Pages

2010. december 7., kedd

Karácsonyra hangolódás 2: Vegán sütőtök-dió kenyér

Bejegyezte: Zizi dátum: 2:33

Hmmm... karácsonyi készülődésre fogom az újabb sütőtökös receptemet. :) Igen, újabb sütőtök, most dióval párosítva, ami valljuk be, karácsonyi alapanyag (is). A süti ráadásul vegán. Nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy margarint és különleges összetevőket használtam az elkészítéséhez; minden megvehető piacon és szupermarketben. Vegán és nem vegán barátaim körében is nagy sikert aratott. A recept Joy-tól származik, módosítottam az összetevőkön.

Vegán sütőtök-dió kenyér

Hozzávalók:
- egy hosszúkás sütőtök fele, magjai eltávolítva, megsütve, belseje kikanalazva
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 3/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (mozsárban törtem össze a darabokat)
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1/2 teáskanál só
- 5 evőkanál barna nádcukor
- 3 evőkanál juharszirup
-10-12 evőkanál víz
- két kisebb maréknyi dió, durvára vágva
(A recepthez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.)


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel. Egy másik tálban keverjük össze a sütőtököt, olajat, juharszirupot, cukrot és a vizet, majd adjuk hozzá a diót. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, jól keverjük el. Lágy tésztát kapunk. Öntsük a tésztát püspökkenyér formába (az enyém 25 cm hosszú) és süssük 170-180 fokon 40-50 percig (sütőtípustól függ az idő!). Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta.

Sütőtökös receptek még a blogon:
Sütőtökös póréhagymás fusilli
Sütőtök krémleves
Sütőtökös vöröslencse leves
Sütőtökös palacsinta
Sütőtök "fasírtgolyók" karórépa-burgonyapürével
Sütőtök-csokoládé muffin
Sütőtökös csokis zabkeksz


1 megjegyzés on "Karácsonyra hangolódás 2: Vegán sütőtök-dió kenyér"

Zizi on 2010. december 10. 1:39 írta...

Vegan pumpkin-walnut bread

(Adapted from Joy - http://www.joythebaker.com/)

You need:
- half of a smaller Hamilton pumpkin, without seeds, roasted, peeled and mashed
- 1 cup white spelt flour
- 3/4 cup whole grain spelt flour
- 1/2 cup oil
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon ground cloves
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon salt
- 5 tablespoons brown cane sugar
- 3 tablespoons maple syrup
- 10-12 tablespoons water
- 2 small handful walnut, chopped

Preheat the oven to 170C (325F).

In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder, baking soda, salt, spices. In another bowl whisk together the wet ingredients: pumpkin puree, oil, maple syrup, water, sugar.

Add the wet ingredients to the dry + walnut and fold it until combined. You will get soft dough/batter.
Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 170-180 C (338-356 F) for about 40-50 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean although the middle of the cake stays a bit moisture.

Megjegyzés küldése

2010. december 7., kedd

Karácsonyra hangolódás 2: Vegán sütőtök-dió kenyér


Hmmm... karácsonyi készülődésre fogom az újabb sütőtökös receptemet. :) Igen, újabb sütőtök, most dióval párosítva, ami valljuk be, karácsonyi alapanyag (is). A süti ráadásul vegán. Nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy margarint és különleges összetevőket használtam az elkészítéséhez; minden megvehető piacon és szupermarketben. Vegán és nem vegán barátaim körében is nagy sikert aratott. A recept Joy-tól származik, módosítottam az összetevőkön.

Vegán sütőtök-dió kenyér

Hozzávalók:
- egy hosszúkás sütőtök fele, magjai eltávolítva, megsütve, belseje kikanalazva
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 3/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (mozsárban törtem össze a darabokat)
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1/2 teáskanál só
- 5 evőkanál barna nádcukor
- 3 evőkanál juharszirup
-10-12 evőkanál víz
- két kisebb maréknyi dió, durvára vágva
(A recepthez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.)


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel. Egy másik tálban keverjük össze a sütőtököt, olajat, juharszirupot, cukrot és a vizet, majd adjuk hozzá a diót. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, jól keverjük el. Lágy tésztát kapunk. Öntsük a tésztát püspökkenyér formába (az enyém 25 cm hosszú) és süssük 170-180 fokon 40-50 percig (sütőtípustól függ az idő!). Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta.

Sütőtökös receptek még a blogon:
Sütőtökös póréhagymás fusilli
Sütőtök krémleves
Sütőtökös vöröslencse leves
Sütőtökös palacsinta
Sütőtök "fasírtgolyók" karórépa-burgonyapürével
Sütőtök-csokoládé muffin
Sütőtökös csokis zabkeksz


1 megjegyzés:

  1. Vegan pumpkin-walnut bread

    (Adapted from Joy - http://www.joythebaker.com/)

    You need:
    - half of a smaller Hamilton pumpkin, without seeds, roasted, peeled and mashed
    - 1 cup white spelt flour
    - 3/4 cup whole grain spelt flour
    - 1/2 cup oil
    - 1 teaspoon baking powder
    - 1 teaspoon baking soda
    - 1 teaspoon cinnamon
    - 1 teaspoon ground cloves
    - 1/2 teaspoon nutmeg
    - 1/2 teaspoon salt
    - 5 tablespoons brown cane sugar
    - 3 tablespoons maple syrup
    - 10-12 tablespoons water
    - 2 small handful walnut, chopped

    Preheat the oven to 170C (325F).

    In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder, baking soda, salt, spices. In another bowl whisk together the wet ingredients: pumpkin puree, oil, maple syrup, water, sugar.

    Add the wet ingredients to the dry + walnut and fold it until combined. You will get soft dough/batter.
    Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 170-180 C (338-356 F) for about 40-50 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean although the middle of the cake stays a bit moisture.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez