Aki nem ismeri, hogy mi a tabulé, annak leírnám két szóval: durva petrezselyemsaláta. Arab specialitás, Libanon egyik legjellegzetesebb nemzeti étele.
Lila Füge és
Beth receptjeit vettem alapul, nagyjából megegyezik a kettő. Az esemény pedig, amire készítettem: gyerekkori barátnőm, Éva - akivel már 32 éve ismerjük egymást - lánybúcsúja, amelyet múlt pénteken tartottunk. Én voltam megbízva szervezőnek, ugyanis Éva azt mondta, csak bennem bízik. :) Bevállaltam a kaját, így készítettem mindenféle finomságot. A lányok elismerően tömték a burájukat, mielőtt belevetettük magunkat a játékokba és az éjszakába. Felejthetetlen emlék marad az este, lányok! Évus, neked pedig sok boldogságot kívánok!
Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a recept elolvasása után, ajánlom figyelmébe
Éva meséit, amelyek nem csak gyerekeknek szólnak. A meseírás nem könnyű, hihetetlen fantáziával kell rendelkezni hozzá. A barátnőmnek a fantáziája mellé tehetség is párosult, számtalan meseíró versenyt már megnyert. Különleges világba repít a meséivel, győződjetek meg róla magatok. No, de kanyarodjunk vissza a recepthez...
TabuléHozzávalók 8 főre:- 12 csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 kis csokor menta, felaprítva
- 200 g bulgur
- 500 g paradicsom, felkockázva
- 1 csomag újhagyma, felaprítva
- 3 dl extra szűz olívaolaj
- 2,5 dl frissen facsart citromlé
- só, bors
A bulgurt sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az összes hozzávalót felaprítjuk. Egy nagy tálba tesszük a petrezselymet, a paradicsomot, a mentát, az újhagymát, majd a bulgurt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük és hozzáöntjük a citromlevet és az olívaolajat. A citromtól enyhén savanykásnak kell lennie. Folpackkal lefedjük és egy napra (vagy legalább 4-5 órára) a hűtőbe tesszük állni. Nagyon jót tesz neki. Összeérnek az ízek, a saláta pedig friss, ropogós marad.
Nálunk ez volt ma a vacsora. :) Egy pohár fehérborral kiegészítve, jól megcitromozva, isteni volt. Igazi friss,üde, "nyárváró" vacsora. :) Én kuszkusszal csináltam, bulgur épp nem volt abban a boltban, ahol vásároltam, de így is nagyon finom lett. :) Amúgy mi a különbség közöttük?
VálaszTörlésTabuleh
VálaszTörlésIngredients (serves 8)
- 12 bunch of parsley, chopped
- 1 small bunch of mint, chopped
- 200 g bulgur
- 500 g tomatoes, finely diced
- 1 bunch of spring onion, chopped
- 30 ml extra virgin olive oil
- 25 ml freshly squeezed lemon juice
- salt, pepper
In a small pan mix the bulgur with salted water. Bring to the boil, cover then turn the heat on very low and cook for 15 minutes. Fluff with a fork to separate the grains and set aside. In a large bowl mix everything together: parsley, mint, tomatoes, spring onion, olive oil and lemon juice. Add bulgur, taste it and season with salt and pepper. Add more olive oil or lemon juice if needed. Place the bowl in the fridge and leave it there for at least 2 hours (the best is a for a night).