Emlékeztek a
szuper reggelikre?
Februárban indult, amikor I.-vel
cukormentes hónapot tartottunk. Most, hogy újra itt a hideg időszak, érzem, hogy már csak gyümölcs nem elég reggelire. Valami táplálóbbra, gazdagabbra van szüksége a szervezetünknek, amely melegít és energiával tölt fel. Ezért folytatódni fog a szuper reggeli sorozat és jövök jobbnál-jobb receptekkel, amelyek többnyire vegánok!
A zabkását (angolul porridge) még Angliában szerettem meg, amikor ott éltem és egy étteremben dolgoztam. Egyszer egy vendég ezt kérte reggelire. Megkérdeztem tőle, hogy mi ez. Aztán beszaladtam a konyhába és elkészítettem életem első zabkásáját úgy, hogy magamnak is hagytam egy keveset. A reggel sikerrel zárult. A vendég elégedetten távozott, én pedig jóllakottan végeztem tovább a munkám. A zabkása igen laktató és egészséges reggeli, tele jó sok rosttal. Én mindig növényi tejjel (mandula-, zab- vagy rizstej) készítem, mert ezek édesebb ízűek, mint a tehéntej, így néha kibírom, hogy nem adok hozzá semmilyen édesítőszert, csak szárított gyümölccsel és pirított magvakkal eszem. Most viszont adtam hozzá egy kis juharszirupot, amelynek a karamelles íze kiváló párost alkot a sütőtökkel és a dióval. Igazi őszi harmónia ízben és színben egyaránt egy kis tálkában. Hát lehet ennek ellenállni?
Tipp: süssük meg a tököt péntek este, így hétvégén
rengeteg finomságot alkothatunk a konyhában, anélkül, hogy időt töltenénk a csodás narancssárga tök megsütésével.
Sütőtökös zabkása pirított dióvalHozzávalók 2 főre:
- 60 g zabpehely
- 110 g sütőtök püré
- 350 ml zabtej
- 2-3 evőkanál juharszirup (méz, agavé- vagy rizsszirup is használható)
- 1/2 teáskanál fahéj
- csipet szerecsendió
- csipet őrölt szegfűszeg
- egy kis maréknyi dió
Egy száraz serpenyőben 6-8 perc alatt pirítsuk meg a diót és tegyük félre.
Egy kis lábasban közepes láng felett kezdjük el főzni (állandó keverés mellett) a zabpelyhet a zabtejjel. Amikor kezd besűrűsödni hozzáadjuk a sütőtök pürét, a juharszirupot és a fűszereket. Ha túl sűrűnek találjuk adjunk még hozzá egy kevés tejet, jól keverjük el és tálaljuk azonnal. Szórjuk meg pirított dióval.
Vegan Spicy Pumpkin Oatmeal
VálaszTörlésIngredients (serves 2)
- 60 g rolled oats
- 110 g pumpkin purée
- 350 ml oatmilk
- 2-3 tablespoons maple syrup (you can substitute with agave, rice syrup or honey)
- 1/2 teaspoon cinnamon
- a pinch of grated nutmeg
- a pinch of grated clove
- small handful of walnut
Method
Roast the walnuts in a dry pan for 6-8 minutes then set aside.
In a small pan over medium heat start cooking rolled oats with the oatmilk. When milk is almost absorbed and oats are fluffy, add pumpkin purée, maple syrup and the spices. If you find it too thick, add more milk, a little at a time. Stir gently and serve it in small bowls. Sprinkle the top with the roasted walnuts.