Újabb sütőtökös bejegyzés, ráadásul az előző is az volt. Ugye megbocsájtjátok? :) De az sós volt, ez pedig édes. Ja, és ebben a szezonban nem ez az utolsó recept, ami sütőtököt tartalmaz. Lesz még több! Szóval ez a muffin tényleg majszolni való és abbahagyhatatlan. Puha, omlós a sok sütőtök miatt. Annyira finom, hogy az elmúlt négy hétben minden héten készült belőle egy adag.
A receptet Erika blogján találtam. Erika amerikai, a férje viszont magyar származású, így jelennek meg magyar receptek is a blogján. Mint, minden amerikai sütemény receptje, ez is jó sok cukrot tartalmaz (legalábbis szerintem), így ezt jócskán csökkentettem. Amikor Twitter-en megírtam Erikának, hogy én mennyi cukrot raktam bele, azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy neki vagy a fiainak elég édes lenne-e ennyi cukorral. Mondtam neki, hogy nekünk még ez is bőven elég. Csak beszélek és beszélek... jó lenne, ha már a lényegre térnék, ugye?
Sütőtök-csokoládé muffin
Hozzávalók:
- egy kisebb hosszú sütőtök fele, kimagozva, megsütve (170-180 fokon kb. 50 perc alatt), húsa kikanalazva
- 1,5 bögre liszt (vegyesen teljeskiörlésű búza és tönköly fehérliszt)
- fél bögre napraforgó olaj
- fél bögre nádcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 2 db bio tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 4 db szegfűszeg, mozsárba összetörve
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- egy nagy marék csokoládé csepp vagy 50 g 70%-os csokoládé felkockázva
(A recepthez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.)
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Tegyünk papír kapszlikat a muffin tepsibe.
Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtök megsült belsejét, az olajat, a tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a vaníliát és a sót. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és keverjük jól el a sütőtökös masszában. Dobjuk bele a csoki cseppeket, keverjük ezzel is el, majd a tésztát adagoljuk a muffin tepsibe. 170-180 fokon süssük 25-30 percig. Végezzünk tűpróbát, hogy lássuk tényleg jól átsültek-e a muffinok. Ebből a mennyiségből 12-15 db lesz.
Sütőtökös receptek még a blogon:
Sütőtökös póréhagymás fusilli
Sütőtök krémleves
Sütőtökös vöröslencse leves
Sütőtökös palacsinta
Sütőtök "fasírtgolyók" karórépa-burgonyapürével
De jól néznek ki! Igaz én nem szeretem a muffint, de ajándékba lehet megsütöm.
VálaszTörléschriesi,
VálaszTörlésNem fontos muffinként megsütnöd, akár kenyérformában is meg lehet sütni, mint mondjuk egy banánkenyeret. Szeletelhető lesz, így már szeretnéd? :)
Kedves Zizi,
VálaszTörlésAz nlc-n keresztul talaltam ra a blogodra, mikor Husvet elott kozzetettek a kalacs recepted. Megsutottem es tenyleg a legjobb hazi kalacs lett, amit valaha csinaltam. Na, ez ota vagyok "rajongo" :)
A sutotokos recepteket meg kulon hala, igy legalabb megoldodik a sutotok sorsa ami mar a konyhamban figyel egy hete.
Udv,
Kati
Kati,
VálaszTörlésköszönöm a kommentedet. Örülök, hogy visszajársz a blogomra. A kalács recept tényleg fantasztikus. Soha, sehol, senkinél nem ettem annyira foszlós kalácsot még, mint, amilyet anyukám süt, korábban pedig nagymamám. Tradicionális recept, amit tovább kell örökítenünk!
Ez a muffin recept egyszerű, gyorsan megvan, ha már meg van sütve a sütőtök. Szóval, hajrá!
jól néz ki! én is sütöttem még a télen kardamomos-sütőtökös muffint, a nyers sütőtököt pürésítettem, és hát nagyon bejött...
VálaszTörlésI don't think I've ever had pumpkin muffins, Zita! Yours look so nice and I love that you added chocolate. That would make them almost like dessert! :-)
VálaszTörléstetszik. Kata céklás csokis sütije jut eszembe. kóstolhatnád. mikor jöttök felénk?
VálaszTörlésLovely muffins! Can I have one with my tea, please?!
VálaszTörlésCheers,
Rosa
Borsó!
VálaszTörlésSütőtök nálam is bejön bármilyen formában!
Krista,
you should try this recipe because it's really great. I'll translate it soon (tomorrow)! :)
Lackó!
Hmmm... céklás, csokis süti... kell a recept azonnal! Nem tudom mikor járunk felétek, pedig jó lenne már látni Janka babát élőben! :)
Rosa,
you can have even two with your tea! But I'm going for dinner to you tomorrow, so I'll take some with me! :)
Pumpkin-chocolate chips muffin
VálaszTörlés(Inspired by Erika's In Erika's Kitchen blog - http://www.inerikaskitchen.com/)
(1 mug = 2,5 dl but you can use cup as well for measuring. Makes 12-15 normal size muffins.)
You need:
- half of a smaller long pumpkin, without seeds, roasted, peeled and mashed
- 1 mug white spelt flour
- 1/2 mug whole grain flour
- 1/2 mug sunflower oil
- 1/2 mug cane sugar
- 2 organic eggs
- 1 teaspoon nutmeg
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon cloves (crushed in a mortar)
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon baking soda
- 1,5 handful of chocolate chips
Preheat the oven to 180C (350F). Line 12 hole muffin tray with paper cases.
In a bowl mix together the pumpkin puree, oil, eggs, sugar, cinnamon, nutmeg, cloves, vanilla and salt until everything is combined.
Add the flours, baking soda, baking powder to the mixture. Also add the chocolate chips and stir to combine well.
Spoon the mixture into cases, filling them about two thirds full, dividing the batter evenly. Bake about 25-30 minutes on 170-180C. Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly. Leave them in their tins for 10 minutes then transfer to a wire rack.
Zita,
VálaszTörléssütütök szezonon kívül csinálhatod édesburgonyával is! Az (mifelénk legalábbis) egész évben kapható, ízre ugyanolyan elbüvölö, elkészíteni is lehet ugyanúgy!
Márta
Márta,
VálaszTörlésKöszi az infót. Tervezem, hogy süssek-főzzek édesburgonyával. Nem tudom hol élsz, de Magyarországon nem mindennapi zöldség. Goumet boltokban kapható vagy olyan zöldségeseknél, akik export zöldséget, gyümölcsöt is árusítanak, nemcsak hazait.