Spárgás laskagomba polenta
2010. május 3., hétfő
Spárgás laskagombás polenta
Alapanyagok
A polenta nálunk kukoricadaraként vagy puliszkaként ismert. Hazánk és a környékbeli országok étkezésében egyaránt megtalálható. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik. A polenta elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. (Forrás: wikipedia).
Az alaprecept Kriszta szakácskönyvéből való. Egy nagyon picit változtattam csak rajta. Gyorsan elkészíthető, nagyon finom étel. Élvezettel fogyasztottuk friss zöld salátával, ami céklalevélből (!), retekből, újhagymából, avokádóból állt és citromos-olívaolajas öntetet locsoltunk rá. Hmmm, mennyei ebéd kerekedett belőle.
Spárgás laskagomba polenta
Hozzávalók:
- 200 g polenta
- 150-200 g spárga
- 150 g laskagomba
- 4 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- fél csokor petrezselyem
- 1 dl zabtejszín
- kevés vaj és parmezán
- só, bors
A zöldségeket előkészítem: a spárgákról levágom a fás részt, feldarabolom, a gombát, petrezselymet, valamint 3 gerezd fokhagymát felaprítok. Egy kevés vajon a fokhagymát megpirítom, majd rádobom a spárgát és a gombát is. Néhány perc múlva hozzáöntöm a bort és addig főzöm, amíg az alkohol elpárolog. Sózom, borsozom, hozzáadom a petrezselymet, majd a zabtejszínt. Melegítek még egy kicsit rajta, néhány perc múlva elzárom alatta a gázt. Közben egy liter vizet felteszek forralni, amikor forr beleöntöm a polentát, egy kevés sót és borsot adok hozzá, majd az utolsó fokhagyma gerezdet belereszelem. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzöm, a végén beledobok egy darabka vajat (kb. 2-3 dkg) és elkeverem.
A polentát tányérokba szedem, ráteszem a spárgás gombás mixet, parmezánt reszelek rá és jóízűen elfogyasztom! :)
6 megjegyzés on "Spárgás laskagombás polenta"
- Borsó meg a héja on 2010. május 3. 12:52 írta...
-
Zizi, nagyon tetszik a blogod és a fotóid is elképesztő szépek! éppen valami jó kis vegetáriánus recept- és ismeretforrásra van szükségem...örülök :)
- Rambling Tart on 2010. május 5. 12:18 írta...
-
Mmm, this looks wonderful, Zizi. :-) I don't like mushrooms one bit, but I LOVE asparagus and polenta. :-)
- Zizi on 2010. május 6. 4:47 írta...
-
Krista!
See, the recipe is not even translated and you understand what I cooked! :) It's an easy polenta dish from oyster mushroom, asparagus, garlic and parsley! - Szilda on 2010. május 10. 11:49 írta...
-
Ilyet ettem Nálad tegnap, és annyira finom, és könnyű, és tökéletes volt!!!!! Megfőzőm uramnak valamelyik nap, most hogy megleltem a receptet:)
- sugár kata on 2010. július 23. 5:19 írta...
-
mmmm..., kipróbálom :)
mostanában mintha kicsit túlsúlyba kerültek volna az édes kaják nálad ;) én a sósakat kutatom! - Zizi on 2010. július 24. 9:50 írta...
-
Kata!
Jönnek sós kaják is, hidd el! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. május 3., hétfő
Spárgás laskagombás polenta
Alapanyagok
A polenta nálunk kukoricadaraként vagy puliszkaként ismert. Hazánk és a környékbeli országok étkezésében egyaránt megtalálható. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik. A polenta elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. (Forrás: wikipedia).
Az alaprecept Kriszta szakácskönyvéből való. Egy nagyon picit változtattam csak rajta. Gyorsan elkészíthető, nagyon finom étel. Élvezettel fogyasztottuk friss zöld salátával, ami céklalevélből (!), retekből, újhagymából, avokádóból állt és citromos-olívaolajas öntetet locsoltunk rá. Hmmm, mennyei ebéd kerekedett belőle.
Spárgás laskagomba polenta
Hozzávalók:
- 200 g polenta
- 150-200 g spárga
- 150 g laskagomba
- 4 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- fél csokor petrezselyem
- 1 dl zabtejszín
- kevés vaj és parmezán
- só, bors
A zöldségeket előkészítem: a spárgákról levágom a fás részt, feldarabolom, a gombát, petrezselymet, valamint 3 gerezd fokhagymát felaprítok. Egy kevés vajon a fokhagymát megpirítom, majd rádobom a spárgát és a gombát is. Néhány perc múlva hozzáöntöm a bort és addig főzöm, amíg az alkohol elpárolog. Sózom, borsozom, hozzáadom a petrezselymet, majd a zabtejszínt. Melegítek még egy kicsit rajta, néhány perc múlva elzárom alatta a gázt. Közben egy liter vizet felteszek forralni, amikor forr beleöntöm a polentát, egy kevés sót és borsot adok hozzá, majd az utolsó fokhagyma gerezdet belereszelem. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzöm, a végén beledobok egy darabka vajat (kb. 2-3 dkg) és elkeverem.
A polentát tányérokba szedem, ráteszem a spárgás gombás mixet, parmezánt reszelek rá és jóízűen elfogyasztom! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Zizi, nagyon tetszik a blogod és a fotóid is elképesztő szépek! éppen valami jó kis vegetáriánus recept- és ismeretforrásra van szükségem...örülök :)
VálaszTörlésMmm, this looks wonderful, Zizi. :-) I don't like mushrooms one bit, but I LOVE asparagus and polenta. :-)
VálaszTörlésKrista!
VálaszTörlésSee, the recipe is not even translated and you understand what I cooked! :) It's an easy polenta dish from oyster mushroom, asparagus, garlic and parsley!
Ilyet ettem Nálad tegnap, és annyira finom, és könnyű, és tökéletes volt!!!!! Megfőzőm uramnak valamelyik nap, most hogy megleltem a receptet:)
VálaszTörlésmmmm..., kipróbálom :)
VálaszTörlésmostanában mintha kicsit túlsúlyba kerültek volna az édes kaják nálad ;) én a sósakat kutatom!
Kata!
VálaszTörlésJönnek sós kaják is, hidd el! :)