Hmmm, fura a cím, igaz? Cukkini és csokoládé egyben? Igen, és ráadásul nagyon finom. Cukkinivel a liszt egy részét váltjuk ki, így mondható, hogy egészséges... hát igen, de ott van a csoki, aminek elég nehéz ellenállni. Mindenesetre, langyosan mámorítóan finom! A recept
Asha-tól származik, egy nagyon keveset módosítottam rajta. A recept elkészítéséhez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.
Cukkinis csokoládés "kenyér"Hozzávalók:- 1/2 bögre liszt (vegyesen teljeskiörlésű tönkölyliszt és tönköly fehérliszt)
- 1 bögre cukkini, reszelve
- 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1/4 bögre joghurt
- 1/4 bögre olaj
- 1/4 bögre barna nádcukor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 db bio tojás
- csipet só
- 8 dkg 70%-os csokoládé, felaprítva
A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban: liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, só. Egy másik tálban a cukrot elkeverjük a tojással, joghurttal, olajjal és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit. és a csokoládét Tepsibe öntjük (én egy 25 cm hosszú szilikon püspökkenyér formát használtam), 170-180 fokon sütjük 45-60 percig (sütőtípustól függ az idő!). Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már egyáltalán nem ragad semmi, noha nekem a tészta belseje a sok csokitól kicsit nedves maradt, de nem volt nyers!
Szia!
VálaszTörlésErről a süteményről már én is sokat hallottam, és sokszor kacérkodtam is vele, szerintem nemsokára megpróbálom, míg van cukkini! Nagyon gusztusos!
Panna!
VálaszTörlésTényleg finom, süsd meg még az idén! Kár lenne várni jövő nyárig! :)
Am so glad you liked the cake!!! :))) I think Zucchini is of the most under-recognised vegetables ...
VálaszTörlésMy oh my what a scrumptious cake!!! I love how moist and dark it looks. :-) Well done!
VálaszTörléshű, ez nagyon tetszik!
VálaszTörlésVégül is, ha sütőtökkel frenetikus sütemények készíthetők,cukkinivel miért ne?
csodásak a képek, csorog a nyálam
VálaszTörlésAsha,
VálaszTörlésthanks for visiting my blog! It's an honour! I love zucchini anyway, but in this cake is sooooo mouthwatering! :)
Krista!
VálaszTörlésThank you for your comment, this cake is really worth to bake it. I'll translate the recipe soon.
Borsó!
VálaszTörlésTényleg érdemes kipróbálni. Sütőtök isteni sütikben, ki is néztem egy olyan receptet már!
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm, egy nyálcsorgatós komment mindig inspiráló! :)
Zucchini chocolate loaf
VálaszTörlés(Inspired by Asha's Fork Spoon Knife - http://www.forkspoonnknife.com/)
Using a 0,3 l mug as a measure you need:
- 1/2 mug flour (50% white spelt flour, 50% whole grain spelt flour)
- 1 mug zucchini, grated
- 1/4 mug cocoa powder
- 1/4 mug yoghurt
- 1/4 mug sunflower oil
- 1/4 mug brown cane sugar
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 organic egg
- pinch of salt
- 80 g chocolate (70%), chopped
Peel the zucchini, grate it and press the water out of it.
In a large bowl mix together the dry ingredients: flours, cocoa powder, baking soda, baking powder, cinnamon, salt. In another bowl mix together the wet ingredients with the sugar: egg, yoghurt, oil and add this mixture to the dry + the zucchini and the chocolate and fold it until combined.
Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 170-180 C (338-356 F) for about 45-60 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean although the middle of the cake stays moisture.
Yummmm!!! :)
Szia Zita!
VálaszTörlésMa megsütöttem ezt a kenyeret és nagyon finom lett! Csak kicsi :(
Próbáltad már dupla adaggal? És tojás nélkül?
Köszi elore is!
Imola,
VálaszTörlésamikor ezt sütöttem még nem próbálkoztam vegán sütikkel, szóval nem próbáltam még tojás nélkül, de biztos vagyok benne, hogy kivitelezhető vegán módon is. Dupla adagot sem sütöttem még belőle! :)
Örülök, hogy jól sikerült a recept és ízlett.