Tegnap délután valami fincsi, gyorsan elkészíthető sütire vágytam... amihez minden hozzávaló megvan itthon. Eszembe jutott egy régebben elkészített mogyorós csók nevű süti anyukámtól, meg Stahl Judit weblapján kutakodtam egy kicsit (itt: Málnalekváros sütemény és itt: Mogyorós keksz ribizlilekvárral) és ez lett belőle...
Mogyorós-meggyes csók
Hozzávalók:
- 150-200 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 50-100 g fehér tönkölyliszt
- 60-80 g vaj
- 3 kis marék mogyoró megpirítva, megdarálva
- 1 tojás (mivel nem volt itthon, én kb. 0,5 dl vizet tettem a tésztába)
- 80 g nád (por)cukor (jó a kristálycukor is)
- 1 citrom héja
- csipet só
- egy kevés lekvár (anyukám meggylekvárját használtam)
Összedolgoztam a lisztet a vajjal, a darált mogyoróval, a porcukorral, sóval, citromhéjjal, majd a vizet is hozzáadtam. A víz először egy kicsit sok lett, így adtam még hozzá egy kis lisztet. Közepesen puha tésztát kaptam, melyet folpackba csomagoltam és fél órát a hűtőben pihentettem (nem bírtam tovább várni, már annyira kívántam a sütit :)). A tésztából apró gombócokat formáztam (26 db lett belőle). Beletettem őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, minden golyó közepébe belenyomtam a mutatóujjamat, hogy egy kis krátert formáljak, melybe beletettem a meggylekvárt. Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon 25-30 percig sütöttem.
Íme az eredmény:
UI: mivel nincsen darálóm, a megpirított mogyorószemeket egy konyharuhába tettem, majd régről megmaradt klopfolóval deszkán finomra "klopfoltam"! :)
0 megjegyzés on "Mogyorós-meggyes csók"
Megjegyzés küldése