Jó hosszú a cím, ugye? Viszont a süti legfontosabb összetevőit tartalmazza! A recept Stephanie-tól származik, akit a Twitteren keresztül ismertem meg. Az internet és a közösségi hálók apró örömei. :) Szóval Stephanie már vasárnap este jelezte a Twitteren, hogy milyen recept van készülőben. Amint megláttam a fotót a készülő blog bejegyzésről, azonnal követeltem tőle a receptet. :) Azt mondta, hogy mire felkelek (9 óra időeltolódás van közöttünk), fent lesz a recept a blogján. Így is lett, hétfőn reggel az ő sütijével indítottam. Aztán megvettem a hozzávalókat, majd szerdán este megsütöttem apró módosításokkal. Jó csokis... mennyei!
Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart
Hozzávalók:
Tésztához:
- 260 g liszt (én zablisztet és teljeskiörlésű tönkölylisztet használtam)
- 30 g porcukor
- 50 g vaj, hideg
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé, frissen facsart
- 1 db bio tojás sárgája
- 3 evőkanál víz, hideg
- 250 g csokoládé, 70%-os
- 20 g vaj
- 2 teáskanál levendula, szárított
- 1 evőkanál méz
- kevés szárított levendula
- kevés nagy szemű só
Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a kardamomot, citromhéjat, cukrot, majd a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el a lisztben. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a citromlevet, a vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta jól összeálljon. Formáljunk belőle golyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy óra után vegyük ki a tésztát, nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagságúra. Egy 22 cm átmérőjű kerek sütőtálat vajazzunk, lisztezzünk ki, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a forma oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, babot nehezéknek és süssük "vakon" 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Egy kis lábasba öntsük bele a tejszínt és a szárított levendulát. Kezdjük el melegíteni. Mielőtt felforrna vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Tegyük egy hőálló tálba a kockára tört csokoládét, a mézet és tegyük félre. Adjuk a levendulás tejszínhez a vajat, tegyük vissza a gázra és folyamatosan kevergetve melegítsük 3-5 percig. Szitán átszűrve öntsük a tejszínt a mézes csokoládéra. Keverjük jól össze, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Azonnal öntsük a krémet a kihűlt tésztára. Tetejét szórjuk meg sóval és szárított levendulával. Szobahőmérsékleten, hűtőben hűtsük 1-2 óráig, amíg szelhető lesz.
gorgeous, Zita! I love how big your salt crystals are on top of that chocolate tart. And how much chocolate you packed into the crust, it all looks so dark and delicious. :-) Hope you liked the recipe!
VálaszTörlésSzia! Hmmm, nagyon guszta!
VálaszTörlésNálam is van egy ehhez hasonló torta, mindíg nagyon hamar lába kél. Olyan, amit nem lehet nem szeretni.
Hajaj...:D Pedig nem akartam ma sütni de ezek utän...Isteni illata lehet!
VálaszTörlésJuj csodás
VálaszTörlésWOW! WOW! WOW!! What a stunning dessert, Zita! :-) I adore the long name too. It makes me smile. :-)
VálaszTörlésLove the first photo, it's intriguing!
VálaszTörlésThank you Julia!
VálaszTörlésLavender-honey-cardamom-lemon-dark chocolate tart
VálaszTörlésPlease find the recipe on Stephanie's blog, "Desserts for breakfast" here: http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/10/its-lavender-for-lunch-honey-or.html
ahogy megláttam a lenti képet, pavlovi reflexeim támadtak :) azt hiszem megvan a hétvége sütije...
VálaszTörlésHajrá Kinga!
VálaszTörlésÍrd meg, hogy sikerült!