Egyik nap megkívántam a paradicsomos spagettit olyan kis édes fasírt golyókkal. Tanakodtam, hogy a húst mire cseréljem ki. A hűtőmben árválkodott négy kisebb padlizsán, amelyeket már időszerű lett volna felhasználni. Hmmm, talán ezekből össze lehet hozni… Az eredmény tökéletes lett.
Paradicsomos spagetti padlizsán "golyókkal"
Hozzávalók:
Padlizsángolyókhoz:
- 4 db kisebb padlizsán vagy 2 db nagyobb
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 szelet száraz kenyér, beáztatva
- teljeskiörlésű zsemlemorzsa
- fél csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Paradicsomszószhoz:
- 1 db 400 g-os paradicsom konzerv (ha egész paradicsomosat használunk, turmixgéppel/botmixerrel pürésítsük a paradicsomokat)
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 6 levél friss bazsalikom, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Spagettihez:
- 250 g spagetti
- só
A padlizsánokat mossuk meg, hosszában vágjuk félbe, tegyük a tepsibe belsejükkel lefelé, öntsünk rájuk egy kevés olívaolajat és süssük 170 fokon kb. 30 percig. A sütési idő felénél fordítsuk meg és a bőrükkel lefelé is süssük őket. A megsült padlizsánokat hagyjuk kihűlni, majd egy tálba kanalazzuk ki a belsejüket. Adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet. A beáztatott kenyér szeletekből jól nyomkodjuk ki a vizet és ezt is adjuk a padlizsánhoz. Ízesítsük sóval, borssal, majd dolgozzuk össze a masszát. Ha túl lágynak találjuk, adjunk még hozzá beáztatott kenyeret vagy zsemlemorzsát. Akkor jó az állaga, ha gombócokat tudunk belőle formálni. Egyéni ízlésnek megfelelő méretű gombócokat formázunk a padlizsános masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában és félre tesszük. (Nekem 24 db golyó lett belőle.)
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dinszteljük meg a vöröshagymát, fokhagymát 3-5 perc alatt. Öntsük rá a paradicsomszószt, adjuk hozzá a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk és főzzük 10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt.
Közben teflon serpenyőben, kevés olívaolajon elkezdhetjük kisütni a padlizsán golyókat. Állandóan forgassuk, hogy minden oldalukon szép barnára piruljanak.
Egy lábasban forraljunk sós vizet a tésztának és főzzuk al dente állagúra a spagettit. Szűrjük le és tegyük félre.
Tálaláskor szedjünk a tányérokba a spagettit, rá a paradicsomszószt és a tetejére helyezzünk néhány padlizsán golyót. Mennyei fogás, amellyel könnyen lenyűgözheted környezetedet!
Ez nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésNemcsak jól hangzik, hanem finom is! :)
VálaszTörlésEz nagyon tuti összeállítás
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!
elkezdtem, aztán az lett a vége, hogy a paradicsomszószt összedolgoztam a padlizsánnal, s abból lettek kis fasírtok..... de az ihletért a hála Téged illet :) köszi.
VálaszTörlésOhhh, this looks WONDERFUL, Zita!! :-) Mmm.
VálaszTörlésmaris ehes vagyok! Ha hazamegyek fozunk valami indonez kajat? A sate mar megy, a sticky rice-t gyakorolni kell meg!
VálaszTörlésKrista!
VálaszTörlésReally it's a wonderful dish! Worth making it! :)
Juci!
Mit rendelsz a hazaérkezésedre?
Beastie!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megihlettelek! :)
Kipróbáltam a receptet, nagyon jó lett a golyó, pont erre vágytam, hús nélkül, spagetti s igazi olaszos szósz, hmmmm... S nagyon szép képeket csináltál megint:) @zsukam
VálaszTörlés