A képek segítségével könnyű volt felidézni a Marokkóban eltöltött két hetet. Rengeteg finomságot ettünk és vega kaja is volt bőven, szóval volt választási lehetőségünk. A legtöbbször azonban zöldséges kuszkuszt és zöldséges tagine-t ettünk. És igen, sóban eltett citrom mindig volt az ételek tetején. Akkor nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki, meg a gasztronómiában sem voltam túlzottan jártas, szóval ízlett, megettem és ennyi.
Egy hete, amikor a Sarki Fűszeres közhírré tette, hogy érkezett hozzájuk Olaszországból kezeletlen citrom, úgy gondoltam, hogy belevágok és elkészítem a saját sós citromomat. A receptet ezen a blogon találtam, valójában pedig Paula Wolfert: The Food of Morocco című könyvéből van.
Marokkói sóban eltett citrom
Hozzávalók egy 1,5 literes üveghez:
- 6-7 db bio citrom
- kb. 10-12 db citrom leve
- kb. 3/4 csésze só
- 8-10 db koriandermag
- 2-3 db babérlevél
- 1-2 teáskanál köménymag
(A mennyiségeket nem kell 100%-nak venni. Függ attól, hogy mekkora üveget használunk, mekkora citromokat sikerül vennünk. Ha csak egy fél literes üvegbe tesszük el, akkor harmadoljuk a sót és a fűszereket.)
Mossuk meg jól a bio citromokat és vágjuk be hosszában két irányból (a vágások keresztezzék egymást a citromok tetején) a citromok aljától számítva 1-2 cm-ig. Feszítsük szét a citromokat és sózzuk meg a belsejüket.
A sterilizált (kifőzött) üveg aljába szórjunk 1 evőkanál sót és kezdjük el az üvegbe pakolgatni a citromokat úgy, hogy közben nyomkodjuk ki a citromok levét. Szintenként sózzuk újra, szórjuk meg a köménymaggal és koriandermaggal, rejtsük el benne a babérleveleket is. Közben folyamatosan nyomjuk lefelé a citromokat, hogy minél több lé jöjjön ki belőlük. Ha elkészültünk a pakolással még szükségünk lesz citromlére, hogy feltöltsük úgy az üveget, hogy a lé éppen ellepje a citromokat. Szóval kezdjünk bele a citromok facsarásába és öntsük fel az üveget teljesen. Zárjuk le és hagyjuk állni, érni 30 napon át.
Felhasználáskor mossuk át a citromokat és vágjuk kisebb darabokra. Ízesíthetünk vele salátákat, zöldséges és persze húsos ételeket is.
És akkor jöjjön a marokkói fotó áradat, amit zenével még izgalmasabbá tehetünk...
Klikk a képekre a nagyobb felbontáshoz!
Ez nagyon izgalmasan hangzik! Te pedig valóságos fotóművésszé avanzsálódtál időközben. ;) Nagyon hangulatosak a képek.
VálaszTörlés:)))))))) most ezt kifejezetten tudom értékelni! Annyira jók a képek! Átadja a hangulatot abszolút! Már én is elkezdtem írni, de annyira sok és intenzív minden élmény...
VálaszTörlésKöszi Pixie!
VálaszTörlésKriszti! Gondoltam, hogy te ezt most nagyon fogod értékelni! ;)
Fantasztikus fotók! Annyira jó hangulatuk van!
VálaszTörlésA férjem szülei is jártak Marokkóban és amikor hazajöttek, akkor volt ilyen sós-citromos sült hús is a többi finomság mellett. :-)
Köszönöm Eszter!
VálaszTörlésKöszi, hogy leírtad a sós citrom receptjét, egyszer ki fogom próbálni.
VálaszTörlésA fotósozat remek, nagyszerű élményeitek lehettek!
Moroccan Preserved Lemons
VálaszTörlésIngredients for a 1,5 liters (3,17 pints) jar
- 6-7 organic lemons
- juice of 10-12 lemons
- 3/4 cup salt
- 8-10 coriander seeds
- 2-3 bay leaves
- 1-2 teaspoon cumin seeds
Method
Have ready a 1,5 liters (3,17 pints) canning jar.
Wash and dry lemons to remove any surface dust or dirt. Scrub the skin to lift any dirt or grit that is hard to remove. Quarter the lemons from the top to within 1-2 centimeters (1/2 inch) of the bottom. Sprinkle each lemon with as much salt as possible (salt extracts juice from the lemon, softening the rind). Reshape the lemons.
Place 1 tablespoon of salt on the bottom of the jar. Push lemons into jar and sprinkle over the remaining salt. and add the spices between the layers. Press the lemons down to release their juices. Pour over more lemon juice to completely cover lemons. Seal and label the jar. Let the lemons ripen for about 30 days in a warm (but no direct sunlight) place.
To use, remove a lemon from the jar and rinse under running water. Remove and discard the pulp if needed.