Igen, tutira ki merem jelenteni, hogy ez a világ legfinomabb nyers csokoládétortája. Még arra is merészkedek, hogy kijelentsem, ez a világ legfinomabb csokoládétortája.
Nem mondom azt, hogy készítsétek el.
Inkább azt mondom, ha nem készítitek el, életetek egyik legcsokisabb élményét hagyjátok ki.
Nyers, vegán, ráadásul legcsokisabb élmény? Ez meg, hogy lehetséges? Mindez azt is jelenti, hogy akkor ez egy egészséges édes élmény? Hát igen, ha leszámítjuk a benne lévő 100 gramm nádcukrot (én kókuszvirág cukrot tettem bele, de erről majd később), csak egészséges, tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból áll.
Alapját datolya, mandula és egy kis só adja. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor) tartalmaz, olaja pedig gazdag E-vitaminban.
A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A krém alapja az
avokádó. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
A
kakaó szuper élelmiszer, arányos mennyiségben a kakaópor és a jó minőségű csokoládé is örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék.
A
kókuszvirág cukor a kókuszpálma bontatlan kókuszvirág nedvéből gyártott hagyományos cukor, fehérítetlen, finomítatlan, enyhén karamelles ízű. A kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27–41) szemben alacsony (35). A kókuszcukornak magas kálium, magnézium, cink és vas tartalma van, természetes forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak. 100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, nem tartalmaz tartósítószert és szinte pH semleges.
Azt hiszem ezzel a sok-sok információval (forrás:
Wikipédia,
mmgonline,
Facebook) meggyőztelek benneteket a torta egészséges voltáról, de most már jöjjön a recept, hogy elkészítése által az ízéről is meggyőződjetek. Röpke 20 perc alatt összedobható a torta, utána állni hagyjátok egy órát a mélyhűtőben, majd jöhet a tálalás. Én egy 18,5 cm-es formában készítettem, ez kb. 4 nagy, tömény szeletnek felel meg.
El ne felejtsem megemlíteni annak az istennőnek a nevét, akitől ellestem ezt a receptet. Szóval végignéztem a
River Cottage "Veg Every Day" című sorozatot, amelyben
Hugh vállalja, hogy három hónapon keresztül vegetáriánusként táplálkozik. A sorozat minden részében elmegy valakihez, hogy tanuljon valami újat. Így jut el
Laura Coxeter nyers étel specialistához, aki megmutatja neki ezt a tortát.
Nyers csokoládétorta*Hozzávalók 4 főre (18,5 cm-es csatos formához):
Torta alaphoz:
- 100 g mandula
- 70 g datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só
Krémhez:
- 1 és 1/2 érett nagy avokádó
- 70 g
nyers kakaópor (helyettesíthető normál cukrozatlan kakaóporral)
- 50 g kókuszolaj
- 100 g kókuszvirág cukor (helyettesíthető - lehetőleg nyers - nádcukorral)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet tengeri vagy Himalája só
Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll "tésztává". Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat.
A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára. Ha türelmetlenek vagyunk, már 45 perc után kivehetjük. :)
És akkor vágjunk bele...
Ez a szelet a tiétek, a többit megettem én! :)
------
Wow! Hatalmas ötlet avokádót tenni a csokikrémbe! Ezt biztosan kipróbálom! Azt hiszem ilyen lesz a névnapi tortám. :)
VálaszTörlésEngem nem kell tudományos tényekkel győzködni - a képek alapján is simán megvettem :-)
VálaszTörlésÉn a cukormentes hónapodat "vettem meg", szuper ötletnek tratom. Remélem nekem is sikerül. :)
VálaszTörlésBár sokkal enyhébb, mint a tiéd volt, számomra döntő. :)
A tort pedig gyönyörű!
Nagyon finom!!! Ma el keszitettem es nagyon jol sierult .... Fenseges :)
VálaszTörlésZizi ezt én is elkészítettem (nem lett vegán, ezt azt cseréltem benne). Fantasztikus az avokádó kakaó párosítás! Köszi! :)
VálaszTörlésMost tettem be a mélyhűtőbe, csak a krémet kóstoltam meg, hihetetlenül finom !!
VálaszTörlésDe a gyerekeimnek nem mondom meg, hogy avokado van benne :))
Láttam a blogodon, hogy megcsináltad a tortát, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésRéka,
VálaszTörlésjót mosolyogtam, amikor olvastam a kommentedet. Jelezz vissza, hogy ízlett a gyerekeknek és azt is írd meg, hogy elárultad-e nekik, hogy avokádó van a tortában! :)
Nagyon-nagyon jól néz ki!! Csak egy dolgot nem értek: ha sima kakaópor van benne, akkor hogy lehet nyers, mikor a kakaóbabok a feldolgozás során fermentációnál az 51 fokot is meghaladhatják, illetve ezután jön a pörkölés még magasabb hőfokon, ami elpusztítja az esetleges kórokozókat? Épp mostanában olvastam egy írást a nyers csokoládéval kapcsolatos kérdésekről, ezért nem értem.
VálaszTörlésIgazad van Zsuzsi, nyilván a kakaóbab ki van téve némi hőhatásnak. Akkor lenne tökéletes a cím, ha vettem volna nyers kakaóbabot és én őröltem volna meg otthon. Nem tudom milyen ebben a formában az íze. Te kóstoltál már nyers őrölt kakaóbabot?
VálaszTörlésEgyébként van nyers kakaópor, csak itthon nem lehet kapni. Ennek is abból kellett volna készülnie, de nehéz beszerezni.
VálaszTörlésUtánaolvastam, szóval van nyers kakaópor.
Zizi, én tényleg nem kukacoskodni akartam, csak nemrég olvastam erről a témáról, és szöget ütött bennem a kérdés. De e-mailben átküldtem, amit olvastam, sok link is van benne a témáról, hátha érdekel.
VálaszTörlésSajnos nyers őrölt kakaóbabot nem kóstoltam még, bár állítólag az nem nagy élmény, nincs igazából csokiíze, mert az az erjedés, pörkölés stb. során alakul ki. Ettem már 100%-os csokoládét, tehát ami kizárólag kakaómasszából és kakaóvajból állt, ízre persze brutális volt, de olyan selymes volt az állaga, amilyet még korábban más csokinál nem tapasztaltam.
Nem vettem kukacoskodásnak a hozzászólásodat! :) Már válaszoltam is az emailedre! :)
VálaszTörlésRaw Chocolate Ganache Cake
VálaszTörlésIngredients (serves 4, for a 18,5 cm - 7,28 inches - spring form pan)
For the base
- 100 g almonds
- 70 g dates, pitted
- 1/2 teaspoon sea or Himalayan salt
For the filling
- 1 and 1/2 medium sized ripe avocados
- 70 g raw cocoa powder
- 50 g coconut oil
- 100 g coconut flower sugar (you can substitute with raw cane sugar)
- 1 vanilla bean, split and seeded
- pinch of sea or Himalayan salt
Method
If you have time soak the almonds for at least 6 hours then drain and dehydrate them (The soaking releases the enzyme inhibitors and makes them easier to digest.). In a food processor blend the almonds. Add dates and salt and blend until you get a 'dough' or until the mixture forms a ball (if it's too dry, add 1-2 teaspoons coconut oil to the dough).
Line the spring form pan with cling film and press the dough into the bottom of the pan. Place it in the freezer to harden until you make the ganache.
Place all the filling ingredients in a food processor then blend everything until smooth. Pour the ganache over the base. Set in the freezer for 1 hour (it should be firm enough to slice up). If you're impatient you can take out after 45 minutes freezing. :)
Most készítettük el párommal a tortát...már fagyoskodik egy ideje és 40perc múlva esszük...hmm éjszakai csoki torta evés :)
VálaszTörlésRemélem fincsi lesz. Hajninál ettünk, az övé istenien sikerült!Mi is karobbal helyettesítettük a kakaót. köszi a receptért!
Szia Kriszta!
VálaszTörlésIgen, Hajni mesélte, hogy ezt a tortát készítette el nektek. Nagy siker mindenhol. Imádnivaló!
Nagyon jól néz ki a tortád!! :) Két kérdésem lenne, az egyik, hogy aszalt datolya is megfelel a célnak? És ha nem, Pesten hol lehet venni friss datolyát?
VálaszTörlésA másik, hogy néztem kókuszolajat üzletben, és azt mondták, két fajta felel meg főzéshez, az egyik az semleges ízű, a másiknak pedig elég intenzív az íze. TE melyiket ajánlod?
Hanna,
VálaszTörlésa szárított és szárított között is van különbség, én is ilyet használtam, mert számomra egyértelmű, hogy szinte csak ilyet lehet kapni Magyarországon. A Lehel piacon szoktam venni az arab árusnál a földszinten, neki mindig finom, nagyon puha datolyája van. Ha nagyon szárazat kapsz, akkor áztasd vízbe néhány órára, hogy jól megpuhuljon.
A kókuszolaj és kókuszzsír számomra egy és ugyanaz. A kókuszzsír olvadáspontja 24C fok, ha pedig folyékony már kókuszolajnak nevezhető. Ha nagyon kókuszízű lenne, akkor az extraszűz, hidegen sajtolt és nagyon nagyon drága (de egyébként ennek sincs nagyon erős kókusz íze). Én a hagyományosat veszem mindig, amivel főzni és sütni is tudok (neve: Trendavit vagy Coco24, meg van utántöltős tasakos, annak most nem jut eszembe a neve). Itt találsz több fajtát: http://bit.ly/QbBnOv.
Isteni ez a torta, áldom a neved, amióta rátaláltam az oldaladon :) Először a lányomnak készítettem, ez volt a második szülinapi tortája, habzsolta, ami azért nagy öröm nekem, mert nyersen semmit sem hajlandó megenni, sőt, szinte csak gabonaételeket hajlandó elfogyasztani. Azóta szinte minden héten elkészítem a krémet, formába öntöm, utána pont úgy néz ki, mint a torta (az alapot úgysem ette). Mézzel készítve és sokkal kevesebb kókuszzsírral (max. 2 ek 2 avokádóhoz) is tökéletes lesz. Most végre kaptam kókuszvirág cukrot, kísérletképpen 1 ek kókuszzsír + 1 ek kakaóvaj keverékével készítettem, és alig várom, hogy ehessünk belőle. Komoly függőséget okoz (viszont jó hír, hogy akinek bejön, csoki helyett tuti ezt fogja majszolni rendszeresen).
VálaszTörlésszia, veletlen akadtam a blogra, amikor tej-tojasmentes csokitorta receptet bongesztem. a receptedbol a kremet keszitettem el (es egy vegan tortalapra kentem). a fiam iskolai tortaja lett, mert ott vannak allaergias gyerekek, es nem lehet akarmit vinni, viszont a fiam ragaszkodott a csokitortahoz. jol megjartam vegul a dologgal, de nem a recept hibajabol: elromlott a konyhagepem es mar pont nem tudtam vele megcsinalni a kremet! igy a legkisebb reszelovel kellett simara ugyeskednem az avokadot, mert akkor mar nem volt visszaut. :))) vegul szepen osszejott, csak kicsit kevesebb lett,mint gondoltam. legkozelebb dupla adag kell belole, mert biztos lesz legkozelebb, nagoyn finom! az avokadot en ugyan erzem benne, de a legkisebben leteszteltem, neki nem tunt fel, remelem, az osztalynak is izlik majd. mar szepen megkotott a hutoben a krem, hamarosan indulok is vele az iskolaba. koszonet a receptert, es nagoyn tetszik ez a kalandos konyha itt a blogo, jovok maskor is! :)
VálaszTörlésVirágdémon!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik a blogom, visszajársz és, hogy bejött ez a nyers csokitorta! Bátran kísérletezz, én se szoktam 100%-san követni egy receptet! Szóval, hajrá!
Szerafina!
VálaszTörlésAz avokádó puhaságától függően, villával is jól össze lehet törni, aztán pépesre keverni. Én is készítettem már ezt a tortát több alkalommal és soha nem lett egyforma a mennyiség, ugyanis a krém mennyisége nagyban függ az avokádó méretétől. Ha kisebbeket kapsz, nyugodtan adjál hozzá többet és egy kicsivel több kakaóport is, hogy szép sötét csokibarna színe legyen!
kedves zita,
VálaszTörlésmost karácsonyra készítettem el a tortát (ugyan csaltam, mert pici vajat tettem a végén még a krémbe - hogy a finnyás családomnak is tetszen. :) )
kicsit megosztó volt, de összegezve átütő siker. nekem és a páromnak szerelem első látásra, ízre pedig az érzés csak mélyült. a többieknek vagy nagyon tetszett, vagy nagyon nem, mivel elég tömény, étcsoki jellege van.
összegezve: imádom! (főleg, mivel végre sikerült >érett< avokádót találnom).
köszönöm a receptet, nem csak ezt - a blogot is. :)
Örülök, hogy ízlett a torta! A taktikám az, hogy el se kell mondani a vendégeknek, hogy miből készült a torta, csak egyszerűen azt mondani, hogy csokoládétorta. Így nem indul a finomság előítéletekkel. Igaz, hogy tömény, de szerintem nem annyira, mint egy vajas krémes cukrászdai csokoládétorta. Egy vékony szelet kielégíti a csokoládé iránti igényünket és még egészséges is! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a blogom. Köszönöm a visszajelzésedet!