Pages

2009. december 1., kedd

Gesztenyés sütemény

Bejegyezte: Zizi dátum: 9:03
A süti receptjét Ízbolygónál találtam, a hétvégén teszteltem is. Nagyon jól sikerült, szóval karácsonyra is megsütöm, a gesztenye úgyis karácsonyi hangulatot idéz. A gesztenye nem kifejezetten fogyókúrás étel, gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás. Leginkább C-vitamint találhatunk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok kálium, foszfor, kalcium és magnézium van benne. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. Persze édes süteményben mindezekből már nem sokat tartalmaz, de sütve fogyasztva nagyon egészséges! :) Valamint nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van.

Lássuk a receptet...

Gesztenyés sütemény

Hozzávalók:
Linzer tésztához:
- 300-350 g liszt (vegyesen teljes kiörlésű tönköly és tönköly fehérliszt)
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás (vagy, hogy csökkentsük az állati eredetű alapanyagokat én fél dl vizet tettem bele)
Töltelékhez:
- 1 csomag gesztenyemassza
- 150 g őrölt mandula
- 100 g vaj
- 80-100 g nádcukor
- 80 g tönköly fehérliszt
- csipet só
- fél teáskanál sütőpor
- 2 db tojás
- 2 evőkanál citromlé
- fél vaníliarúd kikapart magja
- 1 vagy 2 db körte
- étcsoki (70%-os)

Először elkészítem a linzer tésztát. A lisztet egy tálba öntöm, hozzáadom a vajat darabokban, a kettőt együtt szétmorzsolom. Beleteszem a porcukrot és a vizet, majd jól összegyúrom a tésztát, folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítem.
Egy másik tálban a vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az őrölt mandulát, lisztet, sót, tojásokat, a gesztenyemasszát, a sütőport és a vaníliát. A kerek tepsimet (22 cm átmérőjű) kivajazom, szórok bele egy kis lisztet, majd a linzertésztát belenyomkodom. (A tésztát nyújtófával is ki lehet nyújtani, de nekem így gyorsabb volt.) Ráöntöm a tölteléket. A körtét vékony szeletekre vágom, a citromlében megforgatom és így teszem a töltelék tetejére. A csokiból apró darabokat török és ahol tudom belenyomkodom a tésztába, a körték közé. 180 fokon 40-50 percig sütöm.

Mivel 22 cm átmérőjű tepsit használtam és a megadott töltelék mennyiség elég sok, így vastag sütemény lett a végeredmény. Legközelebb ugyanezt a mennyiséget a 28 cm-es tepsiben sütöm és akkor vékonyabb lesz.


0 megjegyzés on "Gesztenyés sütemény"

Megjegyzés küldése

2009. december 1., kedd

Gesztenyés sütemény

A süti receptjét Ízbolygónál találtam, a hétvégén teszteltem is. Nagyon jól sikerült, szóval karácsonyra is megsütöm, a gesztenye úgyis karácsonyi hangulatot idéz. A gesztenye nem kifejezetten fogyókúrás étel, gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás. Leginkább C-vitamint találhatunk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok kálium, foszfor, kalcium és magnézium van benne. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben. Persze édes süteményben mindezekből már nem sokat tartalmaz, de sütve fogyasztva nagyon egészséges! :) Valamint nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van.

Lássuk a receptet...

Gesztenyés sütemény

Hozzávalók:
Linzer tésztához:
- 300-350 g liszt (vegyesen teljes kiörlésű tönköly és tönköly fehérliszt)
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás (vagy, hogy csökkentsük az állati eredetű alapanyagokat én fél dl vizet tettem bele)
Töltelékhez:
- 1 csomag gesztenyemassza
- 150 g őrölt mandula
- 100 g vaj
- 80-100 g nádcukor
- 80 g tönköly fehérliszt
- csipet só
- fél teáskanál sütőpor
- 2 db tojás
- 2 evőkanál citromlé
- fél vaníliarúd kikapart magja
- 1 vagy 2 db körte
- étcsoki (70%-os)

Először elkészítem a linzer tésztát. A lisztet egy tálba öntöm, hozzáadom a vajat darabokban, a kettőt együtt szétmorzsolom. Beleteszem a porcukrot és a vizet, majd jól összegyúrom a tésztát, folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítem.
Egy másik tálban a vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az őrölt mandulát, lisztet, sót, tojásokat, a gesztenyemasszát, a sütőport és a vaníliát. A kerek tepsimet (22 cm átmérőjű) kivajazom, szórok bele egy kis lisztet, majd a linzertésztát belenyomkodom. (A tésztát nyújtófával is ki lehet nyújtani, de nekem így gyorsabb volt.) Ráöntöm a tölteléket. A körtét vékony szeletekre vágom, a citromlében megforgatom és így teszem a töltelék tetejére. A csokiból apró darabokat török és ahol tudom belenyomkodom a tésztába, a körték közé. 180 fokon 40-50 percig sütöm.

Mivel 22 cm átmérőjű tepsit használtam és a megadott töltelék mennyiség elég sok, így vastag sütemény lett a végeredmény. Legközelebb ugyanezt a mennyiséget a 28 cm-es tepsiben sütöm és akkor vékonyabb lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez