Igen, a karácsonynak vége, de itt a blogon folytatódik. :) A saját készítésű ajándékok gyártása közben már nem volt időm, hogy megjelentessem még azokat a recepteket, amelyek tálalva lettek nálunk a karácsonyi asztalon. Természetesen bármikor elkészíthető ez a sajtos póréhagymás finomság. Nálunk köret volt, de akár főétel is lehet belőle, ha egy tál rizzsel, krumplipürével vagy salátával és ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Sajtos sült póréhagymaHozzávalók 4 főre:
- 2 szál hosszú póréhagyma, megtisztítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 ág friss kakukkfű levelei
- 100 ml tejszín
- 100 g cheddar sajt, reszelve
- 100 g brie sajt, felkockázva
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
A póréhagymákat vágjuk átlósan fél centiméter vastag szeletekre. Egy serpenyőben hevítsünk fel 1-2 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, pirítsuk 3-4 percig (ha már érezzük a finom illatát, akkor jó). Ekkor adjuk hozzá a póréhagymát és pároljuk, főzzük, pirítsuk 10-15 percig, alkalmanként kevergetve. A megpárolt póréhagymát kanalazzuk át egy sütőtálba, sózzuk, borsozzuk és öntsük rá a tejszínt. A brie kockákat tegyük a póréhagyma szeletek közé, a tetejét pedig egyenletesen szórjuk meg a reszelt cheddar-ral. 170-180 C fokos sütőben süssük addig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
További vega karácsony receptek:
Sütőtökös burgonyapüré rozmaringgalVörösáfonyás pisztácia mandula sültSütőtök pite
Bár én nem vagyok vega, szívesen megkóstolnám ezt az ételt. Nagyon guszta.
VálaszTörlésBUÉK!
Nagyon guszta!
VálaszTörlésEz volt a harmadik étel, amit elkészítettem a receptjeidből. Nagyon finom lett ez is!:-) Erika
VálaszTörlésErika!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett és, hogy visszajársz a blogomra! :)
Cheesy Leeks
VálaszTörlésIngredients (serves 4)
- 2 large leeks, trimmed and washed
- 2 cloves garlic, peeled and chopped
- 3 sprigs of thyme, leaves picked
- 100 ml cream
- 100 g cheddar, grated
- 100 g brie, cut into small pieces
- sea salt
- black pepper
- olive oil
Method
Slice the leeks on an angle, about 2 cm thick. Put a pan on a medium heat and add 1-2 tablespoons olive oil, thyme and garlic. As things begin to bubble and fry (3-4 minutes), stir in the leeks. Leave to cook and check on it every few minutes to stir (make sure it doesn't catch). After 10-15 minutes turn off the heat and add the rest of the ingredients (cream, brie, salt, pepper), stir and spoon it all into a baking dish, sprinkle over the cheddar. Pop in the oven and bake at 170-180C (350F) for 10-15 minutes until golden and bubbling.