Venesz József: A magyaros konyha (Minerva, 1958.) - mindösszesen 39 Ft-ba került. Úgy gondolom, 1958-ban ez az összeg elég sok volt, akár napjainkban egy 6000-8000 Ft-os szakácskönyv. Vászonkötéses, néhol foltos és tele van dugdosva a nagyszüleim kézírásával írt receptekkel. Lapjai sárgultak, illata régi, szóval igazi kincs került a birtokomba.
Akármikor a nagymamámnál voltam, imádtam a könyvben lévő fekete-fehér és kezdetleges színes képeket nézegetni. Kihúztam a fehér kredenc fiókját (jaj, mennyire szeretnék majd egy ilyen rusztikus kredencet az álomkonyhámban!), kivettem a könyvet, leültem a fehérre festett fa asztalhoz, a fehérre festett nagy karfájú fa székek egyikére a konyhában, ahol a fa tüzeléses sparhet adta a konyha melegét és azon főzött, valamint abban sütött a nagymamám. Hogy ott micsoda ételek készültek... A szezámos-mákos rudacska receptje nem tőle származik és nem is a szakácskönyvből, egy barátunknál ettük és ő írta le nekünk a receptjét.
Abbahagyhatatlan szezámos-mákos
Hozzávalók:
- 400 g simaliszt
- 400 g rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 500 g vaj
- 150 g reszelt sajt
- 2 db bio tojás
- 80 g mák (nem darált)
- 1,5 pohár tejföl
- 2 púpos teáskanál só
- szezámmag
Ismerem ezt a receptet.
VálaszTörlésTényleg abbahagyhatatlan!
Van még egy előnye, hogy hetekig eláll(na), ha nem ennénk meg!
Micsoda véletlen! ;)
VálaszTörlésIgen, a Nagyik receptjei mindig beválnak. Tetszik, talán kipróbálom egy kis barnaliszttel keverve...
VálaszTörlésHajrá Bridge! Nagyon finom lesz! :)
VálaszTörlésHát én megcsináltam....
VálaszTörlésNem találok szavakat. Ha azt mondom, hogy finom, az olyan semmitmondó. Betegre ettem magam.... :-)
Igaz, hogy egy fél napig sütöttem, 80 dkg lisztből 10 tepsi lett, vagy még több. A végén egész vékonyakat csináltam már. Olyan ropis lett.
Szóval: brutál jó lett, tényleg abbahagyhatatlan.....
Szia ...! :)
VálaszTörlésNem tudom, hogy szólítsalak! :) Örülök, hogy ízlett! Tényleg hatalmas mennyiség 80 dkg lisztből csinálni, de ha csak fél adagot csinál az ember, akkor meg túl hamar elfogy és kezdheti elölről! Érdemes több energiát belefektetni egy alkalommal. Bár, ha nem bírod abbahagyni... ez a mennyiség is gyorsan elfogyhat! :)
Bocsánat! Bénán állítottam be a nevemet.... :-)
VálaszTörlésÉn is úgy gondolkodtam, mint te, a féladag biztos túl hamar elfogyott volna.
A recept mentve és biztos, hogy máskor is megcsinálom.
Köszi az ötletet (még egyszer)!
Mi is kipróbáltuk - nagyon tetszett! Úgyhogy újra ki fogjuk!!!
VálaszTörlésÖrülök EB, hogy megsütöttétek! Hajrá a következő adaghoz!
VálaszTörlés