Furán hangzik, hogy töltelék, még sincs beletöltve semmibe. Ráadásul mindez egy vega blogon... mire asszociálunk a töltelék szó hallatán? Nyilván húsra! :) Az amerikaiknál és a kandaiaknál hálaadáskor (
Thanksgiving) a hatalmas sült pulyka mellé külön tálalják a tölteléket, mint egy köretet. Először furának találtam, de mostanra megbékéltem vele. Sőt nagyon népszerű ez a töltelékesdi. Jamie Oliver 2011-es karácsonyi
magazinjában is találtam legalább 4-5 töltelék receptet, van köztük vegetáriánus és vegán is. El is fogom készíteni.
Ez a recept nekem nagyon bejött a ropogós kenyérdarabkák miatt. Érdemes 2-3 napos szikkadt kenyeret használnunk hozzá, hogy minél ropogósabbak legyenek a kis kockák. Szerintem kiváló köret akár húsétel mellé is. Mi a
karácsonyi pisztácia mandula sült mellé ettük, többek között ezt is. Magában is el tudom képzelni egy nagy tál saláta mellé.
Vegán töltelékHozzávalók 2 főre:
- 150 g jó minőségű kovásszal készült kenyér, felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 db alma, meghámozva, megtisztítva, felkockázva
- 1 és 1/4 bögre zöldség alaplé
- 1/4 bögre kapribogyó
- 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 10-15 db zsályalevél, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá az almát és pirítsuk még néhány percig. Adjuk hozzá a zöldfűszereket, kenyérkockát, majd a kapribogyót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a kapribogyó elég sós, szóval óvatosan!). Jól keverjük össze, majd ezt a keveréket öntsük egy sütőtálba. Locsoljuk meg a zöldség alaplével és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük 170-180 fokon kb. 30-40 percig, amíg a kenyérkockák aranybarnára pirulnak.
Hú de jó, ki fogom próbálni salátával! (Eszti)
VálaszTörlésVegan Stuffing
VálaszTörlésIngredients (serves 2)
- 150 g sourdough bread, cubed
- 1 large onion, chopped
- 2 apples, peeled and diced
- 1 and 1/4 cups vegetable broth
- 1/4 cup capers
- 1 small bunch parsley, chopped
- 10-15 sage leaves, chopped
- salt, pepper
- olive oil
Method
Heat 2 tablespoons olive oil in a pan and start by sauteing the onions for 3-4 minutes, then add apples. Once the onion and apples are beginning to soften, add parsley, sage, bread and capers. Season with salt and pepper (capers are salty so be careful!). Stir and and spoon it all into a baking dish. Pour the vegetable broth over the mixture and stir well to combine. Bake in a preheated oven at 170-180C (350F) for about 30-40 minutes. You want the top to be golden brown and crunchy.