Ezt a receptet a kedvenc külföldi food blogomon találtam, Béa-én. Imádom a blogját már csak a képei miatt is. Borús, hideg időben a színes képei szívderítőek, melengetőek! Szóval megsütöttem a muffint (a liszt összetételén változtattam csak) és valami mennyei lett. A banántól egy kicsit "nedves" a belseje, így puha és omlós marad még másnap is, ha marad belőle. :) Nálunk a 10 darabból 1 darab maradt... azt másnap este közösen ettük meg (fele-fele arányban)! :)
Kakaós, mogyorós és banános muffin
Hozzávalók:
- 120 g liszt (70% tönköly fehérliszt, 30% teljeskiörlésű tönkölyliszt)
- 30-50 g darált mogyoró
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 db bio tojás
- 100 g nádcukor (nekem 8 dkg is elég volt)
- 90 g vaj, olvasztva
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 2 db érett banán, villával összetörve
-----
Nagyon szeretjük ezt a muffint, így a napokban kiteszteltem a vegán változatát is, hogy a vegán barátaim is elkészíthessék. Azt kell mondanom, hogy nagyon finom lett, talán még könnyebb és omlósabb, mint a vegán változat, szóval mindenkinek ajánlom szeretettel.
Változtatások:
- 2 db tojás helyett 2 evőkanál őrölt lenmag (mozsárban is összetörhető, ha nem kaptok lenmaglisztet) 6 evőkanál vízzel elkeverve egy tálkában
- 90 g vaj helyett 7-8 evőkanál kókuszolaj
A lenmagos vizet hagyjuk néhány percig állni hagyni, amíg zselés állagú lesz, ekkor keverjük hozzá a cukrot, majd a kókuszolajat, az összetört banánokat és a vaníliát. Ezt dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal.
Cocoa, hazelnut and banana muffin
VálaszTörlésIngredients
- 90 g white spelt flour
- 30 g whole wheat spelt flour
- 50 g hazelnut meal
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 4 tablespoons unsweetend cocoa powder
- 2 organic eggs
- 80 g natural cane sugar
- 7 tablepsoons melted butter
- 1/2 vanilla bean, split and seeded
- 2 ripe bananas, mashed with a fork
In a bowl combine the dry ingredients: flours, hazelnut meal, baking powder, baking soda, cocoa powder and salt. In the meantime preheat the oven to 180C (350F) and line 12 hole muffin tray with paper cases. In another bowl beat the eggs with the sugar until light. Stir in melted butter, mashed bananas and vanilla. Add the dry ingredients and mix until smooth. Spoon the mixture into the cases, dividing the batter evenly. Bake the muffins about 25 minutes on 170-180C (350F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly. Leave them to cool on a wire rack.