Bori, a Kétker-Étkem tulajdonosa néhány hónapja megkeresett azzal az ötlettel, hogy belemennék-e, ha egyik héten az én receptjeimből válogatva sütnének-főznének a vendégeiknek. "Hát, persze" - hangzott a válaszom. Találkoztunk a Sarki Fűszeresnél, beszélgettünk, ötleteltünk, aztán emailben elküldte a listát, hogy mely recepteket válogatta ki a jövő heti menühöz. Mivel a Kétker-Étkem húsos ételeket is készít, így társul szegődött mellém Hétköznapi Ínyenc, gasztro blogger kolléga, akitől a húsos ételek receptjeit válogatták.
És akkor lássuk a kekszet. Az eredeti recept Stephanie-tól származik, akivel a Twitternek köszönhetően ismerkedtem meg. Kommentelünk, csicsergünk egymással az internet szférában. Csodás, nyálcsorgató édességeket készít, feltétlen ugorjatok át a blogjára és győződjetek meg róla saját szemetekkel. :) A receptet vegánosítottam, a cukor mennyiségét csökkentettem, így született meg az én változatom.
Vegán diós-csokis zabpehely keksz
Hozzávalók:
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 2 bögre zabpehely
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 bögre kókuszzsír, felolvasztva
- 1/2 bögre nyírfacukor (nádcukor is használható helyette)
- 3/4 bögre zabtej
- 1 bögre dió, durvára vágva
- 1 bögre 70%-os csokoládé chips
- 2 evőkanál forró víz
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tepsire tegyük sütőpapírt.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, zabpehely, szódabikarbóna, sütőpor, só. Egy kisebb tálban jól keverjük el a nyírfacukrot a felolvasztott kókuszzsírral, öntsük hozzá a zabtejet és adjuk hozzá a vaníliát. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és adjunk még hozzá 2 evőkanál forró vizet, hogy a tészta ragadjon és formázható legyen. Keverjük bele a durvára vágott diót és csoki chipset. Formázzunk kezünkkel diónyi golyókat belőle, tegyük a tepsire és lapítsuk le őket. Kicsit nőni fognak, így hagyjunk mellettük néhány centi helyet. Az előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Ezen az esős májusi vasárnapi délelőttön nem is kívánhattunk volna melengetőbbet, mint néhány frissen kisült csokis kekszet és egy csésze meleg csokiteát.
Gratulálok a receptekhez!
VálaszTörlésCsodás a keksz és a fotók is!
Köszi Mutter! :)
VálaszTörlésCsak hogy tudd, igen szeretünk most Téged a Párommal :) Tetszik a recept, mert tele van zabpehellyel :) Ízlik a keksz, ellenben elbaltáztam ott, hogy nem vártam míg kicsit hűl a tészta, s beleforgattam a csokit. Jól meg is olvadt... Így tényleg csokis keksz lett. De valahogy csak legyűrjük :) @zsukam
VálaszTörlésVegan Oatmeal Walnut Chocolate Chip Cookies
VálaszTörlésIngredients
- 1 cup white spelt flour
- 1 cup whole wheat spelt flour
- 2 cups rolled oats
- 1,5 teaspoons baking soda
- 1,5 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon salt
- 1 cup coconut oil
- 1/2 cup xylitol (natural sweetener, birch tree sugar)
- 3/4 cup oatmilk
- 1 cup walnut, roughly chopped
- 1 cup bittersweet chocolate chips
- 2 tablespoons hot water
- 1/2 vanilla bean, split and seeded
Preheat the oven to 175C (350F). Line the baking sheet with parchment paper and set aside.
In a large bowl mix together the dry ingredients: flours, rolled oats, baking soda, baking powder and salt. In another bowl mix to combine the wet ingredients: oatmilk, coconut oil, vanilla and at the end the xylitol. Mix quickly then add the wet ingredients to the dry ones. Add the hot water and mix until combine. Using a spatula fold in the walnut and chocolate chips. Take two teaspoons of the dough, form a ball and place on the prepared baking sheet. Flatten the ball slightly, then repeat with the remaining dough. The biscuits will spread during baking so leave space amongst them. Bake for 15 minutes at 170C (350F) until the cookies are golden brown.