Miért neveztem ezt el tél levesének? Mert van benne három olyan zöldség, ami ebben az évszakban terem: leveles kel, sütőtök és karórépa. Ezenkívül kerül még bele néhány összetevő, amitől tartalmas, laktató leves lesz. Már sötét színével (a fekete beluga lencsétől és a leveles keltől kapja) is a téli sötét napokra emlékeztet, viszont ha megkóstoljuk, máris szebbnek látjuk a világot. :)
Téli leves
Hozzávalók:
- egy kisebb hosszúkás sütőtök fele, meghámozva, felkockázva
- 1 közepes karórépa, meghámozva, felkockázva (helyette használhatunk fehérrépát vagy paszternákot, akkor 2 közepes méretűt)
- 2-3 nagyobb levél kel, felaprítva
- 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva
- fél bögre fekete beluga lencse
- 1 kisebb érett avokádó, felkockázva
- fél csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 teáskanál köménymag
- só, bors
- olívaolaj
- víz
A kockára vágott sütőtököt és karórépát tegyük tepsibe, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és süssük 180 fokon 30-35 percig, amíg egy kicsit megpuhulnak és megbarnulnak (félidőben keverjük át egy fakanállal). Vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
Egy kevés olívaolajon egy nagy lábasban öt percig pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sült zöldségeket, a lencsét, egy kevés sót és borsot, valamint a köménymagot. Felöntjük kb. 1-1,5 liter vízzel és fedő alatt közepes lángon felforraljuk. Amikor a lencse megfőtt, hozzáadjuk a leveles kelt és fedő alatt még tíz percig pároljuk. (A leveles kelt nem fogja ellepni a lé, de a gőzben megpárolódnak a levelek.) Ha a levelek megpuhultak, elzárjuk a lángot és a levesbe szórjuk a petrezselymet. Újra lefedjük és hagyjuk öt percig pihenni. A levest tányérokba szedjük és teszünk rá a felkockázott avokádóból.
Nagyon finom lehet
VálaszTörlésÉs nagyon jó az elnevezése
VálaszTörlés