Egyik este kívántam az édességet... olyan formában, ami számomra már a bűnözés kategória... már, ami a cukor mennyiségét illeti. Kedves barátomhoz, az Internethez fordultam és Joy weblapján találtam egy mogyoróvajas csokis keksz receptet. Már csak azért is lett szimpatikus, mert a hűtőben árválkodott egy fél üveg mogyoróvaj jó ideje, amivel nem tudtam mit kezdeni. Hát, végül belesült ebbe a kekszbe.
A megadott mennyiségek amerikai mértékegységből lettek átszámolva, kicsit módosítottam rajtuk az én ízlésemnek megfelelően. A kapott tészta viszonylag ragacsos, "zsíros" lesz, de ettől függetlenül a kész keksz ropogós és finom, nem lesz érezhető rajta a vaj és mogyoróvaj zsírossága.
Hozzávalók:
-300 g tönköly fehérliszt
- 90 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 150 g mogyoróvaj (semleges ízű, ha sós, adjunk hozzá egy kicsivel több cukrot)
- 100 g vaj
- 200 g barna nádcukor
- 2 db bio tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- csipet szerecsendió
- 60 g étcsoki
Egy tálban keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával, sütőporral, sóval és szerecsendióval. Egy másik tálban a vajat keverjük habosra a mogyoróvajjal, majd a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat egyesével és keverjük simára a tésztát. A száraz hozzávalókat keverjük össze a mogyoróvajas tésztával, a felaprított csokit dobjuk bele. Formáljunk golyókat a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ahol a golyókat lelapítjuk a tenyerünkkel. Sülés során egy kicsit nőni fognak, így hagyjunk helyet két keksz között. 170 fokon kb. 15-20 percig süssük. Ellenőrizzük, nehogy megégjenek. Kétszeri sütéssel sikerült ezt a mennyiséget kisütnöm.
Másnap reggelire is ezt ettük frissen turmixolt sárgabarack smoothie-val.
- 90 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 150 g mogyoróvaj (semleges ízű, ha sós, adjunk hozzá egy kicsivel több cukrot)
- 100 g vaj
- 200 g barna nádcukor
- 2 db bio tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- csipet szerecsendió
- 60 g étcsoki
Egy tálban keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával, sütőporral, sóval és szerecsendióval. Egy másik tálban a vajat keverjük habosra a mogyoróvajjal, majd a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat egyesével és keverjük simára a tésztát. A száraz hozzávalókat keverjük össze a mogyoróvajas tésztával, a felaprított csokit dobjuk bele. Formáljunk golyókat a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ahol a golyókat lelapítjuk a tenyerünkkel. Sülés során egy kicsit nőni fognak, így hagyjunk helyet két keksz között. 170 fokon kb. 15-20 percig süssük. Ellenőrizzük, nehogy megégjenek. Kétszeri sütéssel sikerült ezt a mennyiséget kisütnöm.
Másnap reggelire is ezt ettük frissen turmixolt sárgabarack smoothie-val.
0 megjegyzés on "Mogyoróvajas csokis keksz"
Megjegyzés küldése