Beköszöntött az ősz, újra itt a szívet-lelket melengető levesek ideje. Arra vágyom a legtöbbször, hogy a kanapén egy takaró alá kucorodjak, olvassak vagy megnézzek egy jó filmet, majd egyek valami finomat, melengetőt. Ti mivel űzitek el a hideget?
Eredetileg nem ez a recept jött volna most a blogra, de annyira jól sikerült és olyan finom lett, hogy nem várhattam vele, muszáj megosztanom veletek. A recept rafinériája a zöld tea, ami nem erőteljes ízű, de mégis más, mintha zöldség alaplével öntöttem volna fel a levest. A póréhagyma, fokhagyma és zeller megadja azt az ízt, amit egy alaplé adott volna. A citrom savanykássá és különlegessé teszi. Igazi ízkavalkád, pedig nem sok minden van benne.
Januárban raktam ki leves receptet utoljára... épp itt volt az ideje egy újnak!
Karfiol, kakukkfű, zöld tea krémlevesHozzávalók 4 főre:- 1 közepes fej karfiol, rózsáira szedve
- 1 póréhagyma fehér része, felkarikázva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 zellergumó, meghámozva, felkockázva
- 2 bögre víz
- 3 bögre zöld tea
- 3 ág kakkukfű
- 1 db citrom, frissen facsart leve
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj
Egy lábasban a két evőkanál kókuszolajon dinszteljük a póréhagymát és fokhagymát 5 percig. Adjuk hozzá a zellert és a karfiolt, öntsük rá a citromlevet és pároljuk még 3-5 percig, majd öntsük fel a vízzel és a zöld teával. A karfiol méretétől függően ügyeljünk rá, hogy a folyadék éppen, hogy ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk le az ágról a kakukkfű leveleket és ezt is adjuk hozzá. Fedő alatt forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a karfiol megpuhul (kb. 15-20 perc). Botmixerrel pürésítsük és tálaljuk melegen a levest. Locsoljunk egy kevés olívaolajat a tetejére.
Cauliflower, thyme and green tea cream soup
VálaszTörlésIngredients:
- 1 medium sized cauliflower, cut into small florets
- 1 leek, only the white part, thinly sliced
- 3 cloves garlic, chopped
- 1/2 small sized celery root, diced
- 2 cups water
- 3 cups green tea
- 3 springs of fresh thyme
- 1 lemon's juice
- salt and pepper
- 2 tablespoons coconut or olive oil
Heat coconut oil in a large saucepan. Add leek and garlic and saute for 5 minutes. Add celery, cauliflower, lemon juice and saute for another 3-5 minutes. Add in the water and green tea (enough to cover), thyme, salt and pepper. Bring it to a boil. Simmer and cover the pan. Cook the soup for about 15-20 minutes until the vegetables tender and puree it with a hand blender. Serve warm, sprinkle olive oil on top.