Kerek csokoládé, lyukas csokoládé, szögletes csokoládé, töltött csokoládé, keserű csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, mogyorós csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, étcsokoládé, tejcsokoládé - ismerős igaz? :) Magyarország leghíresebb csokoládé rajongója sorolta ezeket a csokoládé fajtákat, Gombóc Artúr, a Pom-Pom meséiből. A kék dundi madarat sokan a szívükbe zárták, főleg a csokoládé imádók! Sőt példaképüknek választották! :) Gombóc Artúr minden finomságról képes lemondani, kivéve a csokoládéról... Szerintem sokan vannak ezzel így, igaz?
Első alkalommal 3 külföldi táblát teszteltünk, mindegyik étcsokoládé magasabb kakaótartalommal. Lássuk a versenyzőket. :)
Nyomokban tartalmazhat tejet, mogyorót és glutént.
A csokoládé gyártásához szükséges kakaóbab Kuapa Kokoo-ból származik Ghánából, egy mezőgazdasági kistermelőket tömörítő szövetkezetből. Trópusi esőerdők közelében termesztik a kakaót, lassan erjesztik, majd a napon szárítják meg. A farmerek résztulajdonosok a csokoládé cégben. Megnyugtató, hogy a szójalecitin, vagyis a szója GMO mentes (génmódosított mentes).
Magas kakaótartalma miatt enyhén kesernyés ízű, de sokáig a szájban tartva, elolvadva krémesen balzsamozza be a szájpadlást. Kis kockákra van beosztva a tábla, tehát 2-3 kocka belőle feltétlenül szükséges, hogy átadhassuk magunkat a csokoládé élvezetének. I. is és én is arra jutottunk, hogy a tesztelt három tábla közül ez a 2. helyet foglalja el.
2. Beschle Chocolate
Dark, fruity, with a light hazelnut flavour, fleur de sel and pistachios.
100 g
65%-os kakaótartalom
Összetevők: kakaómassza, kakaóvaj, Fleur de Sel (sóvirág), pisztácia, cukor, szójalecitin, vanília.
Gyártó: Svájc, de madagaszkári kakaót használnak.
Nyomokban tartalmazhat mogyorót, tejszármazékot vagy glutént.
Ár: 1290 Ft
A csokoládé őshazájában, Svájcban, Baselben készül egy több mint 110 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás termékeként. Jelenleg a család 4. generációja vezeti a céget.
Nagy várakozással tekintettünk erre a csokira, ugyanis nagyon régóta álmodtunk róla, hogy megkóstoljuk a sós csokoládét. Csokis süteményekbe is szoktam tenni egy csipet sót, sőt néha többet, mert fantasztikus a kakaó íze sóval keveredve. Ez a tábla a mennyországot varázsolta az ízlelőbimbóinkra. A szánkban egy-egy édes kocka, amelynek majszolása közben sós pillanatokra bukkanunk... a pisztácia nagyon kevés benne, de egy enyhe változatosságot ad az ízélményhez. Nem bánnánk, ha az egész tábla csak sós lenne és még több sót tartalmazna! I.-vel egyöntetűen hoztuk meg a döntést, most ez a csoki a befutó, 1. helyre kerül.
3. Bloomsberry & CO. Chocolate
Emergency chocolate.
100 g
75%-os kakaótartalom
Összetevők: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, vanília kivonat, szójalecitin.
Gyártó: Svájc, importált és helyei alapanyagokat használnak.
Nyomokban tejet, mogyorót, mandulát, földimogyorót tartalmazhat.
Ár: 990 Ft
Egy fiatal - Új-Zélandon alapított - cégről van szó, amit egy grafikus (Giles Barker) és szakács felesége (Vanessa Kettelwell) álmodtak meg. Nem derül ki se a csomagolásról, se a honlapjukról, hogy a kakaó honnan származik.
Ízletes csokoládéjukat kellemes humorral ötvözik, amit a csokoládék csomagolásán fedezhetünk fel:
Az alábbi esetekben segíthet: csokoládé utáni vágy, szerelmi bánat, vizsgadrukk, enyhe szorongás és nagy éhínség esetén.
Használati útmutató: Szakítsd el a csomagolópapírt, törd le a kívánt mennyiséget és fogyaszd el. Alternatív megoldásként masszírozd az érintett területet vele. Ha szükséges, ismételd meg a kívánt adagot. Ha a tünetek nem múlnak el, konzultálj a helyi csokoládé üzlettel.
A vicces csomagolás hozza a minőséget is. 75%-os kakaótartalma miatt enyhén kesernyés ízű. Ez már súrolja azt a kategóriát, amit az igazán szenvedélyes csokoládéfüggők kedvelnek. Kisebb kockákra van osztva a tábla, szóval 2 kockára van szükség, hogy az igazi ízélményt megtapasztaljuk. Azonban ennyi elég is. Nem vágyunk már több csokira. Intenzív az élmény. A tesztelt fajták közül a 3. helyre kerül.
Eddig is csokira vágytam... de most.... várom a folytatást!
VálaszTörlésVárom én is nagyon, hogy hazaérjek és a megmaradt sós pisztáciás mennyországból még egyek! :)
VálaszTörlésTök jó ötlet!
VálaszTörlésKöszi a tesztelést! Tanulok belőle.
Én a keserű csokival nem vagyok olyan jó barátságban, de érdeklődéssel olvastam a tapasztalataidat.
Nekem a legutóbbi intenzív - hogy Maimonit idézzem - "anyááám!" élményem a Keserédes Csokiboltban tett látogatásom (Segitsüti füzet átvétel kapcsán) volt. Csak 5 darabot vettem a kínálatból és ketten fogyasztottuk el a férjemmel, de minden falat valami hihetetlen volt.
Édesapádnak ajánlom!
Ez szuper kis cikk volt, remélem folytatod a tesztelést. Csak nyelek itt nagyokat... :) Én a Fairtrade rendszerrel a sheavaj rendelésem kapcsán találkoztam először, úgyhogy elmondhatom én is, hogy közvetlenül a ghánai karitéfa szüretelőket támogatom. :)))
VálaszTörlésTitáti!
VálaszTörlésMég nem jártam a Keserédes Csokiboltban, de már hallottam, olvastam róla. Hamarosan pótolom a lemaradást! :) Örülök, hogy tanultál az írásomból.
Pixie!
Igen, lesz folytatás! Jó a Fairtrade dolog, remélem egyre inkább elterjedtebb lesz.
oh wow. These chocolate photos are amazing. :-) Beautifully done, Zizi!
VálaszTörlésHúú már attól híztam egy kilót, hogy végig néztem ezeket az ínycsiklandó képeket! Én nagy csoki-fan vagyok, szívemig hatoltál ezekkel a fotókkal!
VálaszTörlésNagyon kreatív vagy...bár ezt eddig is tudtuk :)
jó lesz az új rovat, csokoládé forever :))
VálaszTörlésÉn is próbáltam a múltkoriban citromfüves-tengeri sós csokoládét, a tábla felétől már egészen jó barátságba kerültünk,az első pár falat viszont roppant meglepő volt. Bodzás, gyömbéres, indiai fűszeres - ezekkel Gombóc Artúr is roppant boldog lenne :)
Nnna, keresek is egy kis csokit a kamraszekrény mélyén...
Thank you Krista!
VálaszTörlésBorsó!
Citromfüves-tengerisós csoki... hmmm... jól hangzik! :)