Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 bögre liszt (70% tönköly fehérliszt, 30% teljeskiörlésű tönkölybúza liszt)
- 3 bögre répa lereszelve (kb. 5-6 db)
- 1 bögre durvára darabolt dió
- 1 bögre olaj
- 3/4-1 bögre nádcukor (ki mennyire szereti édesen)
- 4 db tojás
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 300 g mascarpone
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál nád porcukor
Lereszelem a répákat és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Mivel nagy mennyiség lesz belőle egy nagy tálban kezdjük el összekeverni a hozzávalókat. Először a tojásokat a cukorral szépen adagokban összekeverem, majd hozzáöntöm az olajat és szépen elkeverem, hogy egyenletes masszát kapjak. Elkezdem adagolni a száraz hozzávalókat: lisztet, fahéjat, gyömbért, sütőport, szódabikarbónát, sót - közben folyamatosan kevergetem. Ezután a répát és a diót adom hozzá, összedolgozzuk a tésztát, keverünk rajta néhányat és kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm. A sütési idő változó, a tortaforma méretétől is függ; kb. 50-90 perc között mozog. A torta kívülről már lehet szép sült, de a belseje még teljesen folyékony. Szúrjunk bele egy villát és ha már semmi nem ragad rá, akkor biztosan átsült a belseje is.
A krémhez a mascarponet összekeverem a narancs héjával, levével és a porcukorral. Amíg a torta kihűl, hűtőbe teszem. Tálalás előtt kenem a krémet a tetejére.
Mi ketten három napig ettük ezt a mennyiséget! :) Hűtőben tárolva egyre finomabb és finomabb lett!
Hát ez!!!Gyönyörű!Összefut a nyál a számban!
VálaszTörlésKöszönöm Marcipán és Frutti! Tényleg nagyon finom volt!!! :)
VálaszTörlésEbből is látszik, hogy az egyszerű de nagyszerű dolgok a legjobbak. :) Én különben is szeretem a jépatojtát. :D
VálaszTörlésPixie! Gondoltam, hogy neked be fog jönni a jépatojta! :) Tessék megsütni!!!
VálaszTörlésegyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
VálaszTörlésugyes vagy ... nekem is sutsz?
puszi juci
egyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
VálaszTörlésugyes vagy ... nekem is sutsz?
puszi juci
sütök neked is! mennyei lesz az enyém is! :)
VálaszTörlésKözelgő születésnapom alkalmából örülnék ha meglepnél vele! Méret miatt ne aggódj, legyűröm!:)
VálaszTörlésMegsütöm neked a jépatojtát már hamarabb! :) A szülinapod még messze van!
VálaszTörlésha a mult heti repatortamra gondolok amit nekem sutottel, maris megorulok a hianyatol! ra kene szannom magam egy probara, de a te tortad masolni... eredendo bun lenne!puszik athenba...
VálaszTörléstegnap megsutottem, nagyon finom lett! A sutesi ido pontosan masfel ora volt 180 fokon, a villa proba mukodott! Habar hatalmas adag, ket ember szamara tenyleg napokig kitart! nem leteznek ket emberes tortak?
VálaszTörléspuszi
Juci!
VálaszTörlésFél adagot kell sütni, ezt elfelejtettem mondani! :) Pláne két emberre, még az is bőven elég!
Ginger carrot cake with orange mascarpone frosting
VálaszTörlésIngredients
For the cake
- 2 cups flour (70% white spelt flour, 30% whole wheat spelt flour)
- 3 cups finely grated raw carrots
- 1 cup walnut, roughly chopped
- 1 cup sunflower oil
- 3/4-1 cup cane sugar (depends how sweet you would like)
- 4 organic eggs
- 2 teaspoons ginger powder
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 2 teaspoons baking powder
- 2 teaspoons baking soda
- 1/2 teaspoon salt
For the cream
- 300 g mascarpone
- 1 orange's juice and zest
- 3 tablespoon powder cane sugar
Preheat the oven to 180C (350F). Butter a 22 cm (or larger) cake pan and line the bottom of the pan with a circle of parchment paper.
In a large bowl whisk together the eggs, the cane sugar and the sunflower oil. Start adding slowly the dry ingredients: flours, cinnamon, ginger, baking powder, baking soda and salt. Stir it until the batter is smooth. Fold in the carrots and walnut. Pour batter into the prepared pan. Bake on the middle shelf of the oven for 75-90 minutes until a toothpick comes out clean. Let cool completely on a wire rack.
Meanwhile in a bowl mix together the mascarpone with the orange zest and juice. Add powder sugar. Keep the frosting in the fridge until the cake cools. The frosting must be firm enough to spread without running.
Loosen the cake from the pan and invert onto a plate. Spread the mascarpone cream on top to cover it. Serve at room temperature.