Egy egyszerű recept, nem is újdonság, mégis először készítettem. Egy-két blogon láttam, hogy spenótot is tettek a lasagne lapok közé a sütőtök mellett. Jó ötlet, csak nekem az nem volt itt, hogy póréhagymával pótoltam. Most még a sütőtök szezon finisében elkészíthető. Sok tököt ettem ebben a szezonban és bizony nyáron hiányozni fog, amikor majd megkívánom a
sütőtökös-csokis muffint.
Sütőtökös-póréhagymás lasagnaHozzávalók 2 főre:- 250 g lasagne
- egy kisebb hosszúkás sütőtök fele, kimagozva, megsütve (170-180 fokon kb. 45-50 perc alatt), húsa kikanalazva
- 10 cm hosszú póréhagyma, vékonyan felkarikázva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 dl zabtejszín (jó a normál tejszín is)
- 70 g parmezán vagy pecorino, reszelve
- egy ág rozmaring, levelei felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Egy tálban a megsült sütőtök húsát 1,5 dl zabtejszínnel, sóval, borssal, a fokhagymával és a rozmaringgal összekeverjük. Egy kis tepsit kiolajozunk, leteszünk rá lasagne lapokat, hogy befedje teljesen. Majd a sütőtökös krémből kanalazunk rá egy réteget, erre jönnek a póréhagyma karikák, egy kevés sajt, majd újra lasagne lapok, sütőtökös krém, amíg el nem fogy minden. Lehetőleg lasagne lapokkal zárjuk le a tetejét. Egy kis tálkában keverjük össze a maradék 1,5 dl zabtejszínt a sajttal, borsozzuk és ezt a tejszínes krémet öntsük rá a lasagne-ra. 170 fokon süssük kb. 35-45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, a lapok pedig átsülnek, megfőnek a sütőtökös, tejszínes krémtől.
Sütőtökös receptek még a blogon:
Sütőtökös póréhagymás fusilli Sütőtök krémlevesSütőtökös vöröslencse levesSütőtökös palacsintaSütőtök "fasírtgolyók" karórépa-burgonyapürévelSütőtök-csokoládé muffinSütőtökös csokis zabkekszSütőtök-dió kenyérTél leveseSütőtökös-babos-kókusztejes rizs
Butternut squash-leeks lasagne
VálaszTörlésYou need:
- 250 g lasagne sheets
- half of a smaller butternut squash, halved, deseeded, baked on 170-180C (350 F) for about 45-50 minutes, peeled and mashed
- 1 leek (only the white part), sliced
- 3 cloves garlic, chopped
- 3 dl oat creme (you can use creme fraiche)
- 70 g freshly grated parmesan or pecorino
- 1 tablespoon freshly chopped rosemary
- salt, pepper
- olive oil
In a bowl mix together the mashed butternut squash with 1,5 dl oat creme, salt, pepper, garlic and rosemary.
Turn the oven to 180C (350F). To assemble the lasagne rub a lasagne dish with olive oil, lay some sheets of lasagne over the bottom. Add a layer of butternut squash mixture, slices of leek and a sprinkling of parmesan. Repeat the layers, finishing with a layer of pasta covered in the remaining oat creme, parmesan and some pepper. Cook in the preheated oven on 170-180C (350F) for about 35-45 minutes until the top gets golden brown.