A vega karácsony a végéhez ér (decemberben újra előkerül) és ezt méltó módon egy tömény csokis desszerttel zárjuk. Készült már néhány vegán csokitorta a konyhámban, amelyeknek a receptjei felkerültek ide a blogra, de mindig van mit újítani, változtatni, módosítani.
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 bögre frissen facsart narancslé
- 1/4 bögre olívaolaj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: pirított csicseriborsó liszt, zabliszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a datolyaszirupot a nádcukorral, adjuk hozzá a vizes lenmag keveréket, a narancslevet, a narancs héját, az olívaolajat és a lekvárt. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, majd keverjük simára a tésztát.
Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 180 fokon kb. 10 percig, majd 170 fokon kb. 20 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük (ne süssük túl, mert, akkor kiszárad). Hagyjuk a formában kihűlni.
Egy kis lábasban alacsony lángon melegítsük és olvasszuk össze a kókusztejet a kókuszolajjal, mézzel és a vaníliával. Vegyük le a tűzhelyről, tegyük bele a csokoládét és folyamatosan kevergessük, amíg a csoki felolvad és sima lesz. Hagyjuk hűlni, majd csurgassuk rá a torta tetejére. Díszíthetjük narancs szeletekkel a tetejét.
Vegán töltelék
Narancsos kelbimbó
Sajtos sült póréhagyma
Sütőtökös burgonyapüré rozmaringgal
Vörösáfonyás pisztácia mandula sült
Sütőtök pite
De jól néz ki, biztos finom volt. Jó párosítás. Én nem vegán tortát, de narancsos-körtés csokitortát készítettem.
VálaszTörlésVegan Orange Chocolate Cake
VálaszTörlésIngredients
For the cake
- 1 cup chickpea flour
- 1 cup oat flour
- 1/2 cup unsweetend cocoa powder
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 cup date syrup (you can use honey or agave/maple syrup)
- 1/3 cup raw cane sugar
- 2 tablespoons ground flaxseed
- 6 tablespoons water
- 1 orange's zest
- 1 cup freshly squeezed orange juice
- 1/4 cup olive oil
- 1 tablespoon orange marmalade
For the frosting
- 3/4 cup coconut milk
- 1 cup chocolate (70-80% cocoa content)
- 1 tablespoon coconut oil
- 1 tablespoon honey
- 1 vanilla bean, split and seeded
Method
In a small bowl mix together flaxseed with water and set aside. It will get thick and gelatinous. (Using flaxseeds in place of eggs is a great vegan trick for baking. Flaxseeds are a nutritional powerhouse and sneaking some into baked goods is an easy way to get some of their wonderful nutrients into your diet.)
Preheat the oven to 180C (350F).
Sift all the dry ingredients (flours, baking powder, baking soda, salt, cocoa powder) in a bowl and mix them together. In another bowl whisk together all the wet ingredients (date syrup, cane sugar orange juice, olive oil, marmalede, orange zest and the flaxseed mixture) then pour into dry and mix until combine. Line the bottom of a 22 cm (8.6") round cake pan with parchment paper and pour batter into the prepared pan and bake for 10 minutes on 180C (350F) and 20 minutes on 170C (340F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the cake cleanly. Cool somewhat before removing from the pan.
To make the frosting in a saucepan, combine coconut milk and oil, honey and vanilla. Whisk over low heat until they become just warm. Remove pan from heat and stir in chocolate with spoon, continuing with the stir until all chocolate is melted and it becomes smooth. Cool before use.
To assmely simply pour the frosting on top of the cake. Decorate it with orange slices.