Pages

2012. december 9., vasárnap

Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh

Bejegyezte: Zizi dátum: 11:27

Mi ez a képen szereplő fura élelmiszer? A kérdést feltettem már nektek korábban is a Facebook oldalon és néhányan ki is találták, hogy ez bizony tempeh. A tempeht már elméletben ismertem, nagyon sokat olvastam róla, rengeteg receptet találtam a neten - mivel itthon egyáltalán nem találtam sehol tempeht, ezért nem tudtam kipróbálni -, de csak az idén novemberben találkoztam vele először. Köszönet érte Tempeh Gurunak, aki biztosított számomra néhány csomagot, hogy megismerkedjek ezzel az egészséges élelmiszerrel.

A tempeh főtt szójababból készülő, nemes penészes érleléssel előállított élelmiszer (Tempeh Guru 99,95%-ban hazai alapanyagból készíti étkezési célra, bio szójából). A tempeh roppant tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható. Az érlelési eljárás során a termék természetes antibiotikumokkal és az emésztést elősegítő enzimekkel gazdagodik, miközben megőrzi a szójabab rostjait, a szaponinokat és a jótékony hatású szója-izoflavonoidokat.

Nagyon hasonlít a tofuhoz, felhasználása is ugyanolyan széleskörű, azonban az íze markánsabb. Eredetét tekintve Indonéziából származik - ezt I. is alátámasztja, ugyanis utazásai során, Indonéziában nagyon sok tempehből készült ételt evett.

Néhány üzletben már kapható a tempeh vagy megrendelhető online, azonban, ha nem juttok hozzá, helyettesítsétek tofuval. Ez a fekete borsos, enyhén csípős karfiolos tempeh ragu megmozgatja az ízlelőbimbókat, szóval feltétlenül érdemes kipróbálni!


Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh
(Recept: Heidi Swanson - Super Natural Everyday)

Hozzávalók 4 főre:
- 250 g tempeh, vékony csíkokra felszeletelve
- 340 g karfiol, apró rózsákra felaprítva
- 3 közepes fej lilahagyma, felaprítva
- 10 nagy gerezd fokhagyma, fokhagymapréssel összenyomva
- 1 evőkanál friss, hámozott, reszelt gyömbér
- 1 teáskanál chili pehely (vagy ízlés szerint friss chili)
- 1 teáskanál fekete bors
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál víz + még több a főzés során
- 20 g nádcukor
- 3 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát. Közben adjuk hozzá a chili pelyhet, a fokhagymát és a gyömbért. Alacsony lángon főzzük kb. 10 percig úgy, hogy ne égjen meg.

Egy kis tálkában keverjük össze a szójaszószt a cukorral és vízzel.

Vegyük erősebbre a lángot, majd adjuk a fokhagymás keverékhez a csíkokra szelt tempeht. Jól keverjük át, hogy a tempeht mindenhol befedje a fokhagymás alap. Öntsük hozzá a szójaszószos cukros vizet, főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a karfiolt. Keverjük meg, tegyünk rá fedőt és főzzük 5 percig. Ezután vegyük le a fedőt és főzzük, pirítsuk addig, amíg a tempeh és a karfiol kicsit megpirul. Adjunk még hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy ne égjen le. A végén zárjuk el alatta a gázt és szórjuk meg a fekete borssal.

Tálaljuk azonnal. Mi főtt barnarizzsel ettük.



1 megjegyzés on "Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh"

Zita on 2013. január 22. 12:35 írta...

Black Pepper Garlic Tempeh With Cauliflower

Ingredients (serves 4)

- 250 g tempeh, sliced pencil-thick
- 340 g cauliflower, very finely chopped
- 3 medium red onion, chopped
- 10 big cloves garlic, smashed
- 1 tablespoon fresh ginger, peeled and grated
- 1 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon ground black pepper
- 3 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons water + more if needed
- 20 g cane sugar
- 3 evőkanál coconut or olive oil

Method

In a large pan heat coconut oil, then start cooking slowly the red onion, chili flakes, garlic and ginger. Stirring occasionally cook over low heat for 10 minutes.

In a small bowl mix together soy sauce, cane sugar and water.

Increase the temperature under the pan, add tempeh. Stir to get the tempeh coated. Add soy sauce mixture, simmer for 2-3 minutes then add cauliflower. Cover the pan with a lid and cook for 5 minutes. Uncover, increase the heat and cook/roast until the tempeh and cauliflower get golden brown. Add 2-3 tablespoons water (for not getting it burnt). Remove from the heat and add black pepper.

Serve immediatelly. We ate it with cooked brown rice.

Megjegyzés küldése

2012. december 9., vasárnap

Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh


Mi ez a képen szereplő fura élelmiszer? A kérdést feltettem már nektek korábban is a Facebook oldalon és néhányan ki is találták, hogy ez bizony tempeh. A tempeht már elméletben ismertem, nagyon sokat olvastam róla, rengeteg receptet találtam a neten - mivel itthon egyáltalán nem találtam sehol tempeht, ezért nem tudtam kipróbálni -, de csak az idén novemberben találkoztam vele először. Köszönet érte Tempeh Gurunak, aki biztosított számomra néhány csomagot, hogy megismerkedjek ezzel az egészséges élelmiszerrel.

A tempeh főtt szójababból készülő, nemes penészes érleléssel előállított élelmiszer (Tempeh Guru 99,95%-ban hazai alapanyagból készíti étkezési célra, bio szójából). A tempeh roppant tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható. Az érlelési eljárás során a termék természetes antibiotikumokkal és az emésztést elősegítő enzimekkel gazdagodik, miközben megőrzi a szójabab rostjait, a szaponinokat és a jótékony hatású szója-izoflavonoidokat.

Nagyon hasonlít a tofuhoz, felhasználása is ugyanolyan széleskörű, azonban az íze markánsabb. Eredetét tekintve Indonéziából származik - ezt I. is alátámasztja, ugyanis utazásai során, Indonéziában nagyon sok tempehből készült ételt evett.

Néhány üzletben már kapható a tempeh vagy megrendelhető online, azonban, ha nem juttok hozzá, helyettesítsétek tofuval. Ez a fekete borsos, enyhén csípős karfiolos tempeh ragu megmozgatja az ízlelőbimbókat, szóval feltétlenül érdemes kipróbálni!


Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh
(Recept: Heidi Swanson - Super Natural Everyday)

Hozzávalók 4 főre:
- 250 g tempeh, vékony csíkokra felszeletelve
- 340 g karfiol, apró rózsákra felaprítva
- 3 közepes fej lilahagyma, felaprítva
- 10 nagy gerezd fokhagyma, fokhagymapréssel összenyomva
- 1 evőkanál friss, hámozott, reszelt gyömbér
- 1 teáskanál chili pehely (vagy ízlés szerint friss chili)
- 1 teáskanál fekete bors
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál víz + még több a főzés során
- 20 g nádcukor
- 3 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát. Közben adjuk hozzá a chili pelyhet, a fokhagymát és a gyömbért. Alacsony lángon főzzük kb. 10 percig úgy, hogy ne égjen meg.

Egy kis tálkában keverjük össze a szójaszószt a cukorral és vízzel.

Vegyük erősebbre a lángot, majd adjuk a fokhagymás keverékhez a csíkokra szelt tempeht. Jól keverjük át, hogy a tempeht mindenhol befedje a fokhagymás alap. Öntsük hozzá a szójaszószos cukros vizet, főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a karfiolt. Keverjük meg, tegyünk rá fedőt és főzzük 5 percig. Ezután vegyük le a fedőt és főzzük, pirítsuk addig, amíg a tempeh és a karfiol kicsit megpirul. Adjunk még hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy ne égjen le. A végén zárjuk el alatta a gázt és szórjuk meg a fekete borssal.

Tálaljuk azonnal. Mi főtt barnarizzsel ettük.



1 megjegyzés:

  1. Black Pepper Garlic Tempeh With Cauliflower

    Ingredients (serves 4)

    - 250 g tempeh, sliced pencil-thick
    - 340 g cauliflower, very finely chopped
    - 3 medium red onion, chopped
    - 10 big cloves garlic, smashed
    - 1 tablespoon fresh ginger, peeled and grated
    - 1 teaspoon chili flakes
    - 1 teaspoon ground black pepper
    - 3 tablespoons soy sauce
    - 2 tablespoons water + more if needed
    - 20 g cane sugar
    - 3 evőkanál coconut or olive oil

    Method

    In a large pan heat coconut oil, then start cooking slowly the red onion, chili flakes, garlic and ginger. Stirring occasionally cook over low heat for 10 minutes.

    In a small bowl mix together soy sauce, cane sugar and water.

    Increase the temperature under the pan, add tempeh. Stir to get the tempeh coated. Add soy sauce mixture, simmer for 2-3 minutes then add cauliflower. Cover the pan with a lid and cook for 5 minutes. Uncover, increase the heat and cook/roast until the tempeh and cauliflower get golden brown. Add 2-3 tablespoons water (for not getting it burnt). Remove from the heat and add black pepper.

    Serve immediatelly. We ate it with cooked brown rice.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez