Sajtos keksz mákos széllel
Hozzávalók:
- 100 g hideg vaj, felkockázva
- 100 g parmezán vagy pecorino (mindenképpen intenzívebb ízű sajt legyen), reszelve
- 100 g tönköly fehérliszt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 db bio tojás, szétválasztva
- kevés víz
- csipet só
- bors
- mák
Egy tálban a hideg vajat a lisztekkel morzsoljuk el. Amikor már zsemlemorzsa állagú, adjuk hozzá a sajtot, a sót, a frissen őrölt borsot, a tojás sárgáját és annyi vizet (kb. 0,5-1 dl), hogy össze tudjuk állítani a tésztát. Ha túl sok vizet adtunk hozzá és nagyon ragadós, akkor ellensúlyozzuk egy kevés liszttel. Akkor jó, ha már nem ragad a tészta a tálhoz. Osszuk ketté a tésztát, gyúrjunk két rudat belőle (kb. 12-15 cm hosszú és 3-4 cm átmérőjű legyen), mindkét rudat kenjük meg a tojásfehérjével, majd forgassuk bele mákba. Csomagoljuk folpackba a rudakat, mehetnek a mélyhűtőbe 15 percre (ne legyenek nagyon fagyottak!). Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A hengerekből 5-7 mm vastag darabokat vágjunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jók, amikor erős sajtszag van a lakásban :) és aranybarnára pirultak.
Ez nagyon jó lehet! Pedig nem is szeretem a mákot. :P
VálaszTörlésCheese biscuits with poppy seeds
VálaszTörlés(Recipe adapted from Anne's blog - http://www.anneskitchen.co.uk/)
You need:
- 100 g unsalted cold butter, cut into cubes
- 100 g parmesan or pecorino, grated
- 100 g white spelt flour
- 100 g whole grain spelt flour
- 1 organic egg, yolk divided from egg white
- water
- pinch of salt and pepper
- poppy seeds
In a bowl mix together flour (both of them) with butter. Rub together until they resemble breadcrumbs. Add the cheese, salt, pepper, egg yolk and water (0,5-1 dl). Work together everything into a dough. If it's too moist, add more flour. If it still crumbles, add more water to it.
Divide the dough in two pieces and roll into two logs (about 12-15 cm long, diameter 3-4 cm). Brush both logs with the egg white and roll them in poppy seeds. Wrap the logs in cling film and place the logs in the freezer for about 15 minutes. The dough should be hard but not very frozen.
Meanwhile preheat the oven to 180C (350 F). After 15 minutes take out the logs from the freezer, unwrap them and cut into slices of 5-7 mm wide. Place the biscuits on a baking tray lined with baking paper and bake them for about 15-20 minutes until golden brown.
So crunchy, so delicous but when you bake it the flat will smell like cheese! :)
Próbáld ki Pixie! Nem is fogod érezni rajta a mákot! Tényleg! Fincsi, eteti magát!
VálaszTörlésGyönyörűek és nagyon ötletes
VálaszTörlésEz tetszik. Nagyon tetszik! Ma este Kata is mákossat sütött. Ezt meg majd átadom neki holnap vacsora utánra.
VálaszTörléshű, ez tetszik! tuttira kipróbálom.
VálaszTörlésI love how you tied these, Zita. :-) So clever and pretty! I can imagine they tasted delicious! I've been dying to make crackers at home, and you've inspired me to give it a try. :-)
VálaszTörlésBianka,
VálaszTörlésköszönöm. Remélem elkészíted te is!
Lackó,
nálatok otthon Kata a szakács, nem pedig te??? :) Begyűjtöd a recepteket, aztán befogod az asszonyt, amikor te hivatásos vagy? :)
Borsó,
reméltem is, hogy kipróbálod! Majd írd meg, hogy sikerült.
Krista,
VálaszTörlésI'm glad I inspired you! :) This is an easy recipe so give it a try! It's worth it!!!
Zizi, I love how these cookies are rolled in poppy seeds!! They look amazing!
VálaszTörlésThanks for your comment Asha! It's an honour for me that you visited my blog!!! OMG!!! :)
VálaszTörlésSo happy to see you here! ;)
kábé...enyém az ebéd és a vacsora, nem beszélek a reggeli kávéról. majd küldök képet Nektek. habos mint az állat, imádnak érte.
VálaszTörlésEzt a sajtos izét a Kata fogha megcsinálni he..he..he.. alig várom. Ô jobban süt, be kell vallani.....
Az Ivinek is jó dolga van!!!!
Na azt a habos kávét ki fogjuk nálatok próbálni! :)
VálaszTörlésMajd jelezz vissza, hogy hogy ízlett ez a sajtos keksz nektek!
Az abbahagyhatatlan szezámos-mákosod után, amit már ezerszer megcsináltam, ezt is muszáj volt megsütni. Ugyan én csak karaván sajtot tudtam beletenni, és épp mák se volt otthon, csak szezámmag, de így is nagyon jó lett! Köszi a receptet! Üdv: Füleske
VálaszTörlésFüleske!
VálaszTörlésKöszönöm a kommentet, örülök, hogy mindkét keksz ízlik és jól sikerült!