Valamelyik nap megkívántam a mákot. Tudom, hogy citrommal párosítva fenséges! Kutakodtam a neten, összeszedtem pár receptet, aztán összekutyultam a saját változatomat. :) Lehetett volna a tetejére valamilyen citromos krémet készíteni, hogy cupcake legyen belőle, de aztán úgy döntöttem, nem növelem a cukor mennyiséget, így letettem a krémről. Az amerikai receptek cukor mennyiségét, amúgy is kétkedve szoktam fogadni, és mindig a megadott mennyiség negyedével indítok, mert már tudom, hogy ők az én ízlésemhez mérten egészségtelenül agyon cukrozzák a desszertjeiket (tisztelet a kivételnek!).
Néhány hete a szüleimnél járva felfedeztem, hogy van TV Paprika csatornájuk. Kihasználva főzőműsoros éhségemet, csillapítottam egy keveset néhány műsorral. Többek között egy Martha Stewart programmal, amiben éppen cupcake-et készített. 12 db elkészítéséhez (+ krém és cukrozott narancs/citromhéj a tetéjre), annyi cukrot használt fel, amennyit én 48 db elkészítéséhez szoktam. Na ezért negyedelem az amerikai sütemény receptek cukor mennyiségét... :)
Citromos mákos muffin
Hozzávalók:
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 150 g tönköly fehérliszt
- 100 g darált mandula
- 5 evőkanál mák (nyersen)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 80-100 g vaj (olvasztva)
- 3 db bio tojás
- 120 g nádcukor
- 2 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Összekeverem a száraz alapanyagokat: liszt, mandula, sütőpor, szódabikarbóna, só, mák. A tojásokat egy másik tálban a cukorral jól elkeverem, hozzá reszelem a citromhéjat, hozzáadom a citrom levet, a vanília kikapart magjait, majd óvatosan a langyos vajat, nehogy a tojás összeugorjon. A tojásos keveréket hozzáadom a száraz alapanyagokhoz, jól elkeverem és muffintepsibe adagolom. 180 fokon kb. 20 percig sütöm (amikor a fogpiszkálóra már nem ragad tészta, akkor jó).
elképesztően finom ez a muffin, a citromtól az egész olyan 'friss' lesz, nagyon nyamm nyamm. :-)
VálaszTörlésui: én bennfentes vagyok, tudom... :-)
hihihi
VálaszTörlésén ezekből mindig kimaradok!
VálaszTörlésSuch pretty little muffins! :-) I responded to your post yesterday too! I have been to Budapest, but only for two days and would dearly love to go back! I drove through the countryside with one of my brothers and my parents and ohhhh, it was GORGEOUS! I would love to visit you one day. :-)
VálaszTörlésKrista,
VálaszTörlésyeah, the pretty little muffins are poppy seed and lemon muffins. They are so yummie! :)
I'm glad you liked Hungary. If you are here next time I'll show you around! :)
Krista,
VálaszTörléshere is the recipe in English:
You need:
- 100 g whole grain spelt flour
- 150 g white spelt flour
- 100 g minced almond (almond flour)
- 5 tablespoons poppy seed (not minced)
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 100 g melted unsalted butter
- 3 eggs
- 120 g cane sugar
- 2 lemons' zest
- 1 lemon's juice
- 1 vanilla's seeds
Combine in a bowl the dry ingredients (flours, almond, poppy seed, baking powder, baking soda, salt). In another bowl mix the eggs with the sugar until pale and light colour, stir in the melted and not hot butter, the vanilla, lemon zest and lemon juice. Mix the dry ingredients with the moister ones. Fill the paper cases 3/4 full and bake them for 20-25 minutes on 170-180 Celsius.
Hope, you'll like it!
Thank you so much, Zizi! I love the different flours you used! I'm so excited to try it. :-)
VálaszTörlésKrista,
VálaszTörlésI always use/mix different flours. My new purchase is chestnut flour. I don't know what I'll make from this. :) Let me know your opinion when you baked the muffin.