Mondtam már, hogy imádom a cupcake-ket... új felfedezéseim közé tartoznak. Múlt hétvégén egy új változat készült a konyhában és elég gyorsan elfogyott. A cukkini miatt nagyon könnyű a tésztája, a krém pedig könnyű, habos, sós és édes egyszerre, mogyoróvajas. Imádom! Nektek melyik a kedvenc cupcake-tek?
Csokoládés-cukkinis cupcake mogyoróvaj krémmel
Hozzávalók:
Muffinhoz:
- 1 bögre hámozott, reszelt cukkini
- 1/4 bögre kakaó
- 1/2 bögre napraforgó olaj
- 170 g tönköly fehérliszt és teljeskiörlésű tönkölyliszt vegyesen
- 120 g nádcukor
- 1 db bio tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
Krémhez:
- 150 g mascarpone
- 2-3 evőkanál mogyoróvaj
- 2-3 teáskanál nád porcukor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A muffin tepsibe tegyünk papírkapszlikat. Egy tálban keverjük össze a tojást a nádcukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a vaníliát és a cukkinit. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, kakaó, szódabikarbóna, sütőpor és só. Fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a cukkinis keverékhez. Jól keverjük el, majd kanalazzuk bele a tésztát 12 egyenlő részben a formákba. Süssük 170-180 fokon kb. 25-30 percig (amíg a fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta). Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük össze egy tálkában az összes hozzávalót. Tálalásig tartsuk hűtőben, majd kenjük a sütik tetejére. Vigyázat, a krém önmagában is nagyon finom... ha elkezdjük kanalazni, nem fogjuk tudni abbahagyni. :)
Hello what a coincidence, I yesterday I proposed the same recipe! If you must pass from me:)
VálaszTörlésI have been craving cupcakes the last few days, Zita. :-) The topping on yours intrigues me!!
VálaszTörlésKata,
VálaszTörlésthanks for your comment. I checked out your post too. Are you Hungarian? :)
Krista,
VálaszTörlésthis frosting is amazing, yummie. I love it. Will translate the recipe and post it on my English blog! :)
Chocolate-zucchini cupcake with peanut butter frosting
VálaszTörlésIngredients (makes 12)
For the cupcake
- 1 cup peeled, grated zucchini
- 1/4 cup unsweetend cocoa powder
- 1/2 cup sunflower oil
- 170 g white spelt flour
- 120 g cane sugar
- 1 organic egg
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 vanilla bean, split and seeded
For the frosting
- 150 g mascarpone
- 2-3 tablespoons peanut butter
- 2-3 teaspoons cane powder sugar
- 1/2 vanilla bean, split and seeded
Preheat oven to 170C (350F). Line 12 hole muffin tray with paper cases. In a bowl stir together the egg with the cane sugar, then add oil, vanilla and zucchini. In another bowl mix together the dry ingredients: flour, cocoa, baking soda, baking powder and salt. Pour the dry mixture into the wet ones and mix until smooth. Spoon the mixture into cases, filling them about two thids full, dividing the batter evenly. Bake about 25-30 minutes on 170-180C (350F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly. Leave them to cool in a wire rack.
For the frosting in a bowl mix together the mascarpone with peanut butter, cane powder sugar, vanilla until smooth. Refrigerate about 30 minutes. Frost the cupcakes with this yum peanut butter frosting.