cserélhető le teljesen mézre, esetleg méz rizsszirup keverékére. Ezt ki kell tesztelni. Igen, a nádcukrot egy az egyben cseréltem le mézre, szóval fél bögre kell belőle.
A vegán ganache 70-80%-os csokiból, kókusztejből, kókuszolajból, rizsszirupból és vaníliából áll. Nagyon finom!
Vegan sugar-free chocolate cake with raspberry coulis
VálaszTörlésIngredients for the cake:
- 1 cup white spelt flour
- 1 and 1/4 cups whole wheat spelt flour
- 1/2 cup and 2 tablespoons unsweetend cocoa powder
- 1/2 cup coconut oil
- 1/2 cup honey
- 1 cup maple syrup
- 1 cup oatmilk
- 2 teaspoons baking powder
- 2 teaspoons baking soda
- 2 teaspoons apple vinegar
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 vanilla bean, split and seeded
Ingredients for the raspberry coulis:
- 300 g rapsberry
- 2 teaspoons honey
Sift all the dry ingredients (flours, cocoa powder, baking powder, baking soda, salt and cinnamon) in a bowl and mix together. In another bowl, whisk together all the wet ingredients then pour into dry and mix until combine. In the meantime preheat the oven to 175C (350F) and line bottom of a 25cm round cake pan with parchment paper, oil and flour it with cocoa powder. Pour batter into a prepared pan and bake for 40-45 minutes on 175-180C (250F). Cool somewhat before removing from the pan.
Combine the raspberries, sugar or agave nectar (if making a vegan coulis), and lemon juice or vanilla in a blender or food processor.
Combine the raspberries in a blender or food processor. Blend and pour the mixture through a fine sieve into a bowl, pressing on the fruit to release all the juices. Add 2 teaspoons honey and mix well. Serve over the chocolate cake slices.