Pages

2009. november 11., szerda

Sütőtök krémleves

Bejegyezte: Zizi dátum: 2:46
Tavaly ősszel készítettem először sütőtök krémlevest. Emlékszem, szörföztem a neten, hogy találjak egy jó receptet. Hát ez, AZ! Ha jól emlékszem, a recept Chili és Vaníliától származik (egy pár dolgot módosítottam rajta - bár nem vagyok vegán, teljesen növényi étrenden élő, de számukra is elkészíthető ez a leves). Érdemes kipróbálni... Narancsos színével és ízével felmelegíti testedet, lelkedet ebben a hideg időszakban.




Sütőtök krémleves


Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli
- 1 közepes alma
- 1 közepes hagyma
- 2-3 evőkanál méz
- 2 zöldségleves kocka
- só, bors, szerecsendió
- friss vagy szárított kakukkfű (a frissnek persze sokkal intenzívebb az íze)
- 1-2 dl tejszín (vagy zabtejszín)
- 50 g vaj vagy napraforgó olaj

A sütőtököt negyedekre vágva 180C-on kb. 60-80 perc alatt puhára sütöm. Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszem a mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 liter vízzel, amibe beleteszem a 2 leveskockát, a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a megsült tökszeletek kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgéppel krémesre pürésítem. A krémes "mix"-et visszaöntöm a lábasba, majd ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és beleöntöm a tejszínt. Lehet pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalni; azonban én egy kicsit megszikkadt kiflit karikáztam fel, megkentem a tetejüket olívaolajjal, minden karikára tettem egy darabka kecskesajtot, borsoztam és a sütőben megpirítottam. Ezeket a kecskesajtos falatkákat ettük az isteni leveshez!

Vigyázat! Ha egyszer elkészíted, utána minden héten meg akarod majd főzni, amíg tart a sütőtök szezon! :)


0 megjegyzés on "Sütőtök krémleves"

Megjegyzés küldése

2009. november 11., szerda

Sütőtök krémleves

Tavaly ősszel készítettem először sütőtök krémlevest. Emlékszem, szörföztem a neten, hogy találjak egy jó receptet. Hát ez, AZ! Ha jól emlékszem, a recept Chili és Vaníliától származik (egy pár dolgot módosítottam rajta - bár nem vagyok vegán, teljesen növényi étrenden élő, de számukra is elkészíthető ez a leves). Érdemes kipróbálni... Narancsos színével és ízével felmelegíti testedet, lelkedet ebben a hideg időszakban.




Sütőtök krémleves


Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli
- 1 közepes alma
- 1 közepes hagyma
- 2-3 evőkanál méz
- 2 zöldségleves kocka
- só, bors, szerecsendió
- friss vagy szárított kakukkfű (a frissnek persze sokkal intenzívebb az íze)
- 1-2 dl tejszín (vagy zabtejszín)
- 50 g vaj vagy napraforgó olaj

A sütőtököt negyedekre vágva 180C-on kb. 60-80 perc alatt puhára sütöm. Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszem a mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 liter vízzel, amibe beleteszem a 2 leveskockát, a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a megsült tökszeletek kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgéppel krémesre pürésítem. A krémes "mix"-et visszaöntöm a lábasba, majd ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és beleöntöm a tejszínt. Lehet pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalni; azonban én egy kicsit megszikkadt kiflit karikáztam fel, megkentem a tetejüket olívaolajjal, minden karikára tettem egy darabka kecskesajtot, borsoztam és a sütőben megpirítottam. Ezeket a kecskesajtos falatkákat ettük az isteni leveshez!

Vigyázat! Ha egyszer elkészíted, utána minden héten meg akarod majd főzni, amíg tart a sütőtök szezon! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez