Nem egy 5 perces recept, de ha tényleg szívvel-lélekkel csináljuk, meglesz az eredménye és az elismeréseket is begyűjthetjük.
Foszlós kalács és briós
Hozzávalók:
- 4 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
- 25 g friss élesztő
- 60 g vaj olvasztva
- 650 g búza finomliszt
- 1 db bio tojás
- 11 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt tegyük szobahőmérsékletű helyre.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat - amikor egy kicsit kihűlt - beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába. Addig tesszük ezt, amíg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes lesz (kb. 10 perc). Nem könnyű művelet a saját erőnkkel összedolgozni a tésztát, de ha elődeinknek ment, nekünk is sikerülni fog.
Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel kezdjük el dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk és teljesen elválik az edény oldalától. Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.
A tészta másik felét nyolc egyenlőre részre vágjuk és brióst formálunk belőlük az alábbiak szerint: egy adagot három részre osztunk, a kalácshoz hasonlóan kisodorjuk őket, egyet azonban (az egyik szélsőt) hosszabbra hagyunk. Fonatot készítünk, amikor azonban két szál már elfogyott, a harmadik külső szállal alul körbetekerjük, ami összefogja a briósunkat. A kalács mellé helyezzük őket a tepsire és még negyed óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács és a briósok teteteje.
Eredetileg megjelent a Nők Lapja Cafen.
a repect működik szárított élesztővel is? Angliában élek, itt nincs friss, viszont kalácsot sütnék. szárítottal módosul a recept?
VálaszTörlésköszi, bonca
Szia Bonca,
VálaszTörlésa szárított élesztő súlya változó. Van, amelyik 7 g, van, amelyik 11 g. Itthon a 7 g-os tasakra rá van írva, hogy az 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Szerintem így rendben lesz.
Üdv,
Zizi
Annyira jók ezek a receptek...itt csorog a nyálam...
VálaszTörlésOlyan kár, hogy minden sütisbe kell az a fránya tojás.
Nem lehet kihagyni, helyettesíteni egyiknél sem???
Kriszta,
VálaszTörléspróbáld ki a tojás kihagyást, aztán gyere vissza és mondd el, hogy sikerült-e vagy sem! :)
Elkészítettem a kalácsot, és valami isteni!
VálaszTörlésMár a kép alapján nagyon megkívántam, de az íze felülmúlta minden várakozásomat! Nagyon könnyű, foszlós, isteni! Köszönet érte!
Anikó,
VálaszTörlésköszönöm a kommentedet!!! Ez egy szuper visszajelzés nekem és örülök, hogy sikeresen végrehajtottad te is a projektet!!! :)
Zizi
Kedves Zizi!
VálaszTörlésMegsütöttem a kalácsot(eddig már kétszer).
Nagyon szépek és finomak lettek!
Szeretném megköszönni neked ezt a kiváló receptet.
Szia!
VálaszTörlésNem tudom a keresztnevedet, de köszönöm a kommentedet. Örülök, hogy ízlik a kalács, süsd meg minél többször!!! :)