Feltétlen süssétek meg karácsonyra, szerintem egyből dupla adagot, hogy legyen mit nassolni a nagy kajálások között. :)
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 250 g hideg vaj, felkockázva
- 250 g liszt, szitálva
- 2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db bio tojás
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsire.
Egy tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel és a sóval. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, morzsoljuk bele a túrót és dolgozzuk tésztává. Egy kicsit ragadós lesz. Borítsuk egy lisztezett deszkára és dagasszuk össze tésztává egy kevés liszt hozzáadásával.
Lisztezett nyújtófával nyújtsuk fél centiméter vastagra (kör alakúra) a tésztát és késsel rácsozzuk be a tetejét. Szaggassunk pogácsákat belőle, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük 180C fokon kb. 20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Horváth Ilonka rulez :)
VálaszTörlésTúrós pogácsa
VálaszTörlésIngredients
1 cup (250 grams) Hungarian túró or dry curd cottage cheese
1 cup (250 grams) cold butter, cubed
2 cups (250 grams) all-purpose flour, plus extra for dusting
2 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking soda
1 egg, for glaze
Method
Preheat the oven to 350°F (180°C) and line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl, combine flour, butter and salt. Using your fingers, rub the butter into the flour until it resembles fine breadcrumbs.
Add baking soda and crumble cottage cheese and work it into the dough (it will be a bit sticky).
Lay the dough on a surface and knead for 5 minutes. If necessary, add more flour (but not too much).
With a floured rolling pin carefully roll the dough out into a 0,5 cm (0,2 inch) thick circle.
With a sharp knife, cut straight parallel stripes on top of the dough in one direction and then make the same type of stripes perpendicular to the original stripes.
Cut round shapes from the striped dough with a cookie cutter (a small cutter is better to get bite-sized pogácsa).
In a small bowl, beat the egg. Place pogácsas on the baking sheet and brush the tops with the beaten egg.
Bake for about 20 minutes until golden brown. Transfer pogácsas to rack and cool slightly. Serve immediately.
Szuperjó lehet!
VálaszTörlésÉn ugyanezenaz arányokkal szoktam úgy, hogy juhtúróval és teljes kiőrlési rozsliszttel, szódabikarbóna és só nélkül.
Tetejére szoktam sót szórni illetve köménymag megy rá, hát megunhatatlan :) Én úgy szeretem minél laposabb, mert akkor az a jóféle száraz, ropogós lesz :)
Ezt is ki fogom próbálni!
Isten éltesse soká anyukádat!:-)
VálaszTörlésKipróbáltam, finom lett!
Erika!
VálaszTörlésKöszi, átadom! :) Örülök, hogy ízlett!