A hétvégén rájöttem, hogy a Zizi kalandjai kezd elsütiesedni... :) A legutolsó receptjeim mind-mind sütikről szóltak. Ez azért érdekes, mert, amikor elkezdtem ezt a blogot írni, akkor még csak főzni szerettem, maximum havonta egyszer csináltam valamilyen sütit, azt is csak "összekeverős és be a tepsibe" módon. Nem is tudom mikor fordult a kocka... lett szépen lassan muffin sütőm, meg nyújtófám, pogácsaszaggatóm... szóval felszereltem a konyhát sütéshez szükséges eszközökkel és belelendültem. Persze főzök is sokat, de az utóbbi időben inkább a sütésre helyeztem a hangsúlyt, nem tudom miért.
Szóval most a változatosság kedvéért egy leves recept jön. Érdekessége, hogy sütőtök van benne, ami már nem igazán aktuális, de még egy-két helyen lehet kapni, én is két hete készítettem el, csak elmaradtam a blog megírásával. A sütőtök pedig helyettesíthető bármilyen zöldséggel, vagy vártok az elkészítésével őszig! :)
Sütőtökös vöröslencse leves
Hozzávalók:
- 1 bögre (1,5 dl) vöröslencse
- 2 db répa
- 1 szelet sütőtök
- 3 db koktélparadicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej zeller
- 1 db babérlevél
- só, bors, olívaolaj
- 1 dl zabtejszín (normál tejszín is használható)
- 1 db bio zöldségleves kocka
Egy edényben olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, fokhagymát, majd a kockára vágott sütőtököt és a karikára vágott répát, zellert és 5 percig párolom. Hozzáadom a vizet (jól lepje el), zöldségleves kockát, sózom, borsozom, beledobom a babérlevelet, majd néhány perc múlva a paradicsomokat is. Közben a vöröslencsét megfőzöm egy külön edényben (1 bögre lencse, 2 bögre víz) sóval. Ez a fajta lencse eléggé pépesre fő meg és nem marad egészben, mint a többi fajta. 8-10 perc alatt elkészül, majd leszűröm. Ha a levesben megpuhultak a zöldségek , kiveszem belőle a babérlevelet és botmixerrel pépesítem a levest, hozzáadom a lencsét és a zabtejszínt. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá vizet. Tálalás után a tetejére füstölt gabonakolbász darabkákat tettem. Nagyon finom lett vele.
A recept mellett ajánlom figyelmetekbe barátnőm, Kata újonnan indított blogját, amely a kirakatokat veszi górcső alá! :) Íme egy kis ízelítő...
Kép Kata blogjáról
Ez nagyon jól hangzó kis recept, szeretem a vöröslencsét meg a sütőtököt is. Milyen az a zabtejszín? Én csak a szójatejet meg a rizstejet ismerem mint alternatív tejforrást...
VálaszTörlésJa és a fotó is nagyon klassz lett! Tök jó rusztikus hatást kelt, ahogy elszórtad a lencséket a fatálon.
A zabtejszín ugyanolyan, mint a szója- és a rizstejszín. Édeskés, de ételekben nem érződik az íze. A három közül ezt szeretem a legjobban. Mindegyikből van tej és tejszín is, ha jól tudom.
VálaszTörlés