Pages

2010. február 6., szombat

Tárkonyos, zöldséges kölesleves

Bejegyezte: Zizi dátum: 7:00
Volt néhány zöldségünk itthon, amiket már nagyon fel kellett használni, így lett összedobva az alábbi leves. Meglepően jól sikerült, finom, egészséges és sűrű, ajánlom az elkészítését. Én leveles kelt tettem bele, ami nehezen beszerezhető itthon, azonban ez kiváltható mángolddal, spenóttal, kelkáposztával. A leveles kel leveleinek C vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik. Amiben főképpen eltér a kelkáposztától: több klorofillhoz jutunk belőle, ugyanis nincsenek belső, kevésbé zöld levelei, mint a fejes káposztának, aminek a legkülső levelei tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. A leves kb. 30 perc alatt elkészíthető.



Tárkonyos, zöldséges kölesleves


Hozzávalók:
- 1 db nagyobb répa
- 1 db fehérrépa
- negyed karalábé (ha kicsi van, beletehetjük az egészet)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kis darab leveles kel
- 80-100 g köles
- 4-5 evőkanál tejföl
- fél citrom leve
- 2 teáskanál pirospaprika
- tárkony, só, bors
- kevés olaj

A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rátesszük az összevágott répát, fehérrépát, karalábét, majd kicsit megpároljuk. Beletesszük a kölest, ezzel is tovább pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tárkonyt, a sót és a borsot. Felöntjük vízzel és főzzük, amíg a zöldségek egy kicsit megpuhulnak. Közben egy tálkában összekeverjük a tejfölt a citromlével, ebbe belemerünk egy kis forró levest, összekeverjük, majd visszaöntjük a levesbe (erre azért van szükség, mert a forró leves összekaphatja a tejfölt). A végén beletesszük a leveles kelt. Néhány percig főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk hígítsuk még egy kis vízzel.

Vegán barátaim is elkészíthetik, csak ők cseréljék ki a tejfölt szójatejfölre vagy szójajoghurtra! :)


4 megjegyzés on "Tárkonyos, zöldséges kölesleves"

Ferencné on 2010. február 7. 9:31 írta...

Megelőztél, mert minden nap rábukok a blogodra. Mindig várom az újabbnál újabb írásokat, amik nagyon jók, és nagyon hasznosak.

kata on 2010. március 4. 14:18 írta...

kipróbáltam kicsi változással, de egy biztos: gyömbér nagyon megy hozzá!

Zizi on 2010. március 4. 23:29 írta...

kata,
jó lehet gyömbérrel biztosan. mivel imádom a citromot, azzal is el tudom képzelni, belecsöpögtetni egy kevés citromlevet!

sugár kata on 2010. március 7. 13:24 írta...

azt is tettem bele :) egy fél citromot, ahogy írtad. és ezek tetejébe a gyömbért. nagyon fincsi lett!

Megjegyzés küldése

2010. február 6., szombat

Tárkonyos, zöldséges kölesleves

Volt néhány zöldségünk itthon, amiket már nagyon fel kellett használni, így lett összedobva az alábbi leves. Meglepően jól sikerült, finom, egészséges és sűrű, ajánlom az elkészítését. Én leveles kelt tettem bele, ami nehezen beszerezhető itthon, azonban ez kiváltható mángolddal, spenóttal, kelkáposztával. A leveles kel leveleinek C vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik. Amiben főképpen eltér a kelkáposztától: több klorofillhoz jutunk belőle, ugyanis nincsenek belső, kevésbé zöld levelei, mint a fejes káposztának, aminek a legkülső levelei tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. A leves kb. 30 perc alatt elkészíthető.



Tárkonyos, zöldséges kölesleves


Hozzávalók:
- 1 db nagyobb répa
- 1 db fehérrépa
- negyed karalábé (ha kicsi van, beletehetjük az egészet)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kis darab leveles kel
- 80-100 g köles
- 4-5 evőkanál tejföl
- fél citrom leve
- 2 teáskanál pirospaprika
- tárkony, só, bors
- kevés olaj

A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rátesszük az összevágott répát, fehérrépát, karalábét, majd kicsit megpároljuk. Beletesszük a kölest, ezzel is tovább pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tárkonyt, a sót és a borsot. Felöntjük vízzel és főzzük, amíg a zöldségek egy kicsit megpuhulnak. Közben egy tálkában összekeverjük a tejfölt a citromlével, ebbe belemerünk egy kis forró levest, összekeverjük, majd visszaöntjük a levesbe (erre azért van szükség, mert a forró leves összekaphatja a tejfölt). A végén beletesszük a leveles kelt. Néhány percig főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk hígítsuk még egy kis vízzel.

Vegán barátaim is elkészíthetik, csak ők cseréljék ki a tejfölt szójatejfölre vagy szójajoghurtra! :)


4 megjegyzés:

  1. Megelőztél, mert minden nap rábukok a blogodra. Mindig várom az újabbnál újabb írásokat, amik nagyon jók, és nagyon hasznosak.

    VálaszTörlés
  2. kipróbáltam kicsi változással, de egy biztos: gyömbér nagyon megy hozzá!

    VálaszTörlés
  3. kata,
    jó lehet gyömbérrel biztosan. mivel imádom a citromot, azzal is el tudom képzelni, belecsöpögtetni egy kevés citromlevet!

    VálaszTörlés
  4. azt is tettem bele :) egy fél citromot, ahogy írtad. és ezek tetejébe a gyömbért. nagyon fincsi lett!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez