Néhány hete kezdtem el felfedezni a japán tészták világát. Eddig az udon-hoz, most pedig a soba-hoz volt szerencsém. Egyből a kedvenceimmé váltak. Az udon búzalisztből készül, a soba pedig hajdinalisztből (könnyített verziója búzalisztből készül, most én is ilyet kaptam). Beszerezhetőek arab, kínai, keleti fűszeres üzletekben, bioboltokban vagy nagyobb ABC-k külföldi részlegénél. Ugyanolyan gyorsan megfőnek, mint a normál tészták, összedobunk hozzá valamilyen köretet vagy levest és már kaptunk is egy ízletes, tápláló ételt, ami egy picit különleges is.
Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal
Hozzávalók 2 főre:
- 200 g soba tészta
- 150 g tofu, kockákra vágva
- 1 közepes fej brokkoli, részekre szedve
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- fél citrom leve
- 2 evőkanál szezámmag
- 2-3 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj
Egy közepes serpenyőben kókuszolajon megdinszteljük a fokhagymát (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!), majd hozzáadjuk a brokkolit, pirítjuk egy kicsit, fedőt teszünk rá, hogy gyorsabban megpárolódjon. Kb. 8-10 perc után hozzáadjuk a tofut, szezámmagot és mostmár fedő nélkül pirítjuk még néhány percig. Közben feltesszük a vizet a tésztának. A tasakon lévő utasításnak megfelelően megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd félre tesszük. A megpirult, megpárolódott brokkolira, tofura ráöntjük a citromlevet és a szójaszószt, hozzáadjuk a kifőtt tésztát. Jól elkeverjük és már tálalhatjuk is.
Soba noodles with roasted broccoli, tofu and sesame seeds
VálaszTörlésYou need:
- 200 g soba noodles
- 150 g tofu, diced
- 1 medium broccoli, torn into smaller pieces
- 3 cloves garlic, chopped
- juice of a half lemon
- 2 tablepoons sesame seeds
- 2-3 teaspoons soy sauce
- 2 tablespoons coconut oil or olive oil
Heat the coconut oil in a wide frying pan over medium heat and saute garlic for about 2-3 minutes. Add the broccoli, saute them for another 2 minutes and steam the broccoli under lid for 8-10 minutes. Then add tofu, sesame seeds and saute/roast them (without lid) for a couple of minutes.
Meanwhile cook the soba noodles according to the package directions. Once the noodles are cooked, rinse them under cold water and drain well. Set aside and toss with some oil to prevent noodles from sticking.
When the broccoli & tofu are ready sprinkle with the lemon juice and soy sauce. Add the noodles to the sauted broccoli, tofu & sesame seeds, toss well and eat it! :)
Még nem volt dolgom japán tésztával, sőt eszembe se jutott még kipróbálni. Köszi az inspirációt!
VálaszTörlésViva la brokkoli :) Számomra a tofu is újdonság. Az üzletekben láttam, hogy van többféle állagú, te milyet használtál ehhez a recepthez?
VálaszTörléschriesi,
VálaszTörlésSzívesen az inspirációért. Tényleg megéri kipróbálni!
Borsó,
megnézem legközelebb a márkáját a tofunak és megírom neked. Egyébként átlátszó nylon tokban van és natúr, nem füstölt vagy ízesített. Régen nem voltam tofu rajongó, de mostanában többször elővettem és pirítva finom. Valamiért nekem nagyon bejön.
ok, köszönöm!
VálaszTörlésA healthy and delicious noodle dish!
VálaszTörlésCheers,
Rosa
szia zizi a fotózásnál hogy állítod be a fényeket? vagy mitől ilyen élesek a képek a fényképező minősége számít?
VálaszTörlésSzia kiSkukaC!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál. Az első és legfontosabb számomra a fotózásnál, hogy természetes fénynél tudjak fotózni, mivel nincsen profi világítási felszerelésem. Szóval ha teheted napközben fotózz, világos környezetben. Sajnos most korán sötétedik és borúsabb lesz az időjárás, így nálam is a fotózások hétvégére maradnak, akkor főzök és fotózok előre a blogomra.
Sajnos nincsen még tükörreflexes gépem, viszont van egy jó digitális Canon SD870 IS. Ezzel fotózok. Ezenkívül jártam fotótanfolyamra, ahol néhány alapinfót megtanultam, de ezeket akkor tudom majd átültetni a gyakorlatba, ha lesz egy jó Canon tükörreflexes masinám! :)
Ha további infókra van szükséged, tudok neked weboldalakat küldeni, ahol sok infó van az ételfotózás technikájáról. Dobj egy emailt a blogomon található email címre.
Tudsz angolul? A legtöbb infó angolul van.