Egyértelmű volt, hogy egy ilyen testet-lelket megmozgató edzés után valami táplálóra és vitamindúsra volt szükségünk. Így megint a fehérjében gazdag quinoa-hoz fordultam és egy újabb saláta született belőle. Szerelembe estem a quinoa-val, szóval ne lepődjetek meg, ha sok ilyen recept lesz mostanában a blogomon. Próbáljátok ki, tényleg nagyon finom és végtelen lehetőség áll a rendelkezésünkre az elkészítését illetően. Én most egy marokkói zöldséges változatot készítettem.
Recept a Green Kitchen Stories-tól.
Marokkói quinoa saláta
Hozzávalók 2 főre:
- 2 kisebb cukkini, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
- 1 kisebb padlizsán, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 bögre quinoa
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 teáskanál fahéj
- 6 szál koriander, levelei felaprítva
- 6 szál menta, levelei felaprítva
- 2 evőkanál mazsola
- 1 bögre mandula, mandulaszemek hosszában félbe vágva
- 2 db avokádó, meghámozva, kimagozva, felkockázva
- 4 szál újhagyma, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
A felkarikázott cukkinit és padlizsánt grill serpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg (kb. 170 fokos sütőben). Pirítsuk mindkét oldalukon kb. 3-4 percig. Tegyük a megpirult szeleteket egy tálba, szórjuk meg a fokhagymával, sóval, borssal, locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal és tegyük félre.
A hosszában félbe vágott mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 8 perc alatt. Sózzuk meg és tegyük félre.
Közben az egy bögre quinoa-t kétszeres mennyiségű sós vízben a fahéjat is hozzáadva főzzük meg 10-15 perc alatt. Öntsük rá a citromlevet, adjuk hozzá a mazsolát, a felaprított koriandert, mentát és villával jól keverjük át, majd tegyük félre. Vegyünk elő kis tálkákat és tegyünk mindegyikbe egy-egy adagot a quinoa-ból, a marinált cukkiniből és padlizsánból, az újhagymából, az avokádóból és a sós mandulából. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tálaljuk citrommal.
Megint olyan szép képeket csináltál, az elsőről azt hittem, hogy Marokkóban készült heh :) Ahh bikram jóga, az nagyon jóó, én is jógázom, bár még a bikramot nem próbáltam, majd egyszer :) Megint a kedvenc alapanyagaimból főzőcskéztél. Bátran ki lehet jelenteni, hogy abszolút megállja a helyét edzés utáni kajának, nagyon egészséges. Vennem kell egy új szűrőt a quinoának, mert nemrég kilyukadt ami volt, aztán ki is próbálom a receptet :) @zsukam
VálaszTörlésZseniális ez a kép a zöldséges tálról!
VálaszTörlésZseniális ez a kép a zöldséges tálról!
VálaszTörlésI soooooo love that picture of the lake, Zita!! I could sit and stare at that view for ages. :-)
VálaszTörlésMoroccan quinoa salad
VálaszTörlés(recipe from Green Kitchen Stories - http://www.greenkitchenstories.com/)
Ingredients:
- 2 smaller zucchini, cut in 3 mm thick slices
- 1 eggplant, cut in 3 mm thick slices
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 cup quinoa
- 1/2 lemon's freshly squeezed juice
- 2 teaspoon cinnamon
- 1 small (6 pieces) bunch of coriander, leaves chopped
- 1 small (6 pieces) bunch of mint, leaves chopped
- 2 tablepsoon raisins
- 1 cup almond, divided in half (lengthwise)
- 2 avocados, pitted, peeled and cut into 2 cm squares
- 4 pieces of spring onions, chopped
- salt, pepper
- olive oil
Start by roasting the eggplant and zucchini slices. Line a baking sheet with parchment paper and roast the slices at 170C (350F) for 3-4 minutes on each side. Put them in a bowl and drizzle with olive oil, add garlic and salt and set aside.
Roast the almonds in a dry pan on medium heat for 8 minutes. Turn off the heat, salt the almonds and set aside.
Cook the 1 cup quinoa in 2 cups salted water. Also add the cinnamon to the water. When it's done, drain if it's necessary, and set aside to cool off. Add lemon juice, raisins, chopped coriander, mint and toss it around until everything is mixed. Serve the dish in bowls: quinoa with marinated vegetables, spring onions, avocado and roasted almonds. Drizzle with olive oil and more lemon juice.