Nagymamám mesélte, hogy tökből levest készített. Tőle kaptam az ötletet, hogy ezt a nem túl népszerű zöldséget nemes egyszerűséggel kiemeljem a tökfőzelék sanyarú helyzetéből és készítsek egy finom, meleg, krémes levest.
Tök, póréhagyma és burgonya leves
Hozzávalók:
- 1 db tök (az enyém kb. 20 cm hosszú volt és 12 cm átmérőjű), meghámozva, magját kivéve, felkockázva
- 4 db burgonya, meghámozva, felkockázva
- póréhagyma, 15 cm hosszú, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- néhány szelet kenyér
- néhány szelet sajt
Egy közepes lábasban olívaolajon megdinszteljük a póréhagymát és a fokhagymát (kb. 2 perc). Hozzáadjuk a burgonya kockákat, pirítjuk néhány percet majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a tököt is, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor az összes zöldség megfőtt, botmixerrel pürésítjük a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk még egy kevés vízzel.
A kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal majd 3-5 percig pirítjuk sütőben 170-180 fokon. Ekkor a kenyérszeleteket megfordítjuk, a még nem pirult oldalukra vékony sajtszeleteket helyezünk, visszatesszük a sütőbe addig, amíg a sajt a kenyérre olvad. Ezzel a sajtos ropogtatnivalóval tálaljuk levesünket.
Squash, leek and potato soup
VálaszTörlésYou need:
- 1 smaller squash
- 4 potatoes, peeled, diced
- leek (about 15 cm long), chopped
- 2 cloves of garlic, minced
- 2 tablespoons olive oil
- salt, pepper
- couple of slices of bread
- couple of slices of cheese
In a pot heat the olive oil and saute the leeks and garlic for about 2-3 minutes. Add the potatoes, saute them for another minute. Add 1-1,5 liters water and bring it to a boil, then add the squash as well. Season with salt and pepper and cook until all the vegetables are ready. If the soup is too thick just add more water to it. Set aside but keep it warm.
Meanwhile place the bread slices on a baking sheet, sprinkle them with olive oil and roast/toast them for about 3-5 minutes until golden brown. Then turn the slices on their other side, place the slices of cheese on top of them and roast again until the cheese starts melting.
Serve the soup with a slice of cheese toast.
(In Hungary the squash is white colour and the inside is very soft that's why we cook it only for a couple of minutes. If you use another type of squash to cook this soup - you should add it when you add the potatoes too.)
Love this beautiful soup, Zita. :-) The toasted cheese bread with it is just perfect!! I want this today. :-)
VálaszTörlés