Január elsején egész nap lustálkodtunk. Filmeket néztünk folyamatosan és bevallom, még a pizsinket se cseréltük le. Talán soha nem csináltunk még ilyet, de most jól esett. Ja és nem volt szilveszterkor egyáltalán "ereszd el a hajam buli", még sokáig se voltunk fent, szóval nem ilyen dolgok miatt lustálkodtunk egész nap, hanem, mert így volt jó. Öt óra fele aztán beszabadultam a konyhába, mert úgy gondoltuk nem indulhat az új évünk lencse nélkül. Muszáj, hogy megalapozzuk a milliárdjainkat. :) Paradicsomos-vöröslencsés változatban készült a leves, közben pedig kigondoltam, hogy csinálok még egy kis mákos nudlit is, mert megkívántam. Ma mit olvasok Lila Fügénél? Hogy az új év első napján lencsét és mákot kötelező fogyasztani, ha gazdagok és szépek szeretnénk lenni... úgy látszik ráéreztem erre a szépség dologra és nemhiába kívántam meg a mákot is! :) A leves alapreceptje Kriszta szakácskönyvéből származik, egy-két dolgot változtattam rajta.
Az új évet pedig kezdjük egy nyereményjátékkal. Kulturálódásra adok lehetőséget a szerencsés nyertesnek, ugyanis két darab belépőjegyet sorsolok ki Lucien Hervé fotóművész kiállítására a Szépművészeti Múzeumba (a kiállítás 2011. január 23-ig tekinthető meg). Én már láttam, így biztosan állíthatom, hogy lenyűgöző a magyar származású fényképész kiállítása.
Részvételi feltételek:
1) Írd meg ide egy kommentben, hogy milyen lencsés ételt készítettél az új év első napjára. Ha most nem is főztél semmit, azt írd meg, hogy melyik a kedvenc lencsés ételed.
2) Kommentálási határidő: 2011. január 7. péntek, éjfél, CET.
3) A játék csak magyarországi lakosok részére nyitott.
4) Sorsolás a random.org-gal.
És végre jöjjön a recept...
Olaszos vöröslencse leves
Hozzávalók:
- 2 szál répa, apróra kockázva
- 1 kis fej zeller, apróra kockázva
- 200 g vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 240 g paradicsom durvára vágva (ennyi egy konzerv paradicsom súlya, hámozott paradicsom)
- friss kakukkfű
- friss zsálya
- só, bors
- olívaolaj
- parmezán (opcionális)
- balzsamecet (opcionális)
Egy lábasban olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert, dinszteljük együtt néhány percig, majd jöhet a paradicsom, a fűszerek, valamint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a levest 4 dl vízzel és főzzük 5-8 percig. Adjuk hozzá a lencsét, forraljuk fel és főzzük kb. 10 percig, amíg a lencse is megfő. Ez a fajta lencse eléggé pépesre fő meg és nem marad egészben. Tálaláskor reszelhetünk parmezánt a tetejére és ízesíthetjük pár csepp balzsamecettel. Nagyon finom vele.
Vöröslencsés receptek még a blogon:
Sütőtökös vöröslencse leves
Vöröslencse-csicseriborsó-koriander leves
Nálunk lencseleves volt. Mindannyian imádjuk!
VálaszTörlésLencsefőzeléket készítettem, finom lett.
VálaszTörlésNálunk lencsefőzelék volt rántás és habarás nélkül :)
VálaszTörlésHatalmas adag lencsefőzeléket főztem!
VálaszTörlésNálunk is csak egy egyszerű lencsefőzelék volt.
VálaszTörlésB.U.É.K. olaszos paradicsomos lencsét, a végén pici chili a tetejére. lencséket posztoltam jan.1-jén a blogomon.
VálaszTörlésÉn csak zacskós lencselevest ettem, kis mustárral ízesítve a lencse kedvéért. Holnap készülök komolyabb lencsés ételre.
VálaszTörlésEgy éve eszem meg csak a lencsét, de azóta sokszor készítettem, és többek között ennek az olaszos receptnek is megcsináltam a magam változatát.:)
Újév napján még füstölt bécsi virslit is ettem, hogy szerencsém legyen. A mák kimaradt.:( (Nem szeretem, sajnos)
Nálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!
VálaszTörlésNálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!
VálaszTörléslencseleves füstölt tarjával :)
VálaszTörléslencseleves füstölt tarjával
VálaszTörlésjó ez a kép az "öreg hölgyről" lefelé :)
VálaszTörlésKöszönöm a kommenteket lányok, ezek szerint mindenki milliomos lesz az idén! :)
VálaszTörlésAjjaj, azok a jó is lustálkodós hétvégék a gyerekekidőszámítás előtt...!:-) De rég is volt! Milyen jó lenne még egyszer valaha újból átélni!:-)
VálaszTörlésNálunk is lencsefőzelék volt sült szójavirslivel.:-)
Marokkói leves háromféle lencséből és csicseriborsóból.
VálaszTörlésIsteni! Lucien Herve-re pedig nagyon fáj a fogam ;-)
Én lencsegulyást főztem a babgulyás mintájára. Mi nem nagyon szeretjük a lencsefőzeléket.
VálaszTörlésNálunk lencsefőzelék volt! Nagyon szeretem, és még sok pénzt is remélünk tőle ebben az évben!!!
VálaszTörlésidén semmi lencse, nah de régebben volt egy gombás lencsefasírt, azt nagyon bírta mindenki, mert nem vették észre benne a gombát. Sőt, a lencsét is alig....
VálaszTörlésanyukam probalkozott a lencsevel amikor kicsik voltunk, de utaltam a szagat, nem ertettem mit akar. Ma mar magamat nem ertem, hogy lehettem ilyen dinnye, ennel finomabb nincs a vilagon!
VálaszTörlésItalian style red lentil soup
VálaszTörlésYou need:
- 2 carrots, finely chopped
- 1 celery (tuber), finely chopped
- 200 g red lentil
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, chopped
- 1 can tomato, peeled
- fresh thyme, chopped
- fresh sage, chopped
- salt, pepper
- olive oil
- parmesan (optional)
- balsamic vinegar (optional)
Heat olive oil in a pan and saute the chopped onion and garlic for a couple of minutes. Add carrots, celery and simmer for another 3-5 minutes. Then add tomatoes, thyme, sage, season with salt and pepper. Pour water (half liter) into the pan and cook the soup for 5-8 minutes. Add red lentil, bring it to boil and simmer it for 10 minutes until the lentil is cooked. Serve it with grated parmesan and a few drops of balsamic vinegar on top.
Kicsit bizonytalan voltam a fűszerek mennyiségét illetően, de olyan finom és ráérősen laktató lett, hogy csak na! Szerintem a balzsamecet és a parmezán nem opció, hanem kötelező. Alig várom, hogy megéhezzek végre és megehessem a maradékot ebédre :-)
VálaszTörlésHelga
Ui. a játékról ugyan lekéstem, de újévkor puy lencsés-merguezes quiche volt (na jó filo tésztával). hidegen-melegen jó volt.
Köszi Helga!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett. Fantasztikusan hangzik az a lencsés quiche! Recept? :)
http://www.brigitte.de/rezepte/rezepte/linsen-quiche-mit-merguez-wuerstchen
VálaszTörlésmerguez nélkül is tökéletesen megállja a helyét.
Helga