Sütőtök lázban égek. Ebben az idényben nem ez lesz az utolsó sütőtökös receptem, mert imádom ezt a narancssárga zöldséget. Érdemes minél többet fogyasztanunk belőle magas vitamintartalma (A, B1, B2, B3, B6, C, folsav) és ásványi anyag tartalma (kálium, foszfor, vas, réz, mangán) miatt.
Sütőtök "fasírtgolyók" karórépa burgonyapürével
Hozzávalók:
Sütőtök fasírtgolyókhoz:
- 1 kisebb hosszúkás sütőtök fele, kimagozva, megsütve
- 1 fej lilahagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 szelet száraz kenyér, beáztatva (zsemlemorzsával is helyettesíthető)
- teljeskiörlésű zsemlemorzsa
- 3 levél zsálya, felaprítva
- fél csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors, szerecsendió
- olívaolaj
Karórépa-burgonyapüréhez:
- 1 közepes karórépa, meghámozva, felkockázva
- 3-4 db burgonya, meghámozva, felkockázva
- 20 g vaj
- egy kevés tejföl vagy tejszín
- só, bors
A megsült sütőtöknek a belsejét kanalazzuk ki egy tálba. Adjuk hozzá a lilahagymát, fokhagymát, zsályát, petrezselymet. A beáztatott kenyérszeletekből jól nyomkodjuk ki a vizet és ezt is adjuk a sütőtökhöz. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, majd dolgozzuk össze a masszát. Ha túl lágynak találjuk, adjunk még hozzá beáztatott kenyeret vagy zsemlemorzsát. Akkor jó az állaga, ha gombócokat tudunk belőle formálni. Egyéni ízlésnek megfelelő méretű gombócokat formázunk a sütőtökös masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában és félre tesszük.
Sütőtök "fasírtgolyók" karórépa burgonyapürével
Hozzávalók:
Sütőtök fasírtgolyókhoz:
- 1 kisebb hosszúkás sütőtök fele, kimagozva, megsütve
- 1 fej lilahagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 szelet száraz kenyér, beáztatva (zsemlemorzsával is helyettesíthető)
- teljeskiörlésű zsemlemorzsa
- 3 levél zsálya, felaprítva
- fél csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors, szerecsendió
- olívaolaj
Karórépa-burgonyapüréhez:
- 1 közepes karórépa, meghámozva, felkockázva
- 3-4 db burgonya, meghámozva, felkockázva
- 20 g vaj
- egy kevés tejföl vagy tejszín
- só, bors
A megsült sütőtöknek a belsejét kanalazzuk ki egy tálba. Adjuk hozzá a lilahagymát, fokhagymát, zsályát, petrezselymet. A beáztatott kenyérszeletekből jól nyomkodjuk ki a vizet és ezt is adjuk a sütőtökhöz. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, majd dolgozzuk össze a masszát. Ha túl lágynak találjuk, adjunk még hozzá beáztatott kenyeret vagy zsemlemorzsát. Akkor jó az állaga, ha gombócokat tudunk belőle formálni. Egyéni ízlésnek megfelelő méretű gombócokat formázunk a sütőtökös masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában és félre tesszük.
Tegyük egy lábasba a felkockázott burgonyát és karórépát, annyi vizet engedjünk rá, amennyi ellepi. Sózzuk, majd 10-15 perc alatt főzzük puhára. Öntsük le róla a vizet, adjuk hozzá a vajat, tejfölt vagy tejszínt és krumplinyomóval vagy villával törjük össze. Tegyük félre, amíg megsütjük a sütőtök fasírtgolyókat. Teflon serpenyőben, kevés olívaolajon süssük ki a sütőtök golyókat. Állandóan forgassuk, hogy minden oldalukon szép barnára piruljanak.
Az ízek mennyeien össze fognak forrni a szánkban.
Sütőtökös receptek még a blogon:
Sütőtökös póréhagymás fusilli
Sütőtök krémleves
Sütőtökös vöröslencse leves
Sütőtökös palacsinta
Oh these are so interesting, Zita!! I've never had anything like them. :-) I just noticed your reading list. I'm reading Paul Coelho's "The Witch of Portobello" right now. He's such a fantastic writer. :-)
VálaszTörlés