Az elmúlt napokban több helyen is olvastam hamburgerekről (például itt), így nem csoda, hogy megkívántam. Csurgott a nyálam szó szerint egy jó kis hamburger után. :) Megoldást kellett találnom, azonnal, hogy mivel is cserélhetném ki a szaftos húspogácsákat. A zsemlét nem én sütöttem hozzá. Sikerült nagyon finom hamburger zsemlét vennem a Piszkei Öko Pékségtől a biopiacon: szezámmagokkal a tetején, teljeskiörlésű és világos búzalisztből készül. Jó párja lett a quinoa-bab falafel fasírtnak és a tahinis tejföl szósznak. (Ez egy elég nagy mennyiség, szóval lehet felezni, ha éppen nem várunk vendégeket! :))
Quinoa falafeles vegetáriánus hamburger
Hozzávalók:
- 240 g bab (ennyi egy konzerv bab súlya), átmosva, lecsöpögtetve, villával összetörve
- 3 szál újhagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 szál répa, lereszelve
- 1 csomag petrezselyem, felaprítva
- 2 evőkanál szezámmag, megpirítva
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál kömény(mag)
- 2 teáskanál koriander
- 6 evőkanál zsemlemorzsa + a panírozáshoz
- 1 db tojás (vegánok elhagyhatják, helyette tegyenek bele több zsemlemorzsát)
- só, bors
- olívaolaj a sütéshez
(Ebből a mennyiségből a falafel nagyságától függően 18-20 db kijön.)
- 2 teáskanál tahini
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- só, bors
- mustár
- saláta levelek
- vöröshagymacsíra
- bármi, amit szeretnétek még bele :)
A quinoat főzzük meg kétszeres mennyiségű vízben és tegyük félre kihűlni. Száraz, forró teflon serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot 5-6 perc alatt. Közben készítsük elő a zöldségeket. Öntsük a quinoat egy tálba, adjuk hozzá a babot, hagymát, fokhagymát, répát, petrezselymet, szezámmagot, köményt, koriandert, citromlevet, tojást és zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágynak találjuk a masszát, adjunk még hozzá zsemlemorzsát. Formázzunk belőle fasírtokat és teflon serpenyőben kevés olívaolajon süssük ki.
A szószhoz egy kis tálkában keverjük össze a tejfölt a tanhinivel, citromlével, ízesítsük sóval, borssal.
A hamburger zsemléket vágjuk ketté és pirítsuk meg 170 fokos sütőben 5 perc alatt (figyeljünk rá, nehogy megégjenek!).
A hamburger belsejét (alsó, felső részt is) kenjük meg mustárral, tegyünk az alsó részére egy-két szelet saláta levelet, helyezzünk rá két quinoa falafelt, erre tegyünk a tefölös tahini szószból, egy kis hagymacsíra és már jöhet is a hamburger teteje. Sült krumplival ettük és mennyei volt!
Annak ellenére, hogy erősen vega burgerről van szó. A fotó alapján igencsak megkívántam! Meg az csíra is komolyan kívánnivaló.:)
VálaszTörlésHinyenc,
VálaszTörlésugye, ugye, hogy kívánnivaló? :) És van benne koriander is, még ha őrölt formában is! ;) Újabb plusz pont!
Egyébként a tejfölös-taninis szósz is kiváló!
Hű! Ez olyan fini lehet, hogy holnap el is készítem!!! Bár nem vagyok konyhatündér, azért remélem sikerülni fog! Szuper a recept! Köszönjük a sok ötletet!!!
VálaszTörlésVeronika,
VálaszTörléshajrá, hajrá! Írd meg, hogy sikerült! :)
Ez nagyon jól hangzik!!! Ki is próbálom és tutti, hogy hamburger nélkül, salátával is jó lehet!
VálaszTörlésAxi,
VálaszTörlésolyan nagy adag lett, hogy mi szendvicsbe is tettük, ma meg főzelék mellé ettem feltétnek. Még van néhány darab. :)