Pages

2010. február 21., vasárnap

Diós brownie

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:00
Ha hideg az idő odakint, imádok odabent sütni! Az esetek többségében nem tudok másra gondolni, csak valami csokisra, ami könnyen elkészíthető. A kakaó és a vanília a természet nagyszerű ajándékai. Belegondoltál már abba, hogy milyen gyönyörűségeket és fantasztikus finomságokat kapunk az anyatermészettől? Az alábbi, egyik kedvenc receptem is tartalmazza ezeket az alapanyagokat.


Diós brownie

Egyre népszerűbb a brownie nálunk is. A brownie szó szerint fordítva barnácskát jelent, azonban én sehol sem láttam Magyarországon még így leírva. Egyszerűen vannak olyan szavak, amelyek "lefordíthatatlanok", és átvesszük az eredeti idegen nyelven, majd szépen lassan beépül a köznyelvünkbe. Életemben először – néhány éve – Svédországban élő magyar barátaimnál készítettem el, az ő receptjük alapján. Szeretem az "összekeverem, majd beleöntöm a tepsibe, és már kész is van" süteményeket. Ez a recept egy kicsit módosított változat, de a végeredmény nagyon finom lesz.

Hozzávalók:
- 60 g tönköly-fehérliszt
- 150 g vaj
- 150-200 g nádcukor (ízlés kérdése, ki mennyire édesszájú)
- 80-100 g cukrozatlan kakaópor
- 1/4 teáskanál só
- 2 db tojás
- fél vaníliarúd
- 70 g aprított dió

A kakaót a cukorral, sóval és a vajjal egy tálba teszem, és ráhelyezem egy vizet forraló edényre. Folyamatosan kevergetem, amíg a vaj fel nem olvad, és az egész összeáll finom csokis masszává. Leveszem a tálat az edényről, hagyom a keveréket kihűlni. Kb. 8-10 perc után hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat egymás után, és jól összekeverem. Az első tojás hozzáadása után egy kicsit összeugrik a massza, darabosnak fog tűnni. Ne ijedjünk meg, mert folyamatos keverés, majd a második tojás, végül a liszt hozzáadása után azonban újra sima, de már sűrűbb tésztát kapunk. Ebbe a masszába öntöm bele az aprított diót, keverek rajta még párat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm 180 fokon. A végén fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

Eredetileg megjelent - egy másik már itt megírt receptemmel együtt - a Nők Lapja Cafen.

7 megjegyzés on "Diós brownie"

Márta Virág on 2010. február 23. 0:26 írta...

Szia Zizi! Ahol dolgozom, szokássá vált, hogy a szerda reggeli csoportmegbeszélésre valamelyik lelkes kollegina süt valami finomságot. Most kaptam Tőled egy remek ötletet, hogy mivel álljak elő a következő alkalommal. :-)

Egyébként szuper a blogod, nagyon szeretem olvasgatni a cikkeidet! :-)

Szeretettel ölellek: Vadvirág

Chef Viki on 2010. február 25. 2:49 írta...

Az egyik kedvenc sütim! Még ránéznem is jólesik most a tiédre :-)

Zizi on 2010. február 25. 4:20 írta...

Köszönöm a dicséretet Viki! :)

kata on 2010. március 2. 5:55 írta...

muszáj kipróbálnom :))

kata on 2010. március 2. 5:55 írta...

muszáj kipróbálnom! :)

aszodieva on 2010. november 29. 12:13 írta...

Olyan szépek a képeid, hogy összefut a nyál a szánkban! A végén kedvet kapok a sütéshez, Zizi :)

Puszik: Évi

Zizi on 2010. november 29. 23:50 írta...

Évi,
kapjál is kedvet a sütéshez! Nagyon egyszerű! Tessék egy kicsit konyhatündérré válni! :)

Megjegyzés küldése

2010. február 21., vasárnap

Diós brownie

Ha hideg az idő odakint, imádok odabent sütni! Az esetek többségében nem tudok másra gondolni, csak valami csokisra, ami könnyen elkészíthető. A kakaó és a vanília a természet nagyszerű ajándékai. Belegondoltál már abba, hogy milyen gyönyörűségeket és fantasztikus finomságokat kapunk az anyatermészettől? Az alábbi, egyik kedvenc receptem is tartalmazza ezeket az alapanyagokat.


Diós brownie

Egyre népszerűbb a brownie nálunk is. A brownie szó szerint fordítva barnácskát jelent, azonban én sehol sem láttam Magyarországon még így leírva. Egyszerűen vannak olyan szavak, amelyek "lefordíthatatlanok", és átvesszük az eredeti idegen nyelven, majd szépen lassan beépül a köznyelvünkbe. Életemben először – néhány éve – Svédországban élő magyar barátaimnál készítettem el, az ő receptjük alapján. Szeretem az "összekeverem, majd beleöntöm a tepsibe, és már kész is van" süteményeket. Ez a recept egy kicsit módosított változat, de a végeredmény nagyon finom lesz.

Hozzávalók:
- 60 g tönköly-fehérliszt
- 150 g vaj
- 150-200 g nádcukor (ízlés kérdése, ki mennyire édesszájú)
- 80-100 g cukrozatlan kakaópor
- 1/4 teáskanál só
- 2 db tojás
- fél vaníliarúd
- 70 g aprított dió

A kakaót a cukorral, sóval és a vajjal egy tálba teszem, és ráhelyezem egy vizet forraló edényre. Folyamatosan kevergetem, amíg a vaj fel nem olvad, és az egész összeáll finom csokis masszává. Leveszem a tálat az edényről, hagyom a keveréket kihűlni. Kb. 8-10 perc után hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a tojásokat egymás után, és jól összekeverem. Az első tojás hozzáadása után egy kicsit összeugrik a massza, darabosnak fog tűnni. Ne ijedjünk meg, mert folyamatos keverés, majd a második tojás, végül a liszt hozzáadása után azonban újra sima, de már sűrűbb tésztát kapunk. Ebbe a masszába öntöm bele az aprított diót, keverek rajta még párat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm 180 fokon. A végén fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

Eredetileg megjelent - egy másik már itt megírt receptemmel együtt - a Nők Lapja Cafen.

7 megjegyzés:

  1. Szia Zizi! Ahol dolgozom, szokássá vált, hogy a szerda reggeli csoportmegbeszélésre valamelyik lelkes kollegina süt valami finomságot. Most kaptam Tőled egy remek ötletet, hogy mivel álljak elő a következő alkalommal. :-)

    Egyébként szuper a blogod, nagyon szeretem olvasgatni a cikkeidet! :-)

    Szeretettel ölellek: Vadvirág

    VálaszTörlés
  2. Az egyik kedvenc sütim! Még ránéznem is jólesik most a tiédre :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a dicséretet Viki! :)

    VálaszTörlés
  4. Olyan szépek a képeid, hogy összefut a nyál a szánkban! A végén kedvet kapok a sütéshez, Zizi :)

    Puszik: Évi

    VálaszTörlés
  5. Évi,
    kapjál is kedvet a sütéshez! Nagyon egyszerű! Tessék egy kicsit konyhatündérré válni! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez